Serviciile speciale de la Kiev îngrijorate că Rusia reanimează planul „Basarabia” în reg. Odesa


Șeful Serviciului de Securitate de la Kiev (SBU), Vasili Hrițak, a declarat că serviciile speciale ale Federației Ruse au revenit asupra intențiilor de a pune în practică proiectul „Basarabia” pe teritoriul Ucrainei, în special în regiunea Odesa, dar și în Republica Moldova, după ce acest proiect separatist al Rusiei a fost dejucat în 2015, scrie Rador.

În ultimul timp, primim informații referitoare la tentative ale serviciilor de securitate rusești de a reveni la proiectul „Basarabia”. În 2015, după două acțiuni de prevenție pe care le-am desfășurat, proiectul „Basarabia” a eșuat. Ulterior, au existat neînțelegeri între membrii celor două clanuri care coordonau proiectul respectiv. Acum, aceștia au revenit asupra proiectului”, a explicat șeful SBU, într-o conferință de presă susținută la Odesa.

Potrivit lui Vasili Hrițak, SBU are dovezi că serviciile de securitate ruse vor încerca să destabilizeze situația din regiunea Odesa și din Republica Moldova, în contextul fostei regiuni istorice Basarabia.

Acest lucru se referă și la Transnistria, întrucât în Transnistria există un contingent de trupe ruse, care are aproximativ o mie de soldați ruși”, a avertizat Vasili Hrițak, citat de Rador.

Șeful Serviciului ucrainean de Securitate a mai amintit că pe teritoriul separatist al Transnistriei pista aerodromului din Tiraspol a fost reutilată, făcând posibilă aterizarea avioanelor militare și a celor de mare tonaj.

Pentru noi, acest lucru este, de asemenea, un semnal”, a concluzionat Vasili Hrițak.

 

Novorossia-harta-color-Stratfor

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Deputaul rus, Lev Shlosberg: După Crimeea, Putin a pus la cale crearea Novorossiei – din Donbas pănă-n TransNistria
Războiul din Ucraina, analiză Stratfor: Ruşii ar putea face joncţiunea cu Transnistria în mai puţin de o lună

 

 

Sursa material: portalul de știri TOCpress, Transcarpatia
Sursa foto: TOCpress.info

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter