Senatorul Viorel Badea vrea consulat român în Maramureşul istoric / Transcarpatia. Minunat, să-i vedem şi faptele!


Senatorul român Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei Românilor de Pretutindeni, consideră că este nevoie urgentă de deschiderea unui birou consular românesc în regiunea ucraineană Transcarpatia, la Ujgorod, Apșa sau Slatina.

Într-un interviu acordat publicației “Timp Românesc”, parlamentarul menționează că este nevoie de un birou consulat în această zonă deoarece distanța dintre regiunile Transcarpatia și Cernăuți, unde se află Consulatul General al României, este prea mare, românii din Maramureșul istoric fiind nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a-și rezolva problemele ce țin de misiunea consulară. “Să ajungi de la Apșa la Cernăuți, să-ți rezolvi o problemă, este o aventură” – a precizat Viorel Badea.

Totodată, senatorul a apreciat activitatea Consulatului General al României la Cernăuți, condus de doamna consul general Eleonora Moldovan, notând că, datorită implicării misiunii diplomatice,  în ultimul timp, comunitatea românească a devenit mai consolidată.

“Trebuie să spunem adevărul gol-goluț. Consulul general al României a făcut treabă, a fost viu… A fost prezent în comunitatea românească, a știut să comunice atât cu liderii comunității, cât și cu autoritățile de la Cernăuți. A reușit, efectiv, să aducă o rază de lumină în acea comunitate. Asta îmi arată că se poate, dacă există oameni cu suflet și care își înțeleg foarte bine misiunea” – a afirmat Viorel Badea.

Senatorul a mai subliniat importanța reluării dialogului cu autoritățile ucrainene în ceea ce privește redobândirea cetățeniei române de către etnicii români din Ucraina.

“Trebuie să înțeleagă și ucrainenii că a avea cetățenia română pentru cetățenii Ucrainei nu este o vulnerabilitate, ci o oportunitate. Este un lucru excepțional dacă aceștia reușesc să redobândească cetățenia română. Nu mai suntem în Evul Mediu. Trebuie să se gândească și ucrainenii că noi ne dorim ca acești oameni să trăiască în bunăstare” – a declarat Badea.

 

Sursa material/foto: portalul TOCpress (TOC – Transcarpatia-Odesa-Cernauti)

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter