Rogozin acuză Kievul de trădarea ucrainenilor din Transnistria şi zice că Rusia-i va apăra, că arme-s „suficiente”


Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat luni că autorităţile ucrainene „şi-au trădat propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria” şi că astfel au „tăiat posibilitatea repatrierii” patrimoniului militar rus de pe teritoriul regiunii transnistrene. Aceasta după ce Rada Supremă a denunţat cinci acorduri de cooperare tehnico-militară cu Rusia, inclusiv acordul privind tranzitul trupelor ruseşti în Transnistria.

În urma acestei decizii a legislativului de la Kiev, militarii ruşi au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria – prin Chişinău, scrie kommersant.ru. Doar zilele trecute, autorităţile moldovene au reţinut şi deportat de pe aeroportul din Chişinău un militar rus care se îndrepta spre Tiraspol. Surse din cadrul forţelor de ordine din Republica Moldova au declarat pentru publicaţia rusă că astfel de cazuri sunt sute, începând cu luna octombrie.

Astfel, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al preşedintelui rus în Transnistria, a declarat că „este o trădare a autorităţilor Ucrainei faţă de propriii cetăţeni care trăiesc în Transnistria şi că acum de protejarea lor se va ocupa de acum Rusia”.

„Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse era pregătit pentru o astfel de evoluţie şi a luat în calcul în avans modalităţi de ieşire din situaţie”, a adăugat el. Totodată, oficialul rus a mai spus că denunţarea acordului de către Ucraina nu va afecta aprovizionarea de zi cu zi a militarilor ruşi din regiunea transnistreană.

„Alimentele vor fi achiziţionate la faţa locului”, a spus Rogozin, care nu se aşteaptă nici la probleme în ceea ce priveşte echiparea cu arme. Arme sunt „suficiente” acolo, a adăugat el.

Rusia are desfăşurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forţe ruse de menţinere a păcii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) şi unitatea militară N13962 (sau GOTR) compusă din două batalioane de circa 1.000 de persoane.

Militarii din cadrul GOTR asigură în principal securitatea depozitelor de muniţii din Colbasna, care au rămas aici după prăbuşirea URSS şi care nu au fost repatriate de Moscova nici până acum

Totodată, publicaţia ruă notează cu referire la surse din cadrul Guvernului, că Chişinăul a cerut Moscovei, prin canale diplomatice, să fie informată în prealabil cu privire la sosirea militarilor ruşi. Înştiinţarea trebuie trimisă cu o lună înainte, iar regulile Chişinăului se aplică doar asupra militarilor din forţa de menţinere a păcii.

Problema este că R. Moldova nu reunoaşte statutul oficial al GOTR. Chişinăul argumentează că, încă la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, Rusia s-a obligat să-şi repatrieze trupele, tehnica şi muniţiile din stânga Nistrului până în 2003. Dar militarii ruşi au rămas pe loc, la fel şi depozitele de muniţii.

Cea mai recentă problemă a fost numirea anul trecut a colonelului Dmitri Zelenkov în funcţia de nou comandant al GOTR. El a sosit în stânga Nistrului în cadrul forţei ruse de menţinere a păcii pentru a evita probleme la frontieră. Ajuns însă la Tiraspol, el a fost numit la conducerea GOTR, fapt ce a scandalizat Chişinăul, mai notează Kommersant.

 

 

Sursa material: Moldova.ORG / Diana Preaşcă

Sursa foto: Ziua Veche

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter