Sf. Ierarh Nicolae în iconografie // despre cele mai cunoscute minuni ale sfîntului devenit simbol al Iubirii și Milosteniei


Sfantul Ierarh Nicolae (cinstit pe 6 / 19 decembrie) este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi.

Numele sau, Nicolae, vine de la „nicao” care inseamna „a invinge”, „a birui”, si „laos”, care inseamna „popor”. Astfel, Nicolae se traduce prin sintagma „invingator/biruitor de popor.

Registrul iconografic inchinat Sfantului Nioclae este foarte bogat. Sfantul Nicolae apare zugravit „izbavind din legaturi si din temnite, aparand de taierea de sabie si scapand de la moarte, dand tamaduiri, imbogatind pe cei ce patimeau in saracia cea mai mare” dupa cum mentioneaza textul vietii dupa Simeon Metafrastul. Prima scena este nasterea, insotita de prima imbaiere. Apoi sunt scenele cu pruncul Nicolae invatand sa citeasca, consacrarea ca episcop, uneori precedata de hirotonia intru diacon si preot.

 

 

Cea mai cunoscuta minune a Sfantului Nicolae este salvarea celor trei fete de la caderea intr-o viata pacatoasa.

Sfantul Nicolae mai apare zugravit salvand trei barbati condamnati pe nedrept, acuzati intr-un mod mincionos de complot impotriva imparatului. Noaptea, Sfantul Nicolae i s-a descoperit in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati. In urma acestei descoperiri, imparatul i-a eliberat.

 

 

Mentionam si salvarea tanarului din mainile saracinilor, salvarea celor aflati pe mare in mijlocul furtunii cand calatorea spre Tara Sfanta. Amintim ca o furtuna puternica i-a speriat pe cei din corabie, crezand ca vor muri. Insa, Sfantul Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Sunt si icoane in care Sfantul Nicolae apare cu Sfanta Evanghelie, avand de o parte si de alta pe Hristos si Maica Domnului. Precizam ca palmuirea lui Arie a fost privita ca fiind incompatibila cu demnitatea slujirii arhieresti. Din acest motiv i-au fost retrase insemnele arhieresti. Insa, Mantuitorul, in chip minunat i-a daruit Evanghelia, iar Maica Domnului i-a oferit omoforul, descoperindu-ne ca Sfantul Nicolae a facut gestul sau dintr-o dorinta sfanta pentru apararea dreptei credinte.

 

 

 

Registrul iconografic inchinat lui se sfarseste cu adormirea, inmormantarea sau procesiunea cu sfintele sale moaste.

Locul icoanei Sfantului Nicolae in bisericile care il au ocrotitor este pe catapeteasma, in partea dreapta, langa icoana Mantuitorului, iar in celelalte biserici este asezat, de obicei, in partea stanga, langa Maica Domnului.

Biserica Ortodoxa il mai cinsteste pe Sfantul Ierarh Nicolae si pe 9 / 22 mai, cand praznuim mutarea sfintelor lui moaste, dar si in fiecare zi de joi, pentru ca aceasta zi a saptamanii este consacrata de Biserica celor 12 Apostoli si Sfantului Nicolae.

 

Iulian Predescu

 

 

 

RUGĂCIUNE 

către Sfântul Nicolae

O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noim, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvintul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin.

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Nicolae – Pastorul iubirii

Acatistul Sfantului Nicolae

 

Nicolae Steinhardt, evreul creştinat, despre Hristos – „reţeta de fericire”

Minunile Sf. Nicolae: părintele Nicolae de la Cruglic ales să-i poarte numele și bunătatea în lume

 

 

Sursa material: Creștin Ortodox

Sursa foto: Creștin Ortodox și Doxologia

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter