„Românii în goana după Happy-End”, o carte de Bogumil Luft, ex-Ambasador al Poloniei


Una dintre cele mai obiective cărţi despre istoria noastră recentă – este aprecierea dată de criticii literari de la noi şi de peste Prut volumului Românii în goana după Happy-End.

Autorul, ziaristul şi diplomatul Bogumil Luft, a sintetizat în paginile cărţii experienţa, viziunile asupra realităţilor din România şi Republica Moldova, pe care le-a cunoscut şi le-a îndrăgit în calitate de fost ambasador al Poloniei la Bucureşti şi Chişinău, relatează Mesager.

„Românii în goana după Happy-End” este o carte în care Bogumil Luft descrie lumea românească pe care a cunoscut-o vreme de trei decenii.

„Am încercat să spun ce am înţeles despre România, despre Republica Moldova. Cea mai importantă concluzie este în titlu. Nu există happy-end, dar aceasta nu înseamnă că această goană nu are sens. O istorie dificilă pe care a avut-o acest popor, care a ştiut să uite ce a fost greu şi să meargă înainte în această goană, cu credinţă în această încercare de a realiza visele”, a declarat Bogumil Luft.

Primul compartiment al cărţii este intitulat „Jos comuniștii”. În calitate de jurnalist la cotidianul polonez „Reci Pospolita”, Bogumil Luft a venit la Chişinău în februarie 2002, în toiul protestelor anticomuniste, pe care le-a descris cu lux de amănunte.

„Domnia sa le fixează, e un observator lucid şi ştie să descifreze dedesubturile evenimentelor politice. Cu aceeași perspicacitate se referă la evenimentele dramatice din aprilie 2009, protestele anticomuniste şi spune că lucrurile au fost regizate şi că există multe semne de întrebare asupra acelor evenimente dramatice. E un cronicar obiectiv, dar şi implicat şi declară prin această carte „Îmi plac românii, iubesc această ţară de o parte şi de alta a Prutului”, a remarcat scriitorul Vitalie Ciobanu.

Volumul, scris şi editat în limba poloneză, s-a bucurat de un mare succes în Polonia. În 2015, a fost tradus în română de Ana Maria Luft, soţia autorului.

„O carte despre Moldova, dar şi despre estul Europei după 1990. Un portret al Moldovei foarte colorat, distinct şi viu, din care ieșim nu tot timpul foarte bine, dar acesta este portretul nostru adevărat”, a explicat scriitorul Vasile Gârneț.

Noua apariţie editorială a fost lansată la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chişinău şi urmează să fie prezentată cititorilor din Iaşi, Bucureşti şi Timişoara.

 

Reportajul de astăzi al Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: captură video

Sursa video: TVM

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter