Remember Mihai Dolgan – reportaj Moldova 1 TV de la Cimitirul Central, Chişinău


În 16 martie se împlinesc opt ani de la trecerea în Eternitate a regretatului compozitor şi interpret, Mihai Dolgan, fondatorul celebrei formaţii NOROC.

Chitarele continuă să plângă după Mihai Dolgan, inimosul compozitor al unor cântece, care, în 1970, se regăseau în top 10 din Marea Britanie.

Artistul de o rară sensibilitate, Mihai Dolgan, a fost marcat încă din copilărie de deportarea în Siberia, iar ulterior, de faptul că formaţia „Noroc” a fost desfiinţată de autorităţile sovietice în apogeul activităţii, la doar trei ani de la fondare.

Deși muzicienii au luat drumul pribegiei, evoluând prin alte țări, cu alt nume, în 1988 au revenit acasă, pe aripile „Noroc”-ului.

Cei care i-au fost alături la bine şi la greu îl preţuiesc pe Mihai Dolgan chiar şi după trecerea lui în nefiinţă. „Tot timpul m-a încurajat şi mi-a dat şcoala asta adevărată a „Noroc”-ului, mărturisește fiul compozitorului, Radu Dolgan.

„Cântecele lui vor fi probabil actuale încă 100 sau 200 de ani înainte, pentru că lumea îl iubeşte foarte mult”, afirmă soția lui, artistă a poporului, Lidia Botezatu.

Artiştii care au urmat şcoala lui Mihai Dolgan îi simt și acum lipsa. „A făcut un „The Beatles” aici, la noi, în condiţiile timpului de atunci”, susține muzicianul Viorel Burlacu.

„Odată cu formația „Noroc” s-a manifestat o generaţie întreagă, care aştepta şansa de a se manifesta în aceste ritmuri. Mihai Dolgan a avut nevoie de un public care să reacţioneze şi să facă un front comun pentru a evada din tiparele morale și spirituale care ne ţineau imobilizaţi în acea perioadă”, afirmă autorul cărții „ROCKul, NOROC-ul & NOI”, Mihai Poiată.

Cum a suportat Mihai Dolgan interdicţiile şi cenzura, are sau nu şanse formaţia „Noroc” să revină pe piața muzicii, dar într-o altă formulă, vedeți duminică, la Mesager Stop-Cadru.

 

Moldova 1 TV: Opt ani fără Mihai Dolgan

 

 

Mihai Dolgan: „Cântă un Artist” – Omagiul Flacăra Film adus legendarului compozitor

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM / Silvia Hodorogea

Sursa foto: captură YouTube

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter