Să ne amintim cu drag de moldovenii noştri din Siberia, care şi-au deschis o Casă Mare a Neamului la Nijnevartovsk


În Siberia, la Nijnevartovsk, a fost inaugurat recent Centrul Cultural Moldovenesc, o Casă Mare a originarilor din R. Moldova stabiliţi în Rusia siberiană.

La marele eveniment al conaţionalilor noştri a participat şi Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Galbur.

Nijnevartovsk-inaugurare Centru Cultural MDAmbasadorul a avut întrevederi cu autorităţile locale şi cu comunitățile de moldoveni din regiune, fiind invitat la cea de-a 3-a reuniune a membrilor Uniunii asociaţiilor de moldoveni „Baştina”, eveniment organizat odată la doi ani.

La întrunire au participat lideri ai comunităților moldovenești din mai multe regiuni ale Federației Ruse: Bratsk, Hanty-Mansiisk, Kostroma, Kursk, Kransoiarsk, Nefteiugansk, Novosibirsk, Riazan, Tiumeni, Surgut, Ufa. Discuţiile s-au axat pe diverse aspecte ale activității asociațiilor diasporale și modalitățile de interacţiune dintre ele.

Nijnevartovsk-intalnire cu diaspora MDChiar dacă primăvara-i floare rară în Siberia, conaţionlii noştri n-au uitat de tradiţia Mărţişorului, Comunitatea Culturii Moldovenești „Codrii” din Nijnevartovsk, condusă de Iulia Gonciarov, reuşind să organizeze un spectacol de zile mari cu genericul Mărțișor-2015. Comunitatea a fost ajutată în acest sens de autorităţile locale, Biroul pentru Relații cu Diaspora şi Ambasada R. Moldova.

La concertul festiv au fost prezente circa 1200 de persoane, în calitate de invitați speciali evoluând artiştii îndrăgiţi, Nicolae și Isidor Glib.

Nijnevartovsk-Nicolae si Isidor Glib-spectacolul Martisor 2015Ambasada R. Moldova în Rusia precizează că oraşul Nijnevartovsk este considerată capitala ţinutului petrolier, inima industrială şi energetică a Nordului Rusiei.

Localitatea se află în topul orașelor rusești cu cea mai înaltă calitate a vieții, în care conviețuiesc armonios reprezentanţi ai 111 etnii.

Conform ultimului recensământ, în Nijnevartovsk locuiesc aproximativ 1400 de originari din Republica Moldova.

 

 

 

Un reportaj al televiziunii locale Nijnevartovsk despre spectacolul Mărţişor-2015, organizat de comunitatea moldavă: 

 

 

 

Vedeţi mai jos cum au sărbătorit Mărţişorul comunităţile moldave din Azerbaidjan şi Belgia:

Sărbătorirea la Baku a Mărţişorului

Sărbătoarea Mărțișorului la Bruxelles

 

 

 

Sursa material: FlacăraTV

Sursa foto: Ambasada Moldovei în Rusia

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter