Românii în Lume. A apărut un nou număr al revistei „Pagini româneşti în Noua Zeelandă”


La Auckland, a aparut nr. 109 al revistei „Pagini româneşti în Noua Zeelandă”.

Aceasta poate fi vizionata / citita online, intr-un browser modern, accesând acest link:

http://www.youblisher.com/p/1039563-Pagini-Romanesti-in-Noua-Zeelanda-Numarul-109/

(Revista poate fi descarcata in calculator in mod gratuit de pe acelasi browser)

 

Din SUMARul acestui numar:


Intelect: „Privitor ca la teatru” de Andrei Plesu

Indiferent ce se spune in feluritele talk-show-uri de care avem parte in fiecare zi, stilistica dialogului e, din punctul meu de vedere, mai spectaculoasa si mai elocventa decit substanta lui propriu-zisa. Lucrurile penduleaza intre comic, stupefiant si intristator. Numitorul comun al tuturor dezbaterilor televizate e absenta cronica a unei minimale culturi a comunicarii, a bunelor maniere, a exercitiului logic si a calmului interior. Chiar daca participantii sunt diferiti ca educatie (ceea ce e rar), sau ca temperament, rezultatul confruntarii dintre ei arata jalnic. Cu masiva contributiune a moderatorilor, care nu vin in emisiune ca sa afle ceva sau ca sa provoace un schimb de idei util telespectatorilor, ci ca sa-si realizeze agenda proprie, sa exprime opinii (mai mult sau mai putin) personale, sa domine, propagandistic, scena…”

Intelect: „Zoo. Limaxul” de Stelian Tanase

„Mi-a fost greu sa ii gasesc acestui personaj o corespondenta in regnul animal. Sunt animale care imi plac foarte mult. Caprioara, veverita, ursul panda, ciinele, pisica. Sunt altele care imi fac scarba. Un limax de exemplu. Isi plimba faptura jalnica cu care l-a inzestrat natura. Un amestec de sobolan iesit din pivnita si sarpe ascuns sub gard. De la prima privire il respingi, il arunci intr-un colt, il eviti, nu vrei sa il stii la usa ta. Si nu e vorba ca e pocitanie, ar fi simplu, un quasimodo in plus. E vorba despre ocupatia lui, ce face, din ce traieste. E omul negru. Sa zicem ca o duce binisor din expediente. Impusca francul, cum se zicea odata, ca sa isi plateasca facturile. Mai ales traieste murdar, din dejectii….”

Intelect: „Nole a castigat Wimbledonul, domnul Tenis a invins timpul” de Cristian Tudor Popescu

Daca apuc 80 de ani in toate mintile, faptul din viata mea cu tenisul pe care voi fi atat de mandru incat sa-l povestesc copiilor este ca l-am vazut pe Federer jucand live. La 33 de… ani, dragii mei, la varsta lui Iisus, Roger a luptat in finala de la Wimbledon impotriva lui Novak Djokovic…”

Secante romanesti: ‘Directorul relatiilor interumane’ de Adrian Irvin Rozei

Timp de zeci de ani, pe cand lucram in cea mai importanta intreprindere franceza, ma aranjam sa strecor in mijlocul unei conferinte, conversatii sau reuniuni, cu aerul cel mai serios posibil, atunci cand se vorbea despre „Serviciul personalului”, formula „Directia Relatiilor Inumane”. In mod straniu, aceasta formula socanta, repetata de zeci de ori, nu a fost relevata de niciunul dintre interlocutorii mei! Oare ei au considerat-o ca un simplu lapsus? Sau n-au intelescare era adevarata ei semnificatie? Ori poate ca aupreferat sa se prefaca chiar ca n-au auzit-o, multumiti ca cineva spune, in fine, adevarul? Sau preferau, pur si simplu, sa evite o discutie jenanta?…”

Movie nights: O noua aventura caneza 4” de Irina Margareta Nistor

Seara pelicula lui Xavier Dolan, „Mommy”, care nu e nici pe departe la fel de buna ca „Tom la ferma”, dar are ingredientele de ciudatenie si handicap (era un belgian, pe un subiect si mai grav, care chiar se chema: „A 8-a zi”!), care starnesc aplauze si interesul juriilor, pentru anormal. O scena insa este memorabila a pustiului cu un sindrom rar si un fel de doua mame. Ecranul, a decis copilul teribil (abia 25 de ani si deja 5 filme!) al Quebec-ului sa fie casetat, adica o imagine redusa, pe care personajul, ca printr-un truc de magie il largeste, pentru scurta vreme facandu-l normal. O aluzie racord la subiect? Se prea poate!…”

Pinecota: Scandal de tinichea la nunta de argint 2” de Simona Catrina

„Si asa au ajuns la 55 de ani, fara griji si fara bani, vorba cantecului. Au lasat-o mai usor cu inselatul, fiindca piata nu e prea ofertanta in acest segment de varsta. S-au astamparat, cu imbufnarile, prostatele, artritele si motanii lor, dar si-au adus aminte ca prin vis ca implinesc 25 de ani de casnicie fericita. Au sunat goarna si s-au adunat la ei, intr-o seara sclipicioasa de sambata, 14 prieteni, adica sapte cupluri. Povestea asta am aflat-o de la unul dintre cei prezenti acolo, eu nu cunosc personal protagonistii. Invitatii, tot asa, aniversau diverse bucati de viata maritala, sub auspiciile dragostei si ale respectului reciproc. S-a discutat cordial si hlizit despre politica, vreme, boli si fotbal, apoi unul n-a avut ce face si-a inceput sa barfeasca un alt cuplu, despre care se stia ca e alcatuit dintr-un afemeiat si-o proasta care-l suporta…”

Poezii Romanesti: „Halta pe camp”, „Ai grija” de Mircea Dinescu; „Mugur de nichel” de Adrian Paunescu; „Anica” de Nichita Stanescu; „Creion” de Tudor Arghezi; „Contemporan” de Vasile Voiculescu; „Taina” de Maria Eugenia Olaru; „Cinquecento” de Octavian Goga; „Dus” de Daniel Dragan; „Rondelul orasului de altadata” de Alexandru Macedonski; „Kant” de Iulian Boldea; „Fresca” de Marin Sorescu; „Trezirea din Samaria” de Zorica Latcu; „Retrezirea padurii” de Viorica Salajeanu; „Ce aude unicornul” de Lucian Blaga; „Ganduri pentru un scaun” de Jan Lulu Stern; „Belsug trist” de Magda Isanos si „Silabe” de Ana Blandiana.

Petrovai: Povara romanismului” de George Petrovai

Suntem romani si ar trebui ca-n orice timp si-n orice loc sa dovedim prin gandire, atitudine, vorbe si fapte ca suntem vrednici de acest nume, intrucat el ne confera identitate, altfel spus pozitie clara si indiscutabila in istoria omenirii si intre semeni. Ma rog, este lesne de presupus ca asa gandeau si de asemenea sentimente inaltatoare se lasau calauziti strabunii nostri de mai departe si de mai aproape, adica toti aceia care nu pregetau sa fac scut din piepturile lor pentru a-si apara „saracia, si nevoile, si neamul”….

Que pasa?: ‚Mintea pe limba’ de Gabriela Calutiu Sonnenberg

„Intr-una din inevitabilele mostre de intelepciune gratuita de prin internet suntem sfatuiti sa avem grija ce vorbim, pentru ca spusele noastre se transforma in fapte, iar faptele ne modeleaza caracterul, conturandu-ne destinul. „Corect” mi-am zis inca de la prima citire, cea in limba engleza, pe care o primisem initial in urma cu vreo trei ani. La intervale variabile i-au urmat versiunile in germana, spaniola, franceza si romana. Din cand in cand, mesajul se repeta, dupa cum face valuri vestea, ca o piatra aruncata intr-un lac, formand cercuri concentrice prin masa densa a prietenilor cu care corespondez, respectiv a prietenilor si contactelor contactelor lor…”

12-12-2014-harta Noua Zeelanda-cugetliber.roVa dorim lectura placuta!

Adina si Cristi Dumitrache, Pagini Romanesti in Noua Zeelanda

 

Pentru a afla şi alte detalii despre comunitatea românilor din îndepărtata ţară Noua Zeelandă, FlacăraTV vă îndeamnă să urmăriţi şi ACEASTĂ PAGINĂ FB.

 

 

Sursa material: RGNpress.ro / Agenţia de presă a românilor de pretutindeni

Sursa foto: Diaspora Live / ziarul Cuget Liber

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter