Și frații din Țară cer autorităților române salvarea Casei lui Aron Pumnul și Mihai Eminescu din Cernăuți


Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi este un loc memorabil nu doar pentru românii cernăuţeni, dar şi pentru românii de pretutindeni. De zeci de ani se vorbeşte despre deteriorarea acestei case, în care a locuit cândva în gazdă marele Eminescu.  S-au purtat tratative îndelungate cu autorităţile locale, cu primăria oraşului Cernăuţi, care, în cele din urmă, a contribuit în mod nemijlocit la asigurarea cu spaţiu locativ pentru cle patru familii care locuiau în acea casă cu câțiva ani în urmă.

Astăzi, Casa Memorială „Aron Pumnul” este pustie… S-a promis susţinere şi finanţare din partea statului român, dar până în prezent la Cernăuţi au ajuns doar promisiuni. Dacă nu se vor lua măsuri urgente de restaurare a ei, într-o bună zi Casa Memorială se va risipi.

Nemulţumiţi de această indiferenţă a statului român sunt nu doar românii din Cernăuţi, dar şi cei de pretutindeni, care ajung pe urmele lui Eminescu la Cernăuţi şi văd în ce stare jalnică se află casa profesorului Aron Pumnul.

Activistul civic, jurnalistul și editorialistul Paul Szasz Sebeş din România s-a adresat oficial Preşedintelui statului român cu rugămintea să sprijine finanţarea restaurării casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuţi. Zilele acestea domnul Sebeș a primit un răspuns din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, referitor la procesul de restaurare a Casei lui Aron Pumnul din Cernăuți.

În scrisoarea semnată de domnul Ovidiu-Cristian Iane, secretar de stat, postată și pe contul său de Facebook, se menţionează:

„Doresc să vă asigur de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al Guvernului României în vederea identificării, cât mai curând posibil, a unei soluții privind restaurarea acestui imobil și redarea acestuia comunității.

Casa memorială „Aron Pumnul” reprezintă o prioritate înscrisă în Programul de Guvernare. Astfel, prin Programul „Constantin Brâncuşi”, în care se încadrează imobilul mai sus menţionat, urmărim restaurarea acestuia şi înfiinţarea, în incinta sa, a unui muzeu dedicat lui Mihai Eminescu şi Aron Pumnul. Totodată, menţionăm că o altă prioritate a programului de guvernare  este crearea unui muzeu al românilor de pretutindeni. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmăreşte ca, în urma procesului de restaurare, imobilul Casa „Aron Pumnul” să fie integrat într-un circuit muzeal şi turistic de lungă durată, alături de obiective de patrimoniu asemănătoare din Cernăuţi, astfel acesta putând fi încadrat chiar şi ca filială regională a Muzeului Românilor de Pretutindeni”, – se mai arată în scrisoarea semnată de Ovidiu Iane.

 

Casa Memoriala Aron Pumnul in ruina-Guvernul roman promite-febr 2017

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Semnal S.O.S. din Cernăuți: Casa lui Aron Pumnul și Mihai Eminescu riscă să dispară// „Libertatea Cuvântului”

Guvernul României a alocat 1,1 milioane de lei pentru restaurarea Casei „Aron Pumnul” din Cernăuţi

Sebastian Hotca reconfirmă că Guvernul României va susţine reconstrucţia casei lui Aron Pumnul de la Cernăuţi

Mihai Eminescu omagiat în Cernăuţi: la Casa Aron Pumnul şi la monumentul din centrul oraşului adolescenţei sale

 

 

Sursa material: portalul BucPress.eu Cernăuți

Sursa foto: Știri Hudești și Paul Szasz Sebeş

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Și frații din Țară cer autorităților române salvarea Casei lui Aron Pumnul și Mihai Eminescu… […]

  2. […] Și frații din Țară cer autorităților române salvarea Casei lui Aron Pumnul și Mihai Eminescu… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter