Reportaj Digi24 TV: Români din Ucraina, soldați în războiul altora


Colegii de la postul de televiziune Digi24 din România au realizat zilele trecute un amplu reportaj în Bucovina de Nord şi Maramureşul Istoric (Transcarpatia) despre războiul Rusiei declanşat în Donbass şi impactul dramatic al acestei agresiuni militare asupra celor peste 400 mii de români din Ucraina.

Realizat sub genericul Români din Ucraina, soldați în războiul altora, reportajul, care este mai degrabă o investigaţie, o documentare la faţa locului, aduce în faţa telespectatorilor mai multe destine concrete, povestite fiind de părinţii şi soţiile bărbaţilor luaţi pe front, precum şi de tineri care au luptat în război sau care refuză categoric să fie mobilizaţi în armata ucraineană, considerând că acesta nu este războiul românilor din Ucraina.

Documentarul, cu durata de 23.28 minute, a fost realizat de reporterii Andrei Udişteanu şi Andrei Captarenco, de operatorul Ionuţ Duinea şi producătorul Cristina Cileacu(FlacăraTV online)

 

Digi24 TV: Din interior. Români din Ucraina, soldați în războiul altora

Razboi in Ucraina-protest-cernauti-anti-incorporarea-tinerilor-romaniConflictul din Ucraina ţine în şah, de peste un an, întreaga planetă. Deși violențele s-au diminuat și a început retragerea armamentului greu, al patrulea val de mobilizare a bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani continuă în Ucraina. Reporterii emisiunii „Din interior” au fost în Bucovina și Transcarpatia, imediat după semnarea armistițiului de la Minsk, şi au găsit comunitatea românilor de aici îngrijorată de perspectiva izbucnirii unui război în care – spun ei – nu cred.

De când a început procesul de recrutare, armata ucraineană se lovește de refuzul unor cetățeni de a se înrola. Printre cei care nu vor să-şi piardă viaţa pe frontul din estul țării se numără și o parte dintre românii din nordul Bucovinei și Transcarpatia. În timp ce unii fug de război, există români care îşi dau viaţa pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei.

În nordul Bucovinei şi Transcarpatia, aproape 400.000 de etnici români simt efectele unui război care se duce la peste 1.000 de kilometri depărtare.

Deşi în luna ianuarie a fost aprobată o lege care prevede închisoare de la 2 la 5 ani pentru cei care fug de armată, mulți bărbaţi nu se prezintă la comisariatele militare pentru mobilizare.

„Mobilizarea se desfăşoară un pic mai dificil în zonele cu populaţie română sau moldovenească, Herţa, Noua Suliţă, Hliboca. În zona noastră, românii sau moldovenii reprezintă 27% din populaţie, iar dacă facem comparaţie cu câţi au fost mobilizaţi până acum, vedem că românii reprezintă 2%. N-aş vrea să vorbim că o parte a populaţiei este mai puţin patriotă. Poate este vorba despre faptul că etnicii români se îndreaptă mai mult spre România, pentru că merg acolo. Oamenii merg la muncă”, afirmă Vitalii Ciurai, şeful Comisariatului Militar Regional Cernăuţi. „O mare parte sunt plecaţi în Rusia, în Federaţia Rusă şi un procent foarte mic din populaţia din regiunea Cernăuţi, incluzând şi etnici români, ucraineni şi populaţia regiunii Cernăuţi este plecată în Europa. Mai puţin în România”, precizează Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi.

Prin satele din regiunea Cernăuţi, unde peste 25% din populaţie este de origine românească, oamenii spun că nu au pentru ce să lupte. Acesta ar fi motivul pentru care etnicii români caută diverse metode de a evita mobilizarea. (Transcrierea întregului reportaj poate fi citită pe sursa primară)

 

 

 

 

 

Sursa material: Digi24 TV

Sursa foto: captură video

Sursa video: www.digi24.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter