Simbolul Eminescu l-a călăuzit pe actorul Vlad Ciobanu de la debut pînă la mormînt… // Reportaje TV și Foto


Despărţire grea de cel care a fost distinsul om de cultură Vlad Ciobanu (31 iulie 1967 – 22 noiembrie 2020): talentat actor, regizor, îndurmător al tinerei generaţii de oameni de teatru, om de aleasă omenie şi sensibilitate. Un ultim popas, înainte de Marea Plecare, l-a făcut la Teatrul „Luceafărul”, pe scena căruia a jucat roluri memorabile. Aici au răsunat ultimele aplauze…

Luceafărul poeziei româneşti a luminat destinul lui Vlad Ciobanu, care a debutat în rolul adolescentului Eminescu în filmul lui Emil Loteanu „Luceafărul” (1986), apoi un adevarat altar al vieţii i-a fost scena Teatrului „Luceafărul” de la Chișinău.

„A jucat foarte multe spectacole. Întotdeauna după spectacole ieşea în rampă, se închina, primea flori pentru că nu puteai să rămâi indiferent când îl vedeai pe acest actor în scenă, atâta energie, atâta dragoste, dragoste pentru teatru, asta era viaţa lui!”, a mărturisit Paulina Zavtoni, Artistă a Poporului.

„Am colaborat cu Vlad Ciobanu timp de patru ani la Teatrul „Luceafărul”. El rămâne a fi primul Hamlet din istoria teatrului nostru Naţional. Acele monoloage de neuitat „A fi sau a nu fi…” sau „Ce fiinţă divină este omul”…  Pentru noi a fost şi un lider de opinie, un om care a căutat tot timpul noi spaţii de manifestare artistică.”, a spus Mihai Fusu, regizor.

 

Actorul Vlad Ciobanu în rolul lui Hamlet

 

„Înainte să plece la Iaşi a trecut pe la teatru. Şi-a amintit despre debutul lui aici, la Teatrul „Luceafărul”… Am vorbit despre o eventuală montare. E trist…”, a menţionat Vitalia Grigoriu, directorul Teatrului „Luceafărul”.

La trista ceremonie erau respectate rigorile antiepidemice. Un număr limitat intra să-i ofere regretatului artist ultimele flori, alţii aşteptau cu răbdare să-i aducă un ultim omagiu. Printre ei se afla şi Maia Sandu, preşedintele ales al Republicii Moldova, care l-a cunoscut mai bine pe Vlad Ciobanu când  era în funcţia de ministru al Educaţiei.

„… Atunci Vlad a venit şi a zis că vrea sa lucreze cu tinerii, să-i pregătească pentru a deveni actori. Şi atunci am făcut împreună un proiect, am reuşit să-l ajutăm şi după asta ne-am bucurat de spectacolele pe care le-a făcut. Este o mare tragedie ce s-a întâmplat. Va rămâne ca un regizor foarte talentat şi ca un om minunat.”, a declarat Maia Sandu.

„Cunosc toate acele acţiuni frumoase şi de profesor, tot ce a făcut frumos în viaţă şi a lăsat ca moştenire celor care iubesc Arta, iubesc Cultura.”, a menţionat Ion Ceban, Primarul capitalei.

„În orice împrejurare, în orice situaţie emana lumină, toată fiinţa lui avea un farmec special…”, a mărturirist Vera Mereuţă, Artistă a Poporului.

„Când a devenit director al Centrului de Educaţie prin Arta a fost foarte entuziasmat pentru posibilitatea de a face spectacole cu tineri, pentru tineri, despre tineri şi astfel să încerce să aducă această generaţie mai aproape de Cultură. Era omul care dăruia lumină…”, susține Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

 

Vlad Ciobanu, profesor la Academia de Muzica, Teatru și Arte plastice

 

Fratele regretatului actor, scriitorul Vitalie Ciobanu, a mulţumit tuturor celor care i-au fost aproape în această grea perioadă.

„A fost un spirit viu, independent, un mare sufletist, săritor la nevoie, foarte sensibil, poate prea sensibil, o lumină. Am fost foarte legaţi unul de altul, am fost mai mult decât fraţi…”, mărturisește cu durere Vitalie Ciobanu.

Vlad Ciobanu suferea de leucemie şi s-a îmbolnăvit de COVID-19. Medicii din Iaşi au făcut tot posibilul să-i salveze viaţa…

Vlad Ciobanu s-a stins din viaţă Duminică, 22 noiembrie 2020, la vârsta de 53 de ani. A fost condus pe ultimul drum într-o zi însorită, luminoasă de toamnă, aşa precum a fost şi regretatul actor, care îşi va dormi somnul de veci la Cimitrul Central din capitală.

 

 
Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV notează că după popasul făcut la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău – primul loc de muncă al lui Vlad Ciobanu în calitate de actor, de unde a fost petrecut astăzi cu lungi aplauze pe fundalul melodiei românești „Ciuleandra”, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din capitală.

În semn de aleasă cinstire pentru un mult îndrăgit și cu adevărat popular artist, în fața Bisericii Tuturor Sfinților din inima Cimitirului (azi cu statut de muzeu) s-au așternut covoare roșii – simbol al elitei artistice din domeniul Cinematografiei europene și americane!!! Poate n-am fost noi atenți în cazul altor personalități ale Neamului petrecute pe ultimul drum, dar asemenea gest de repect nu am observat… Cinste autorităților care s-au implicat în organizarea ceremoniei!

Prohodul sau slujba religioasă întru iertarea omului și mîntuirea sufletului nou-adormitului Vlad Ciobanu a fost săvârșită de vrednicul părinte Vlad Mihăilă de la Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), soțul scriitoarei Lucreția Bîrlădeanu, care la sfîrșitul rînduielilor creștine a ținut și un discurs deosebit de emoționant, în care s-a referit la Harul Domnului (talanții și talentul autentic) slobozit peste oameni aleși, precum este și cazul actorului de teatru și film Vlad Ciobanu, îndemnînd oamenii din jur să-și iubească aproapele înzestrat cu vocații și virtuți deosebite, iar pe cei de la cîrmuirea statului să aibă mereu grijă de artiști, scriitori, oameni de știință, care-s comoara unui Neam.

 

 (fotoCLIPe cu tel. mobil, pentru o mai bună vizualizare faceți click pe fiece imagine)

 

Înainte de a fi înhumat, pe marginea locului de veci, l-au omagiat cu drag și suflet colegii săi, îndrăgiții actori și regizori: Mihai Fusu, Nelly Cozaru, Gheorghe Pietraru, Mihai Iorga, dar și iubitul său frate de sînge și Idealuri, scriitorul Vitalie Ciobanu. Coincidență sau minune – semn de la Vlad, în timpul acestor evocări a personalității lui Vlad Ciobanu, norii s-au dat la o parte și s-a arătat Soarele cel mare, s-a luminat totul în jur de parcă ar fi fost Primăvara Învierii! Probabil, Vlad a dorit să ne spună să nu-l plîngem, căci sub pămînt se duce doar trupul său rănit și chinuit, iar el e viu și pleacă ușor ca o pasăre spre Hristos Mîntuitorul nostru… Drum Lin, dragă Vlad!

Fascinant e și simbolul Eminescu în destinul lui Vlad Ciobanu, de la debutul artistic pînă în ultimul ceas pe pămînt: nefiind actor, a debutat în filmul televizat al legendarului regizor Emil Loteanu Luceafărul (1986), în rolul adolescentului Mihai Eminescu, care fugise de la Cernăuți și ținea drumul spre Blaj, apoi spre Viena. După terminarea studiilor actoricești de la Moscova , Vlad revine la Chișinău și primul său loc de muncă este Teatrul „Luceafărul”, care a făcut Istorie în Moldova sovietizată… Azi, în ziua funeraliilor sale în holul Teatrului „Luceafărul”, Vlad a fost privegheat de Eminescu (a se vedea bustul de bronz), apoi, toți admiratorii lui Vlad Ciobanu au fost transportați la Cimitirul Central cu autocarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, pe care era imprimat nu numai numele Poetului poeților, dar și chipul său cosmic – Arborele Eminescu, redat lumii de pictorul basarabean Aurel David. Nimic întîmplător în viața asta, Dumnezeu le rînduiește pe toate în viața noastră după faptele bune și de folos neamului omenesc!

 

 

 

Încheiem cu o altă precizare, mai cu seamă pentru cei ce vor dori să-i viziteze mormîntul după vremurile de ciumă: Vlad Ciobanu – omul a fost înmormîntat aproape de preotul poet Alexei Mateevici, alaturi de Decebal Țurcanu, fiul scriitorului Andrei Țurcanu, și la cîțiva pași de ilustrul lingvist și luptăror pentru Limba Noastră cea Română – Vlad Pohilă. Așadar, de astăzi Vlad e învecinat și acolo cu oameni buni! (foto la final reportaj)

 

Îndurerata familie Ciobanu, în centru – mama Galina…

 

Fratele Vitalie Ciobanu, soția Lucia Pogor, fiul lor, Toma și fiica Ioana…

 

 

Studioul Flacăra TV & Film transmite și pe această cale compasiune îndureratei familii Ciobanu, dorindu-le membrilor ei sănătate, ocrotirea și binecuvîntarea Domnului zi de zi, ceas de ceas: mamei Galina, fostă profesoară în Florești, în vîrstă de apr. 90 de ani, soției Lucia Pogor, actriță cu har, copiilor lor, Ioana și Toma, precum și unicului frate al lui Vlad, Vitalie Ciobanu, prozator și critic literar, redactor-șef al revistei literare „Contrafort”

Lumină din Lumină sufletului lui Vlad Ciobanu, care ne va aminti de-a pururi de chipul frumos și luminos al Poetului Național Mihai Eminescu.

 

 

 (fotoCLIPe cu tel. mobil, pentru o mai bună vizualizare faceți click pe fiece imagine)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Moldova 1 TV: Actorul Vlad Ciobanu poate învinge boala cu ajutorul nostru // Cont și card bancar

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV și Flacăra TV

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Simbolul Eminescu l-a călăuzit pe actorul Vlad Ciobanu de la debut pînă la mormînt… // Report… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter