Scriitorul disident Paul Goma a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei


Ajuns la 80 de ani, scriitorul Paul Goma a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), relatează Radio Moldova Actualităţi. Potrivit vorbitorilor, Paul Goma este un caracter şi un fenomen.

„Un creator de opere originale, complexe, care se pretează celor mai moderne grile de investigație, Paul Goma este un opozant celebru împotriva regimului criminal comunist, un opozant omologat la nivel mondial și dacă-l știe toată lumea, îl cunoaște foarte bine Occidentul, e mare păcat că noi, basarabenii, despre care a scris pagini memorabile, îl cunoaștem atât de puțin, dacă nu chiar deloc și aceste conferințe de omagiere a scriitorului Paul Goma asta și încearcă să facă, să apropie cititorul de creația lui Paul Goma”, afirmă Nina Corcinschi, directorul adjunct al Institutului de Filologie.

Cercetătoarea Mariana Sipoş din România a informat că din proprie iniţiativă a declarat în ţară – Anul Paul Goma. „Ceea ce realizați aici este mult mai mult decât am reușit noi în țara cealaltă, de dincolo de Prut să facem. În decembrie anul trecut s-au lansat două cărți, doi tineri și-au propus să publice toată opera lui Paul Goma, pentru că până acum a fost publicat sporadic. Am declarat eu singură Anul Paul Goma și să vorbesc despre Paul Goma. Oamenii nu știu, pentru că nu se vorbește. Asta e speranța mea, ca tinerii să-l descopere pe Paul Goma”, susține Mariana Siroş.

Paul Goma s-a născut la Mana, în judeţul Orhei. În 1944 se refugiază peste Prut, iar din 1977, Paul Goma este stabilit cu traiul la Paris, refugiindu-se de această dată din România. Anul trecut i-a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova, pe care, deocamdată, nu a reuşit să o vadă.

 

Reportajul Radio Moldova AICI

 

Înregistrarea video a Conferinţei ştiinţifice consacrate scriitorului disident PAUL GOMA, realizată de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) al Academiei de Ştiinţe a Moldovei,  6 octombrie 2015:

 

 

 

 

Sursa material: TRM

Sursa foto: poeta Radmila Popovici

Sursa video: IDSI – Academia de Ştiinţe a Moldovei / YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter