Să fim cu luare-aminte! De ce postim la Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul?


Biserica Ortodoxa pomeneste astăzi Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.

Amintim ca Sfantul Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, sotia fratelui sau. Din acest motiv, Irodiada il ura de moarte pe Ioan Botezatorul.

La un ospat, Salomeea, fiica Irodiadei, danseaza si il bucura atat de mult pe Irod, incat ii spune ca ii va da orice ii va cere, pana la jumatate din imparatia sa. La indemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfantului Ioan Botezatorul. O traditie spune ca dupa ce i-au adus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit sa fie ingropat departe de trupul acestuia, de teama ca Sfantul Ioan Botezatorul sa nu invieze.

Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este zi de post aspru. In aceasta zi nu se face nicio dezlegare la mancare de dulce. Biserica ne indeamna sa postim in aceasta zi pentru a fi asemanatori lui Ioan care si-a petrecut viata in post si rugaciune.

Totodata ne cheama sa postim pentru a nu urma lui Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul:

In tot chipul se cuvine sa fim noi in aceasta zi cu intristare si mahnire, si nu a avea placerea pantecelui, pentru viata cea infranata a sfantului si pentru varsarea lui de sange, cea prin necurata ucidere de catre Irod. Caci capul Inaintemergatorului a fost taiat la ospat din cauza jocurilor desfranatei dansatoare si din cauza imbuibarii pantecelui si junghierii si varsarii de sange de diferite vietati; iar noua nu se cuvine a manca nici una din aceste vietati, ca sa nu ne aratam a urma imbuibarilor lui Irod” (Minei pe August).

In concluzie, postul din ziua pomenirii mortii Sfantului Ioan Botezatorul nu se refera numai la intristarea adusa de uciderea lui. Sa nu uitam ca avem martiri care sunt sarbatoriti de Biserica fara ca ziua lor de pomenire sa fie zi de post. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel intr-una din predicile sale a afirmat ca Postul din aceasta zi are si scopul sa ne aminteasca faptul ca neinfranarea de la patimile trupesti intra in conflict cu dreptatea si sfintenia sau poate chiar duce la uciderea unor oameni nevinovati”.

Pentru linistea acelor crestini, care din motive binecuvantate, nu se pot abtine de la mancarea de dulce in aceasta zi si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a manca fara ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: Stapanul nostru e bland si cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.”

 

Adrian Cocosila

 

sf-ioan-botezatorul-taierea-capului-icoana-crestinortodox-ro-500px

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul de Parintele Petroniu Tanase

Sfantul Ioan Botezatorul – model de sfintenie si demnitate umana

 

Iordan, rîul sfințit de Hristos Domnul, Sf. Proroci Ioan, Ilie, Elisei: geografie, istorie, împlinirea Sf. Scripturi

La trei ani, Fecioara Maria a fost primită în Sfînta Sfintelor de tatăl Sf. Ioan Botezătorul

 

Omagiu Flacăra Film // New York, Memorialul victimelor atacurilor teroriste din 11 Septembrie 2001

11 septembrie// Vocaliză purificatoare de Aurica Basarabeanca: ALERG

„11 september”. Music: Adrian Beldiman

 

 

Sursa material: Creştin Ortodox

Sursa foto: crestinortodox.ro / Ziua Constanţa

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Să fim cu luare-aminte! De ce postim la Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul? […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter