S.O.S. de la Cernăuţi! La Mămăliga se pune la cale închiderea claselor româneşti din trei sate ale comunei


În componenţa Comunei Mămăliga, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, intră astăzi satele Bălcăuţi, Nesvoia, Podvirna, Stălineşti, Draniţa, cătunul Coşuleni şi Mămăliga.

Potrivit corespondentului BucPress din Cernăuţi, astăzi, 30 mai 2016, la Căminul cultural din comuna Mămăliga, urmează să aibă loc Sesiunea Consiliului local. Pe ordinea de zi a şedinţei se numără şi chestiunea privind închiderea claselor a X-a şi a XI-a în şcoilile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti şi transformarea acestor instituţii de învăţământ în filiale ale Şcolii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga.

Va reuşi oare primarul comunei, domnul Arcadie Şova, să-şi vadă visul împlinit, e greu de spus, întrucât locuitorii celor trei sate – Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti sunt categoric împotrivă, înţelegând că „frumoasele idei” care vin din partea aşa numitei Comune Mămăliga au un singur scop: să distrugă uşor şi cu paşi grăbiţi aceste sate româneşti.

„Astăzi se închid clasele superioare, mâine – clasele medii, şi peste puţin timp ne trezim că nu mai avem şcoală românească. Doar este cunoscut faptul că un sat fără şcoală nu are viitor”, a declarat pentru BucPress  doamna Elena din satul Nesvoia.

BucPress reaminteşte că în Ucraina au loc mai multe reforme, unele dintre care se referă la sistemul de învăţământ. Aşadar, în regiunea Cernăuţi este planificată procedura de optimizare a reţelei de şcoli medii. Liderii asociaţiilor naţionale româneşti din regiunea Cernăuţi au atenţionat în repetate rânduri autorităţile ucrainene că aceste reforme pot afecta accesul la învăţământ în limba maternă a etnicilor români. În urma descentralizării, şcolile vor fi finanţate de comunităţile teritoriale unite. Or, satul Mămăliga, acceptând modelul propus de autorităţi, fără să aibă prea multă experienţă, a intrat în impas. Lipsa banilor pentru întreţinerea şcolilor din toate localităţile, care fac parte din Comuna Mămăliga, îl obligă pe domnul primar Arcadie Şova să recurgă la decizii care nu sunt susţinute de localnici şi care ar putea avea urmări grave pentru viitorul acestor sate româneşti din nordul Basarabiei.

Portalul de ştiri BucPress va monitoriza situaţia şi va continua să informeze opinia publică despre aceste evenimente importante pentru comunitatea românească din Ucraina.

 

 

FlacăraTV recomandă şi:

Strigăt disperat al românilor din Ucraina: „VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”

Încă un pas spre lichidarea învăţământului în limba română în satul Ciudei?

S.O.S! Autorităţile ucrainene vor să şteargă de pe hartă încă 6 şcoli româneşti din Ţinutul Herţa

Încă o şcoală românească închisă în reg. Cernăuţi… Din 1991, au „dispărut” circa 30 de şcoli!

Românii din reg. Cernăuţi au mai pierdut o şcoală românească…

Românii din Cernăuţi cer şefilor regiunii păstrarea şcolilor, Facultate în română la Universitate ş.a.

 

Scrisoare zguduitoare despre deznaţionalizarea românilori din reg. Odesa, adresată lui Klaus Iohannis, care i-a ignorat

 

 

Sursa material: portalul BucPress.eu

Sursa foto: Radio Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] 30 mai 2016, în satul Mămăliga a avut loc sesiunea Consiliului local. Pe ordinea de zi a şedinţei s-a numărat chestiunea privind închiderea claselor 10-11 […]

  2. […] S.O.S. de la Cernăuţi! La Mămăliga se pune la cale închiderea claselor româneşti din trei sat… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter