Săptămîna Patimilor, Vinerea Mare – Strigătul lui Hristos pe cruce (scurtă tălmăcire)


 „Eli, Eli, lama sabahtani – Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27, 46) este strigatul Lui Hristos pe Cruce. Pare de neinteles ca Hristos, Fiul lui Dumnezeu sa rosteasca aceste cuvinte, sa aiba parte de experienta parasirii de catre Dumnezeu.

Ne-am fi asteptat ca Hristos, Cel care nu a gresit nimanui cu nimic, Cel care a fost lipsit de pacat, sa nu fie lipsit niciodata de prezenta lui Dumnezeu. Devine si mai tainic strigatul Sau, daca tinem seama ca El insusi era si Dumnezeu, ca stia ca va invia.

Ca sa intelegem cum se cuvine acest strigat, se cuvine sa facem cateva precizari:

In primul rand, trebuie sa afirmam ca Hristos a fost si Om, nu doar Dumnezeu.

Ca Om a trait realmente ce traieste tot omul. A trait real starea noastra omeneasca pana la capat. Parintele Nicolae Steinhardt afirma ca aceste cuvinte sunt proba absoluta a validitatii rastignirii. Strigatul de pe cruce dovedeste integritatea si seriozitatea jertfei, o impiedica a fi o farsa. La fel am fi facut si noi. Am fi strigat in fata durerii. Iar atat de autentic si de serios a strigat Domnul, incat mai tarziu tuturora nu le venea sa creada ca a inviat. Strigatul Domnului e dovada ca pe cruce nu s-au desfasurat simboluri, ci s-a petrecut o suferinta reala.

Probabil ca daca L-am fi auzit rostind aceste cuvinte, am fi fost ispititi sa rostim precum iudeii: „Pe altii i-a mantuit, iar pe Sine nu poate sa se mantuiasca!” (Matei 27, 42).

Chiar daca avem parte de acest strigat, Hristos pe Cruce n-a incetat sa fie si Dumnezeu. Sfantul Ioan Gura de Aur sustine ca Mantuitorul a rostit cuvintele profetice Eli, Eli, lama sabahtani? dupa ce s-a luat intunericul, pentru a intelege iudeii ca nu murise pe Cruce, ca El Insusi facuse intuneric pe pamant. Ori daca ar fi incetat sa mai fie si Dumnezeu, nu ar fi putut aduce intunericul. Parintele Nicolae Steinhardt spune ca in rostirea cuvintelor „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?”, natura omeneasca pare sa fi predominat, dupa cum a predominat cea dumnezeiasca pe muntele Taborului la Schimbarea Sa la Fata.

In al doilea rand, prin aceste cuvinte Domnul doreste sa ne atraga atentia ca in viata noastra vom avea parte de stari de parasire din partea lui Dumnezeu. Si dupa cum Domnul nu S-a dat jos de pe Cruce, ci a primit moartea, tot astfel nici noi nu trebuie sa dam inapoi. Harul vine si pleaca, spun Sfintii Parinti. Harul se retrage ca omul sa inseteze mai mult dupa Dumnezeu. Persoana care a cunoscut viata traita prin har, nu mai poate afla odihna in nimic din cele prezente in aceasta lume, doreste din nou harul. Iar cand l-a dobandit dupa retragere, are parte de o netulburata pace.

Indiferent de durata si intensitatea parasirii, Dumnezeu nu ne abandoneaza niciodata pe deplin. Din acest motiv, parasirea dumnezeiasca poate fi numita mai degraba ascundere sau micsorare a harului, decat lepadare sau parasire si are drept scop mantuirea si nu nimicirea omului.

Adrian Cocosila

 

 

Viata Lui Iisus Hristos – part 3

 

 

 

 
Flacăra TV & Film recomandă şi:

Sfantul Ioan Gura de Aur – Cuvant la Sfanta si Marea Vineri

Predica la Sfanta si Marea Vineri de Parintele Petroniu Tanase

Trecerea pe sub masa, in Vinerea Mare
 

Deniile din Săptămîna Patimilor Mîntuitorului Iisus Hristos (semnificația fiecărei zile pe scurt)

Săptămîna Patimilor – Joia Mare (12 Evanghelii, Cina cea de taină, spălatul picioarelor, vînzarea lui Iuda)
De ce din Joia Mare se bate toaca? Semnifică bătutul piroanelor în mîinile şi picioarele lui Hristos
Săptămîna Patimilor – Sfînta și Marea Miercuri (Denie)
Săptămîna Patimilor – Marţea Mare (Denie)
Săptămîna Patimilor – Lunea Mare (Denie)

 

Duminica Floriilor – Intrarea Mântuitorului în Ierusalim (împlinirea profeţiei lui Zaharia)

Există şi tristeţe de Florii

Preot Vlad Mihăilă despre Florii, Săptămâna Patimilor, Joia Mare, Înviere// VIDEO

 

Tâlcurile Rugăciunii Domneşti „Tatăl Nostru“, lăsată de Înşuşi Iisus Hristos

„Rugăciunea pentru neam” a părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a făcut 21 de ani de închisoare comunistă

 

 

Sursa material: Creștin Ortodox
Sursa foto: TVR
Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Săptămîna Patimilor, Vinerea Mare – Strigătul lui Hristos pe cruce (scurtă tălmăcire) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter