Eminescu, Poetul cu har, avea pe linia mamei sale Raluca trei mătuși călugărițe la Mănăstirea Agafton
Mihai Eminescu și religia. Mănăstirea de călugăriţe Agafton, se află lângă pădurea Baisa, la 8 km de Botoşani, pe şoseaua ce duce spre Suceava. În această zonă se mai găsesc şi astăzi păduri întinse, locuri propice pentru întemeierea unor mănăstiri şi schituri, care au apărut pe aceste meleaguri încă din vremea lui Ştefan cel Mare. […] detalii…
Mărturii că Eminescu nu agrea Regele străin al României, nu i-a acceptat onorurile şi banii
Scriitorii Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta – o relaţie glacială celebră: „Uiţi că vorbeşti cu regina României?“, „Da, dar nu cu regina poeziei!“ Scriitori contemporani, despărţiţi însă de o imensă prăpastie socială, Mihai Eminescu şi Regina Elisabeta a României au avut o relaţie glacială. În ciuda unei admiraţii sincere a reginei faţă de poet, Eminescu […] detalii…
La cea de-a 75-a aniversare, Acad. Mihai Cimpoi a fost cinstit și de breasla scriitoricească
„Drumul spre Centru al literelor basarabene. Mihai Cimpoi, 75 de ani” – astfel a fost intitulat medalionul omagial consacrat aniversării a 75 de la naşterea reputatului critic literar, eminescolog, Academicianul Mihai Cimpoi. Evenimentul a avut loc la Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” şi a reunit numeroşi prieteni şi admiratori ai distinsului Academician. Revenirea în mediul […] detalii…
„Meritul Științific” Acad. eminescian Mihai Cimpoi, părinte fondator al Congresului Mondial al Eminescologilor
Uniți în jurul academicianului Mihai Cimpoi, eminescologi, oameni de cultură, scriitori, experți internaționali, traducători ai operei lui Mihai Eminescu și iubitori de poezie eminesciană din mai multe țări, s-au reunit, în zilele de 4 și 5 septembrie 2017, la cea de-a VI-a ediție a Congresului Mondial al Eminescologilor, părintele fondator al căruia este însuși academicianul. Prima […] detalii…
Iubirea dulce și durută Mihai Eminescu – Veronica Micle, numai moartea i-a despărțit… // Istoric, Scrisori
Oare cum ar fi arătat poeziile lui Mihai Eminescu dacă nu ar fi fost inspirat de „Îngerul Blond“, așa cum o alinta poetul pe cea care i-a furat inima pentru totdeauna, Veronica Micle? Au trăit o iubire pasională, iar scrisorile prin care-și alinau dorul au rămas martore ale unei povești de dragoste eterne. Mihai Eminescu […] detalii…
Eminescu la Odesa… Acad. Mihai Cimpoi despre meritele poetului Vadim Bacinschi în cercetarea subiectului
Preluăm cu bucurie pe Flacăra TV înalta apreciere a Acad. Mihai Cimpoi, renumit critic literar și eminescolog, făcută publicistului, poetului și cercetătorului Vadim Bacinschi de la Odesa, preocupat în activitatea sa și de paginile puțin cunoscute din biografia Poetului poeților Mihai Eminescu, legate de sudul Basarabiei, precum și de orașul Odesa, unde s-a aflat (iulie […] detalii…
Traducerea / promovarea în lume a operei lui Mihai Eminescu, preocupare a cercetătorilor de la Cernăuți și Suceava
Lectoratul de Limbă Română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în parteneriat cu Centrul de Studii Românești, din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, au organizat în Salonul verde al Universității cernăuțene cea de-a doua Ediție a mesei rotunde internaționale „Eminescu în limbile lumii: traduceri, receptare critică și academică”. Potrivit reprezentanților USV, în […] detalii…
La 17 iunie 1889 a fost înmormântat Eminescu. NECROLOG: A făcut gloria naţiunii sale, dar a murit în mizerie…
Geniul lui nemuritor s-a stins într-un spital, într-o cameră obscură, părăsit de toţi, fără să vie cineva a-i da cele din urmă mîngîieri în starea-i nenorocită, fără să aibă un prieten care s-ăi ţie lumina, cînd marele său spirit avea să părăsească corpul-lut, fără să se găsească o mînă care să-i închidă pleoapele amorţite pentru […] detalii…
VIDEO// Cum sună DOINA lui Eminescu în franceză, tradusă de Jean-Louis Courriol, eminescolog celebru
A venit în România comunistă din Franţa, una dintre cele mai civilizate şi libere naţiuni europene. Cu toate acestea, a descoperit aici lucruri şi oameni ce merită tot respectul. Aşa a început povestea unui profesor care a venit să predea limba lui Voltaire la Iaşi şi a ajuns să predea limba lui Eminescu la universitatea […] detalii…
Acad. Mihai Cimpoi: „Eminescu, Poet național și universal – în contextul proceselor integraţioniste de azi”
Nu poți fi Universal fără a fi mai întâi Național! – Lecție iubitorilor de arginți, detractorilor Poetului poeților Mihai Eminescu de pe ambele maluri ale Prutului de la Acad. Mihai Cimpoi, critic literar, renumit eminescolog, unul dintre cei mai mari cărturari ai românimii contemporane. Acad. Mihai Cimpoi a ținut acest discurs recent, în cadrul Congresului […] detalii…
Eminescu şi DACII – casa de la Ipoteşti construită pe o vatră geto-dacă, descoperire arheologică
Specialişti în eminescologie spun că Eminescu a avut o pasiune ascunsă şi stranie pentru civilizaţia dacică. Mai mult decât atât, aceştia spun că au existat coincidenţe care ar scoate în evidenţă o legătură mistică între poet şi strămoşii săi. Eminescu şi dacii. În afară de câteva poezii şi afirmaţii în legătură cu strămoşii său, marele […] detalii…