Se pune la cale un nou plan Kozak?: Transnistria, raion cu garanţii speciale în cadrul „statului unit” R. Moldova


Transnistria trebuie să fie un raion special cu garanţii speciale ale statutului în cadrul statului moldovenesc unic, consideră secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la ITAR-TASS, astfel viceministrul a declarat în Duma de Stat, subliniind că „Moscova urmăreşte cu atenţie relaţiile Chişinăului cu Tiraspol”.

Karasin și-a exprimat speranţa că lucrul în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană în curând va fi reluat.

„A fost o mică pauză în activitatea reprezentanţilor noştri, dar acum se conturează perspectiva progresului pe marginea stabilirii înţelegerii reciproce între Transnistria şi Moldova”, a spus el.

Potrivit spuselor viceministrului, „multe depind de cum va fi noul Guvern al Moldovei”.

„Acolo negocierile continuă, coaliţia nu a fost formată, urmărim cu atenţie aceste procese”, a spus el, menţionând că în vizorul Moscovei „rămân toate subiectele legate de relaţiile Chişinăului cu Tiraspol”.

„Republica Moldovenească Nistreană este partenerul nostru, avem semnată o serie întreagă de acorduri interdepartamentale, în baza cărora acordăm sprijin practic în multe domenii din Transnistria. Dar oficial, în privinţa reglementării transnistrene, unde participăm activ în formatul „5+2” şi alte formate, considerăm că Transnistria, fiind partenerul nostru, trebuie să fie un raion special cu garanţii speciale ale statutului în cadrul statului moldovenesc unit”, a reiterat viceministrul.

Amintim că ieri presa moscovită scria că Federația Rusă pentru prima oară nu va acorda ajutor financiar, în valoare de 100 milioane de dolari, regiunii transnistrene, anunța ziarul rus „Nezavisimaya Gazeta”. Mijloacele, care Rusia a refuzat să le ofere, trebuia să acopere cheltuielile pentru pensii și alte plăți sociale. Interlocutorul ziarului rus a spus că Moscova este nemulțumită de cursele charter, cu care zboară Șevciuk și au făcut trimitere la problemele economice ale Rusiei.

 

 

Sursa material: Deschide.md

Sursa foto: www.afp.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter