Să ne cunoaștem mai bine colegii – Efim Josanu, telejurnalistul făptuitor de Istorie (film)


Îi place la nebunie sportul, mânuieşte peniţa cu o măiestrie de invidiat, a comentat sute de competiţii sportive, este unul din fruntaşii mişcării olimpice în Republica Moldova. A scris patru cărţi, inclusiv despre istoria sportului. Pentru toate realizările sale a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. Întruchipează portretul blândeţii de bunic şi modestiei, cum rar mai întâlnim în zilele noastre.

Sub celebrul motto: „Citius, Altius, Fortius” a reuşit să facă multe, foarte multe, iar pentru noi este un deschizători de drumuri în mod special, în istoria jurnalismului sportiv! La 20 martie 2017, Efim Josanu a ajuns la onorabila vârstă de 70 de ani şi a trecut în rândurile septuagenarilor!

Cariera lui a fost marcată de activitatea în două instituţii: Comitetul Naţional Olimpic şi postul public de televiziune – Moldova 1. În ambele poziţii a fost un deschizători de drumuri, un promotor al omeniei, un înţelept care a iubit tinerii şi le-a oferit un model demn de urmat.

 

2-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-2

Primul preşedinte Comitetului Naţional Olimpic (CNO)

Deşi debutul activităţii lui profesionale a fost în presa sportivă, pasiunea lui pentru sport l-a făcut să păşească dincolo de formarea profesională ca jurnalist şi să deschidă poarta pe arena internaţională pentru sportul moldovenesc. În cei 10 ani pe care i-a petrecut în fruntea Comitetului Naţional Olimpic, sportul moldovenesc a marcat o perioadă de aur şi a numărat cele mai valoroase medalii din istoria ţării noastre.

„Intrarea noastră, ca stat independent, pe arena olimpică internaţională nu a fost una presărată cu flori şi recepţii. Am înţeles că există şi în acest domeniu multe subtilităţi şi nuanţe diplomatice”, îşi aminteşte primul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic, Efim Josanu.

Jocurile Olimpice de vară și de iarnă de la  Barcelona, Atlanta, Nagano, Sydney sunt primele evenimente din biografia primului președinte al CNO, Efim Josanu, dar și al olimpicilor moldoveni. Au reușit să cucerească pe parcursul anilor șapte medalii olimpice de aur, șase de argint și 14 distincții de bronz. Temelia acestor succese a fost pusă de antrenori, specialiști în domeniul sportului, dar în egală măsură meritul aparține primului președinte al Comitetului Național Olimpic, devenit în prezent CNOS, Comitet Național Olimpic și Sportiv, Efim Josanu.

 

5-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-6-cu sotia Stela

Titluri onorifice, date bio/bibliografice 

Efim Josanu este numele care se asociază cu atributele şi titlurile de ziarist, scriitorul, comentator sportiv şi fruntaş al mişcării olimpice, membru al Uniunii Jurnaliştilor şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deţinător al Ordinului „Gloria Muncii”. S-a născut la 20 martie 1947, în satul Ciulucani, judeţul Orhei, azi – Teleneşti. În 1965, a absolvit Şcoala medie de cultură generală, azi Liceul „Lucian Blaga”, din oraşul Teleneşti şi în 1972 – Universitatea de Stat din Moldova, secţia de ziaristică a Facultăţii de Litere.

4-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM--4Din 1971, păşeşte pragul Comitetului de Stat pentru Radiodifuziune şi Televiziune, unde activează până în 1993. Este comentator sportiv la programele radio şi realizator de emisiuni cu tematică sportivă la TV (1971- 1976), şef de secţie sport în redacţia unită de informaţii Radio TV (1976-1986), redactor-şef al redacţiei cultură fizică şi sport a Radioteleviziunii Moldoveneşti (1988-1990).

În 1986, debutează editorial cu o carte de publicistică sportivă: „Entuziaşti ai sportului”, urmată de volumul „Erupţii în craterul „Azteca”. În anii 1990-1991, activează ca redactor-şef al redacţiei de actualităţi „Mesager” şi al redacţiei de emisiuni matinale a TVM. Scenarist, realizator şi prezentator al programului „O duminică cu noi”, în colaborare cu redacţia emisiunilor de artă „Olymp”. Este autorul şi realizatorul documentarului „Vive le sport”, devenind laureat al Festivalului de filme documentare din Berlin (1991). Scrie studiul „Televiziunea ca o provocare”, inclus în anuarul „Mass-media în Moldova” (1992).

 

9-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-11-cartile lui Efim

În perioada 1991-2001, Efim Josanu vine la cârma Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova. După 10 ani la CNO, în 2001 se întoarce în presă, iar din 2010 până în prezent este coordonator-sport la Moldova 1. În anul 2004, publică volumul A FI care conţine toate articolele şi interviurile autorului, apoi urmează volumul Cum poţi deveni rege (2005), în care adună alte articole şi eseuri, precum şi interviuri cu personalităţi basarabene şi volumul Cartea Jocurilor Olimpice (2008), cu ample informaţii despre toate ediţiile Jocurilor Olimpice. A vizitat, în interes de serviciu, mai multe ţări: Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, Mexic, China, Japonia etc.

Efim Josanu este membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (1973) și al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), preşedinte de onoare al Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001). În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Modestul, cumpătatul, optimistul şi veşnicul purtător de optimism şi voie bună Efim Josanu şi-a sărbătorit cel de-al 7-lea deceniu de viaţă alături de colegi de breaslă la baştină. Muzeul din localitatea unde s-a născut a găzduit un eveniment de suflet pentru cel care le-a dus faima şi îi face mândri prin realizările sale, că este născut la Teleneşti.

 

La mulți ani binecuvântați, dragă Efim Josanu! La mai mult și la mai mare, Omule Bun!

 

6-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-8-la tara

 

 

 

Filmul TVM despre jurnalistul și scriitorul Efim Josanu„Cu dor de oameni și de sat”
(Amintiri despre despre satul natal, Ciulucani, Telenești)

 

 

Colegii de condei păstrează în inima lor amintiri frumoase despre Efim Josanu şi îl descriu prin atribute de rară nobleţe.

„Efim Josanu a avut totdeauna harul și răbdarea de a lucra cu cei tineri. I-a încurajat, i-a susținut, i-a promovat. Prețuiește Oamenii și Cărțile, nu-și uită baștina. Trăiește un dor permanent de sat și de copilărie. Are mulți prieteni buni, pe care i-a invitat în ,,Capitala copilăriei” – în satul Ciulucani, Telenești. Astfel, colegul nostru de televiziune, jurnalistul, poetul Efim Josanu a fost omagiat, de către prieteni, rude și săteni într-un mod deosebit! Totdeauna se străduie să spargă gheața, caută ceva original… se gândește la oameni”, ne împărtăşeşte cu emoţii colega de redacţie, Irina Ropot.

„Dl Efim Josanu a educat o întreagă pleiadă de jurnaliști sportivi. În calitate de promotor al mișcării olimpice în ţara noastră și președinte al Comitetului Olimpic a deschis poarta în lume pentru sportivii moldoveni. Este Deținător al mai multor distincții de stat, dar mai presus de toate îl caracterizează inteligenţa și omenia”, spune autoarea emisiunii „Vector European”, Ludmila Barbă.

„Muncitor, corect, responsabil şi mereu cu bună dispoziţie, foarte atent la colegii din preajmă”, aşa îl cunoaşte pe Efim Josanu, editorul coordonator al matinalului la Moldova 1, Gutiera Prodan.

 

7-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-9-cu sotia Stela

 

8-Efim Josanu-telejurnalist-comentator sportiv-scriitor-Moldova-capturi video TVM-10 cu artistul Mihai Volontir

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Doina Bejenaru

Sursa foto: capturi din film

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Să ne cunoaștem mai bine colegii – Efim Josanu, telejurnalistul făptuitor de Istorie (film și … […]

  2. […] Eminescu”, a avut loc premiera filmului Eu, Filimon Boghiu…, un nou documentar al colegului Efim Josanu, cunoscut publicist și scriitor, nume emblematic al Televiziunii Naționale Moldova 1 TV, primul […]

  3. […] 2017 // Să ne cunoaștem mai bine colegii – Efim Josanu, telejurnalistul făptuitor de Istorie (film)  […]

  4. […] 2017 // Să ne cunoaștem mai bine colegii – Efim Josanu, telejurnalistul făptuitor de Istorie (film)  […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter