S.O.S.! Kievul închide singurul post de radio din Transcarpatia, care emite și-n română – Tysa FM // Interviu


Postul de radio Tisa-FM din regiunea Transcarpatia, Ucraina, riscă să fie închis în urma unei decizii adoptate la Kiev, conform căreia, românii din Transcarpatia ar putea rămâne fără emisiuni în limba maternă la Radio Tisa-FM, instituție media care emite în 8 limbi ale comunităților etnice din zonă – informează BucPess.

Jurnaliștii români din regiunea Transcarpatia au făcut demersuri pe lângă organele competente ucrainene, solicitând să fie salvat volumul de emisie al Radio Tisa-FM. Contactată prin telefon de Radio Cernăuți, jurnalista Elvira Chilaru a precizat că Tisa-FM va fi dizolvat între trei posturi de radio naționale, cu anumite ore de emisie, însă însuși postul de radio „Tisa” va înceta să existe.

„În continuu scriem, facem demersuri, solicităm ajutorul prietenilor, colegilor de la toate posturile de radio, a relevat Elvira Chilaru, menționând că pentru comunitățile etnice din Transcarpatia vor fi repartizate 2,5 ore de emisiuni în grila de 24 de ore a trei posturi de radio naționale, dintre care doar 20 la sută în limba română. În urma acestui fapt, vor fi concediați jurnaliștii tineri, dar și cei care se implică în mod voluntar în acest proiect de radio.

„Sperăm, totuși, să-i convingem pe cei de la Kiev că noi, Transcarpatia, suntem o regiune unicat în Europa, cu frontieră comună cu patru state europene…. Pe om îl interesează știrea de pe strada lui, din satul lui, din orașul lui în primul rând, după aceea ce transmit cei de la centru” – a opinat Evira Chilaru.

La întrebarea Radio Cernăuți despre numărul de ore în limba română în grila de emisiuni la Tisa-FM, jurnalista Elvira Chilaru a precizat că grila respectivă prevede emisiuni radiofonice în zilele de miercuri – 30 minute și sâmbătă – 30 minute, însă sunt mai multe emisiuni muzicale, inclusiv ediții de muzică românească. Jurnalista susține că după transformările care vor avea loc în spațiul informațional referitoare la dizolvarea Tisa-FM între trei posturi naționale de radio, volumul de emisiuni în limba română se va diminua semnificativ.

„Dacă noi vom avea doar înserări de 2,5 ore din 24 de ore… și vom avea 20 la sută din tot volumul de emisie pentru minorități, atunci vă dați seama că în limba română atâtea emisiuni vom avea, cât vom veni și vom spune „Bună ziua!” și „La revedere”, a precizat Elvira Chilaru.

În context, jurnaliștii și susținătorii postului Radio Tisa-FM au inițiat Campania „Salvează Tysa FM”, o campanie de informare a opiniei publice și organelor competente despre necesitatea păstrării acestui post de rado inedit în Ucraina, care emite în 8 limbi ale minorităților naționale. În timpul sărbătorilor de Paști va avea loc o colectare de semnături în centrul orașului Ujgorod întru susținerea acestui post de radio și o amplă campanie de informare, transmisă în direct la Tisa-FM și TV Tisa-1.

 

Interviul integral cu jurnalista Elvira Chilaru, realizat de colegul Marin Gherman de la Radio Cernăuți, poate fi audiat AICI.

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți / Marin Gherman

Sursa foto: Tysa1.tv

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] S.O.S.! Kievul închide singurul post de radio din Transcarpatia, care emite și-n română – Tysa… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter