FlacăraTV.md > Evenimente, Opinii > emisiuni TV / Radio

emisiuni TV / Radio


ULTIMA ORĂ, cele de pe urmă filmări cu Grigore Vieru… (înainte de accidentul fatal din 16 ian. 2009)

ULTIMA ORĂ… – astfel şi-a intitulat emisiunea jurnalista Cornelia Stefoglu de la Televiziunea Naţională Moldova 1 (realizată în 2009), luînd drept leitmotiv muzical celebrul cîntec al compozitorului Petre Teodorovici, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretat de Anastasia Lazariuc. Filmările, devenite document, au fost făcute de dna profesoară Alexandra Piscunov de la Cahul. În cadru, planuri diferite: […] detalii…

DOR de Silvia Cărăuş, emisiune dedicată lăutarului Neamului Dumitru Blajinu (TVM, 2004)

DOR-ul Silviei Cărăuș de la Moldova 1 TV (TVM) n-a fost o simplă emisiune cu şi despre personalităţi din domeniile Muzicii, Literaturii, Filmului, Dansului… DOR-ul înseamnă un serial de documentare despre valori autentice, modele de oameni cu Har şi demnitate, iar prin biografiile lor, devin adevărate lecţii despre istoria Basarabiei, Transnistriei, Bucovinei, toate trecute prin […] detalii…

Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale Artiştilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

Să urmărim cu atenţie această cronică despre Artiștii Ion si Doina Aldea Teodorovici, realizată cu suflet şi multă pricepere de Silvia Hodorogea, unul dintre cei mai dăruiţi jurnalişti/cronicari din R. Moldova, care şi-a dedicat întreaga activitate promovării culturii, artei, ştiinţei şi purtătorilor ei, personalităţi vrednice ale Neamului, care au făcut şi fac Istorie. Mulţumim, Silvia Hodorogea, că […] detalii…

Dialoguri la Focul din Vatră cu Victor Dumbrăveanu, primul scriitor pentru adolescenți și tineri din Basarabia (TVM)

Motto: „Am fost gînduri, am rămas litere…” (scriitorul Victor Dumbrăveanu , 20 august 1946 – 04 dec. 2011) Ori de cîte ori ne apropiem de Sărbătorile Naționale din Augustul Libertății noastre trăiesc sentimente împărțite, de bucurie și de tristețe împletite. De bucurie că-n augustul August (1989 – 1991), patronat de Fecioara Maria, am obținut cele […] detalii…

Cronică TVM despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu – „Stegarul Neamului”

Jurnalista Silvia Hodorogea despre meritele istorice ale disidentului politic Gheorghe Ghimpu (26 iulie 1937 – 13 noiembrie 2000), supranumit Stegarul Neamului după ce a arborat Tricolorul Național (fără stemă) pe actualul palat al Președinției, era 27 Aprilie 1990, zi în care Parlamentul R. Moldova a adoptat Drapelul de Stat. Secvență din cadrul emisiunii „Mesager”  de la […] detalii…

Cadre video istorice cu Dumitru Doru Prunariu înainte de zborul în spațiul cosmic (14 mai 1981) și după…

„M-aş întoarce oricînd în spaţiul cosmic, numai să admir Pământul de acolo, de sus, de la înălţimi cosmice. Arată superb, arată ca o planetă vie, pe care se vede că se trăieşte, se vede mişcare, se văd oceanele, se văd munţii, se vede atmosfera cu toate fenomenele din interiorul ei. Îi simţi efectiv puterea în […] detalii…

„Valeriu Gafencu – Sfîntul închisorilor”, teatru radiofonic de Ion-Costin Manoliu și Petru Hadârcă

Motto: „Și am vrut Neamul să-l mut de-aici, de jos, la Domnul Iisus Hristos…” (Valeriu Gafencu) 24 ianuarie este data istorică a Unirii Moldovei și Munteniei din 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, dar și ziua în care s-a născut vrednicul nostru basarabean Valeriu Gafencu, martir întru Hristos al Neamului românesc, supranumit Sfîntul închisorilor […] detalii…

Arhivele nu mor… // Radio Moldova la 70 de ani, pentru ce-l apreciau / criticau ascultătorii și liderii politici ai vremii

La rubrica Emisiunile colegilor valorificăm astăzi, 30 octombrie, de Ziua Radio Moldova, care marchează aniversarea a 90-a, o emisiune de acum 20 de ani, ediție specială realizată de colegul Vasile Ciobanu la 30 octombrie 2000, care în anii `90 a fost corespondentul BBC la Tiraspol. Prin ce este valoroasă această emisiune după două decenii? Pentru […] detalii…

Personalitatea lui Vlad Pohilă evocată de prietenii săi la Radio Chișinău, post care i-a găzduit tabletele despre Limba Română

Marți, 19 mai, publicistul și lingvistul Vlad Pohilă a fost condus pe ultimul drum…, s-a stins din viață pe 15 mai 2020, la vârsta de 67 de ani. El este autorul primului îndrumar Să citim, să scriem cu litere latine, editat în 1989, imediat după revenirea la scrisul latin, a publicat foarte multe articole și eseuri […] detalii…

Silvia Hodorogea – Mesagerul Culturii la Moldova 1 TV // INTERVIU

Pentru ea „microfonul înseamnă în primul rând responsabilitate, implicare şi întotdeauna exigenţa de a nu induce în eroare telespectatorul”. De mai bine d e 40 de ani nu lipseşte din niciun buletin al postului public „Mesager”. Au fost vremuri când reuşea să aducă pe ecrane mesaje culturale ostile şi interzise pe atunci, iar a doua […] detalii…

Radio București pune pe post două spectacole realizate de regizorul Petru Hadârcă de la Chișinău

Două spectacole-document Lumină pentru Basarabia şi Întoarcerea acasă au fost realizate de regizorul Petru Hadârcă la Teatrul Naţional Radiofonic Bucureşti. Scenariile pentru ambele producţii sunt semnate de Mariana Onceanu şi au la bază documente de arhivă. Spectacolele vor fi puse pe post la Radio România pe 26, 27 şi 28 martie 2018. La audiţia publică, […] detalii…

Constantin Rusnac: „Mulțumesc Lui Dumnezeu c-am ajuns la 70 de ani și sper să mi se mai dea…”// Dialog TV

Îndrăgitul compozitor din Moldova de Est, Constantin Rusnac, profesor universitar, Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe din Moldova, omul nostru la UNESCO din 1993, a împlinit zilele acestea 70 de ani. Unul dintre primii admiratori care i-au urat La mulți ani cu sănătate! în fericita zi de 6 februarie a fost colegul Dumitru Alexei […] detalii…

Neagu Djuvara – „Boierul Istoriei României”: „Mulți ani! Nu mai vreau mulți… Găsesc că 101 e larg suficient”

Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viață la 101 ani. Potrivit unor surse, Neagu Djuvara a murit de pneumonie, în 25 ianuarie 2018, ora 13.30, la o clinică privată din București. A fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa. […] detalii…

La mulţi ani, Radio Moldova! Aprecieri, felicitări, reportajul colegilor de la Moldova 1 TV

Un prieten devotat al radioascultătorilor, timp de peste opt decenii Radio Moldova a reflectat despre cele mai importante evenimente din ţară, devenind, astfel, un adevărat promotor al valorilor naţionale, dar şi un bun formator de opiniei. Pentru mulţi radioascultări, în timp, Radio Moldova a devenit nu doar un prieten, dar şi un formator intelectual – […] detalii…

O mama cu 5 copii din Drochia a primit în dar o casă nouă construită de românii unioniști

Zi importantă pentru Rodica Carpenco și cei cinci copii ai săi. După luni de zile în care asociațiile unioniste din România și Republica Moldova au derulat o campanie de strângere de fonduri, sub genericul O casă pentru o luptătoare!, pentru a-i asigura familiei trecute prin multe dificultăți o locuință, iată că așteptarea a luat sfârșit. […] detalii…

Oamenii Televiziunii – Teodor Guțu, regizor artistic // INTERVIU

A păşit pragului televiziunii în perioada studenţiei. A trecut prin şcoala marilor oameni de televiziune precum Ştefan Culea. De la asistent de regizor a trecut prin Redacţia Copii, Tineret, Educaţie, iar în prezent este şeful Departamentului Divertisment. De Ziua Televiziunii Naționale Moldova 1 TV am vorbit cu Teodor Guţu despre viaţa în televiziune.  Când ați […] detalii…

Veta Ghimpu-Munteanu în dialog cu Victoraş Dumbrăveanu, instrumentist, Orchestra Model a MAI

Născut la Corlăteni, Râşcani, în 24 aprilie 1982, Victoraş Dumbrăveanu este un tânăr instrumentist cu preocupări complexe, care cântă atât la instrumente clasice – clarinet, saxafon, contrabas, pian, cât şi la instrumente populare – fluier, caval, ocarină, ultimul fiind un instrument-minune dăruit de însuși Liubomir Iorga, marele Artist și meșter de instrumente muzicale. Astăzi, Victoraş […] detalii…

Ambasadorul Daniel Ioniţă: „România şi R. Moldova sunt condamnate să aibă succes ÎMPREUNĂ!”

Dragi prieteni, preluăm cu plăcere interviul colegului Vitalie Guţu de la TVR Moldova cu E.S. Domnul Ambasador al României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, pe care îl apreciem drept cel mai relevant dintre cele acordate la Chişinău de noul mesager al statului român. Discuţia a avut loc în semnificativa dată de 1 Decembrie 2016, Ziua […] detalii…

Emisiunea DOR de Silvia Cărăuş: Mihai Poiată şi generaţia NOROC-ului (ultima filmare a Silvicăi)

La rubrica Filmele / emisiunile colegilor prezentăm astăzi încă o frumoasă ediţie a emisiunii DOR, realizată de scumpa noastră colegă şi prietenă, Silvia Cărăuş, care ne-a părăsit subit în 22 august 2016. Este vorba de emisiunea cu dăruitul poet şi cineast, Mihai Ştefan Poiată, fost radiojurnalist, căruia noi, melomanii, îi datorăm recunoştinţă pentru un fenomen […] detalii…

Lingvistul Eugeniu Coşeriu cinstit, în 2016, și la Mihăileni, Rîșcani, baștina sa

Lingvistul Eugeniu Coşeriu a fost comemorat cu prilejul celor 95 de ani de la naştere în satul de baştină, Mihăileni, raionul Rîşcani. La eveniment au fost prezenţi distinşi oaspeţi, printre care şi fiica regretatului savant, Eugenia Coșeriu, care a venit pentru prima dată în Moldova. Coşeriu a purtat pe toate meridianele dragostea pentru locul natal, […] detalii…

Astăzi a încetat din viaţă Regina Ana a României, Majestatea Sa va fi înhumată la Curtea de Argeş

Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit astăzi, 1 august 2016, la Spitalul din Morges, în Elveţia, a anunţat Casa Regală printr-un comunicat. Conform acestuia, înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, cel mai probabil în jurul datei de 13 august, după ce trupul neînsufleţit al Reginei […] detalii…

La 85 de ani, scriitorul Vladimir Beşleagă pregăteşte romanul „Cumplite vremi” în IV volume

Este unul dintre cei mai respectaţi şi îndrăgiţi scriitori basarabeni, autor al unor romane care au schimbat imaginea literaturii, dar şi apărător al valorilor fundamentale ale neamului. Este vorba despre maestrul scrisului, Vladimir Beşleagă, care a împlinit astăzi, 25 iulie 2016, 85 de ani de la naştere. Şi la această vârstă venerabilă el continuă să […] detalii…

Actorul Dorel Vişan: „Există un curent antiromânesc din afara țării, foarte subtil și bine organizat”

Probabil că mulți dintre dumneavoastră ați sesizat lupta perversă care se duce prin mass media împotriva reperelor noastre naționale. Aproape că nu există personaje importante ale istoriei sau ale culturii românești cărora să nu le fie dedicate în presa centrală articole cu tentă denigratoare. Sub pretextul corectitudinii politice, a noului trend în care mizeria și […] detalii…

Exodul mai rău ca războiul! În Moldova ar putea dispărea 50 de localităţi…

Republica Moldova rămâne fără oameni. După 24 de ani de Independenţă, suntem cu peste 800 de mii mai puţini… Anual, mii de moldoveni pleacă-n lumea largă în căutarea unei vieţi mai bune şi nu se mai întorc. Ei lasă în urmă sate pustii, părinţi neputincioşi şi copii lipsiţi de dragostea părintească. Ca urmare, din mai […] detalii…

O oră cu Eugen Doga la TVR Moldova, povestind şi glumind ca Ion Creangă, ambii născuţi pe 1 Martie

La 1 martie 2016, în ziua sa de naştere, compozitorul Eugen Doga a fost invitatul postului de televiziune TVR Moldova, care i-a dedicat o ediţie specială a emisiunii Punctul pe AZi. Jurnalistul Vitalie Guţu a sfătuit cu transnistreanul de la Mocra, ajuns pe culmile Olympului muzicii universale, preţ de aproape o oră, l-a prins pe […] detalii…

Omagiu // Emisiunile colegilor: „In memoriam Maria Bieşu” de Natalia Moraru-Vasilcău

Astăzi, duminică, 13 septembrie 2015, se încheie cel mai mare şi mai vechi eveniment muzical din R. Moldova – Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, care a început în 4 septembrie. Concertul de gală din această seară va fi transmis în direct de Televiziunea Nţională Moldova 1. Festivalul concurs a fost […] detalii…

Puţini am fost (1989), mulţi am rămas… Constantin Cheianu îndreptăţit să dea palme celor care ne-au furat Tricolorul

Criminali sub tricolor Mai pe scurt, nu vă este greaţă după ziua de astăzi? (n.r. – 27 aprilie 2015, Ziua Tricolorului). Mai ales celor care ca şi mine aţi trăit pe viu evenimentele dramatice de la sfârşitul anilor ‘80 cu Tricolorul nostru. Ca astăzi să ajungem să-l vedem pe un pui de criminal, finul lui […] detalii…

Mesajul lui Ştefan cel Mare pentru kommersanţii de Neam şi Ţară, care au travestit Parlamentul în tarabă bolşevică

Chişinău, 23 ianuarie 2015, Hronicul găinarilor de după moartea maestrului Aureliu Busuioc Ştire (în cadru) Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au încheiat, în stilul Putin, un târg-hibrid (omuleţi verzui), oligarho-bolşevic, numit pentru prostimea care le-a dat puterea: Alianţa pentru Moldova Europeană (AME – a me, a noastră, NU a […] detalii…