Regele Mihai I i-a conferit Ordinul Coroana României academicianului Gheorghe Duca, Preşedintele AŞM


În săptămâna Tricoloră, a Unirii Basarabiei cu Regatul României din 27 martei 1918, s-au întâmplat mai multe evenimente frumoase, de suflet, atât în R. Moldova, cât şi în România.

Aflăm acum că, la 25 martie 2015, Regele Mihai I al României i-a conferit Ordinul Coroana României în grad de Comandor Academicianului Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Este pentru prima dată când un savant de la Chişinău, conducător al forului ştiinţific suprem şi membru al Guvernului Republicii Moldova, primeşte o asemenea distincţie a Regelui României.

 

Acad. Gh. Duca primeste Coroana Romaniei de la Principesa Margareta-26-03-2015-700pxAcad. Gheorghe Duca a primit Coroana României de la Principesa Moștenitoare Margareta, care l-a invitat la Castelul Peleș, alături de alte 28 de personalităţi culturale, bisericeşti, politice, pentru a lua parte la dineul oficial oferit de Casa Regală, cu prilejul zilei de naştere a Principesei Margareta.

Între personalităţile decorate de Casa Regală au fost: acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, actrița Valeria Seciu, episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor, jurnaliştii Europei Libere de altă dată, Mircea Carp și Emil Hurezeanu, muzicienii Tiberiu Soare și Alexandra Dăriescu.

La ceremonia de la Castelul Peleș au participat, în premieră, şi doi înalţi demnitari de stat: Preşedintele României, Klaus Iohannis şi Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Adrian Candu.

 

Iată ce scrie Regele Mihai I al României în Brevetul nr. 445 ataşat Ordinului Coroana României în grad de Comandor, conferit academicianului Gheorghe Duca:

Brevet 445-Ordinul Coroana Romaniei-grad Comandor pt acad Gh. Duca-25-03-2015-700pxPentru întreaga sa activitate ştiinţifică şi academică, prin care a contribuit la dezvoltarea chimiei fizice, în cadrul forurilor naţionale şi internaţionale. Pentru activitatea sa didactică, prin care a pus bazele reconstituirii sistemului universitar basarabean. Pentru poziţiile sale publice argumentate, prin care s-a remaarcat în domeniul protecţiei mediului.

Pentru conducerea cu pricepere şi onestitate a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin care a căutat să dezvolte cercetarea ştiinţifică basarabeană în acord cu cerinţele moderne, dar şi să apropie comunitatea academică basarabeană de cea română. Pentru susţinerea publică a valorilor, principiilor, activităţilor Familiei Mele, primind cu demnitate pe Principesa Margareta şi Principele Radu, cu ocazia primei vizite academice în Basarabia.

 

Cu ocazia conferirii Ordinului Coroana României, care este nu doar o distincţie românească, ci şi una europeană, FlacăraTV adresează sincere felicitări omului care tace şi face, academicianul Gheorghe Duca, savantul care va intra în istorie pentru mai multe lucrări şi fapte de pionierat, între acestea, menţionăm doar două realizări de zile mari: 1.) integrarea în Uniunea Europeană, cu acte în regulă, a primei şi singurei instituţii publice din R. Moldova – Academia de Ştiinţe a Moldovei (2012) şi 2.) lansarea iniţiativei unice în spaţiul românesc şi organizarea concursului internaţional de ridicare a Monumentului Limbii Române în centrul Chişinăului (2014).

La mai MUNTE şi la mai MARE, dle Academician!

 

Unul din reportajele ProTV România de la dineul oficial oferit de Casa Regală la Castelul Peleş:

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV

Sursa foto: Casa Regală a României / AŞM

Sursa video:  ProTV România

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter