Românii din Bucovina indignați de proiectul Kievului de eliminare a limbii / literaturii române din școli


Noul proiect privind planul de învățământ în școlile de cultură generală pentru anul de studii 2017-2018 pentru clasele a 10-a și a 11-a, propus spre discuție de Ministrul Învățământului din Ucraina, Lilia Grinevici, a stârnit indignare în rândul comunității românești din regiunea Cernăuți.

Îngrijorați de modificările propuse sunt atât cadrele didactice, cât şi locuitorii și membrii comitetelor părintești din raionul Herța, – informează portalul de știri hertsa.info

Potrivit proiectului propus, ministrul Grinevici, limba și literatura română ca disciplină de învățământ în clasele a 10-a și a 11-a din școlile generale cu predare în limba română, încetează să mai fie obiect de bază. Pentru studierea limbii române sunt prevăzute doar 3 ore, iar literatura română, care până în prezent se studia împreună cu cea universală, nu mai figurează în noul plan.

Hertsa.info scrie că, în aceste condiții, aproape toate instituțiile de învățământ din raionul Herța s-au adresat către Ministerul Învățământului să nu permită încălcarea drepturilor minorităților naționale la învățământ în limba maternă.

Demersul, pe care-l publicăm mai jos, a fost expediat ministerului de la Kiev de Octavian Magas, șeful Departamentul de Educație, Tineret și Sport din cadrul Administrației Raionale Herța.

 

Cernauti-romanii din Herta nemultumiti de asa-zisa reforma d ela Kiev

 

 

Sursa material: Libertatea Cuvântului, Cernăuți

Sursa foto: Nicolae Hauca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter