Ruşii ţintesc nu numai Banca de Economii a Moldovei. Cazul spionului rus prins de SUA, trădat chiar de diplomaţii ruşi


Cazul spionului rus „sub acoperire”: Îţi pui mâinile în cap la cât de proşti au putut să fie curatorii săi

Luni a fost o zi proastă pentru multa lume. Dar cea mai proasta a fost pentru Evgheni Buryakov, agent SVR (Serviciul de Iformatii Externe al Rusiei), scrie revista Time, care relateaza amanunte despre filajul si prinderea spionului rus, aflat in SUA sub acoperirea unui functionar bancar.

„Însa cea mai proasta a fost ziua de luni pentru cei doi curatori (oameni de legatura, responsabili de comunicarea cu centrul) ai spionului, scapati de arestare şi care, prin comportamentul imprudent si birocratic l-au tradat pe agentul secret rus”, afirma Time.

Evgheni Buryakov risca 10 până la 20 de ani de închisoare în baza acuzațiilor de spionaj. Dar, de fapt, el va petrece în custodia SUA probabil doar cateva săptămâni sau luni, pana cand Moscova va găsi o candidatura potrivita din randulamericanilor din Rusia, pe care il va salta și va oferi la schimb cu Buryakov. Apoi, fostul spion va reveni la Moscova și va  avea probabil o cariera de succes în sectorul privat sau public.

Dar, in cazul curatorilor sai, probabil ca lucrurile vor fi diferite.Deși vremurile in care agentii care o dadeau in bara erau exilati in Siberia sunt demult apuse, viitorul celor doi va fi mai putin fericit dpdv profesional. „Îi vedem în viitor mutand hartii prin birourile SVR de la Moscova”, apreciaza Time.

Judecând după textul de acuzare, Buryakov a fost un spiondeosebit de important pentru Rusia. În calitate de angajat al unei banci din New York, el era capabil  adune informațiivaloroase cu privire la anumite aspecte economice, care nu sunt disponibile pentru orice diplomat.

Buryakov a „fost tradat” de cei doi curatori ai sai, diplomații Igor Sporyshev și Victor Podobny. Într-o convorbire telefonicădeschisă, cei doi curatori au folosit numele real al lui Buryakov, telefon care, după cum s-a dovedit, era ascultat de FBI.

Time îi ridiculizează pe agentii-curatori, care au fost inregistrati de FBI plângandu-se despre cat de plictisitoare este viața de spion în comparatie cu filmele în care apare James Bond, sau atunci cand isi relatau cum încercau să recruteze fete tinere de la o firma de consultanta și de la Universitatea din New York.

 

A se vedea şi cum a fost descoperit tovărăşelul bancher”:

Agent SVR prins de FBI. Spionul rus se dădea drept angajat al unei bănci din Rusia

 

 

Sursa material: Pagina de Rusia

Sursa foto: www.paginaderusia.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter