Românii din Ţinutul Herţa au sărbătorit Sfântul Vasile după datina străbună


Din moşi-strămoşi românii din Ţinutul Herţa, regiunea Cernăuţi sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou pe stul nou.

 

În seara Ajunului, la 24 decembrie, cete de colindători pornesc pe la casele oamenilor pentru a vesti marea bucurie a naşterii Lui Hristos.  Colindele româneşti răsună în Ţinutul Herţa, începând cu data de 24 decembrie până în cea de-a treia zi a Crăciunului. Iar sărbătorile legate de Ziua Sfântului Vasile cel Mare sunt marcate în seara de 31 decembrie, precum şi în prima zi a Noului An.

Acolo în frumoasele localităţi herţene s-au mai păstrat obiceiurile de a ura pe la casele oamenilor, de a umbla cu căiuţii şi capra. Se mai înscenează prin sate ceata lui Bujor şi cea a lui Jian.

În seara de Revelion oamenii devin mai veseli, vin pe la casele gospodarilor pentru a le dori în Noul An pace şi belşug în ţară, fericire şi noroc în casă, sănătate şi prosperare în viaţă!

În prima zi a Noului An, copiii umblă cu Sorcova.

 

 

Sursa material/foto: portalul de ştiri BucPress Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter