Regele Mihai I al României: „De nimic nu s-au temut comuniştii mai mult decît de credinţa oamenilor în Cristos”


La 30 decembrie 1947, în preajma Anului Nou, comuniștii au făcut un „cadou” poporului român și tînărului Rege Mihai I: l-au forțat să semneze decretul de abdicare (renunțare la tron) și, la 3 ianuarie 1948, să părăsească România pentru totdeauna…

Despre acest eveniment dramatic din istoria noastră în context european puteți afla din cronica TVR de la sfîrșitul acestui material.

În această dată semnificativă, învecinată cu Sărbătoarea Nașterii Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, Flacăra TV vă îndeamnă să cunoaștem mai bine lumea interioară a acestei figuri istorice, Regele Mihai I al României, modul în care gîndea și acționa, relația sa cu Regina-mamă Elena, de care a fost despărțit de mic, și cu Dumnezeu, exercițiu cu atît mai interesant, cu cît, se știe, Majestatea Sa era un om tare scump la vorbă, prefera să vorbească puțin…

Cugetările, meditațiile admirabile ce urmează – despre Dumnezeu și Credința noastră (Regele a fost botezat în Biserica Ortodoxă) – sînt o adevărată lecție pentru fiecare cum să reziști în fața dramelor, suferințelor vieții, a deznădejdii prin Credința în Hristos.

Mulți dintre dvs veți rămîne surprinși să citiți aceste gînduri sincere, profunde și pline de tărie ale unui rege care a fost lipsit de Țara sa pentru circa jumătate de veac, dar care a știut întotdeauna că se va întoarce Acasă, or, potrivit convingerilor sale, „Istoria se află în mîna lui Dumnezeu, nu în mîna muritorilor”. (Flacăra TV)

 

Regele Mihai I, Regina-mamă Elena, ministrul Mihai Antonescu la Chișinău, Cimitirul de Onoare, 31 oct. 1942

 

 

10 gînduri despre credinţă de la Regele Mihai I al României (25 octombrie 1921 – 5 decembrie 2017)

 

Mama era o credincioasă. Fără credinţă, n-ar fi reuşit să treacă peste atâtea suferinţe. Poate că ea găsise cu mult înainte mea reazemul despre care spuneam că începusem să-i simt lipsa. Poţi să te ocupi de orice, de politică, de industrie, de literatură… dar nu în afara credinţei în Dumnezeu. Dacă Europa a avut de suferit mai mult decât oricând în secolul acesta este pentru că s-a îndepărtat de El cu bună ştiinţă, pentru că a vrut să vadă dacă popoarele pot să supravieţuiască fără credinţă. Nu, nu pot să supravieţuiască decât coborând sub condiţia umană.

Când lipseşte credinţa, nu mai poţi deosebi între bine şi rău. Bâjbâi, te rătăceşti, azi mergi după unul, mâine după altul şi până la urmă spui că nu există nimeni care să cunoască adevărul sau că adevărul nu există.

Dar ceea ce ştie omul din punct de vedere teoretic nu e de ajuns, trebuie să şi trăiască. Un om care cunoaşte bine legile şi săvârşeşte o infracţiune, el nu este absolvit de pedeapsă pentru că este un bun cunoscător al legilor…

Aştept o renaştere spirituală nu numai în România, ci şi în întreaga Europă. Legile şi convenţiile nu sunt destul ca oamenii să renunţe la violenţă. La violenţă oamenii ajung pentru că duc o viaţă tulbure, agitată, fără puncte de orientare.

Am văzut că oamenii nu mai ştiu să discute. Ori se închid în tăcerea lor, ori se ceartă. Suferinţele îl fac pe om necomunicativ. Eu nu spun că toate acestea vor dispărea; dar dacă ai o credinţă vie în Dumnezeu, poţi să le iei altfel, să le stăpâneşti. Prin credinţă chiar datoria faţă de patrie ţi-o îndeplineşti mai tare. Eu ştiu că de nimic nu s-au temut comuniştii mai mult decât de credinţa oamenilor în Cristos. Ei înţelegeau mai bine decât toţi că un om credincios este un rob mai puţin. Dacă ei au propovăduit ateismul, a fost pentru că numai aşa puteau să scoată pe oameni de sub cea mai puternică protecţie.

  ***

…sunt mulţi oameni care spun că au credinţă în Dumnezeu, dar nu ştiu cum să o folosească. E ca şi cum ai avea o armă minunată, dar n-ai avea pricepere să o mânuieşti şi s-o întrebuinţezi. Un om care este credincios şi ştie ce să facă cu credinţa lui este în sine o dovadă că Dumnezeu are putere să schimbe mintea oamenilor, contează mai mult decât o predică.

***

Reculegerea nu e totuna cu rugăciunea. Oamenii sunt înclinaţi mai mult să se roage, să ceară. E bine şi aşa. Dar e ca o convorbire telefonică în care spui o grămadă de  lucruri, şi spui, şi nu mai termini, şi nu-l laşi şi pe celălalt, de la capătul firului, să spună şi el ce are de spus.

Reculegerea e tăcere şi ascultare.

Când te reculegi, îl laşi pe Dumnezeu să-ţi vorbească.

La început vin gânduri nesemnificative, poate şi triviale, nimicuri. Trebuie să ai răbdare ca toate acestea, care dovedesc cât de frământat este cugetul omului, să se îndepărteze de tine. E nevoie de linişte – şi când se face linişte înăuntru, vin şi gândurile de la Dumnezeu, răspunsurile. Ce ceri tu lui Dumnezeu e una. Ce îţi dă el este cu totul altceva.

***

Noi greşim mult când în chestiuni de viaţă spirituală avem în vedere probleme cu caracter general. Pilda păstorului care a lăsat turma pentru scoaterea din necaz a unei singure oi se referă poate şi la această obligaţie a omului de-a se ocupa de ceea ce stă în puterea lui. Poţi să faci binele în mic; binele general cred că este preocuparea lui Dumnezeu. El a iubit lumea, de aceea s-a întrupat şi a suferit moartea prin Fiul Său. Nouă nu ni se cere să iubim lumea, ci numai pe aproapele – şi dacă ni se porunceşte aşa şi dacă în ascultarea acestei porunci stă împlinirea întregii legi înseamnă că ni se cere foarte mult. Câteodată mă gândesc că e mai uşor să iubeşti umanitatea decât un singur om.

***

Da, dreptatea… Mulţi spun: „Eu am dreptate.” Într-un fel, fiecare are dreptate. Dar chestiunea nu este cine are dreptate, ci unde este dreptatea. Dreptatea este totuna cu adevărul. Noi ştim unde este adevărul, dar parcă ne vine peste mână să credem că este atât de aproape şi atât de uşor de dobândit. Noi îl căutăm de cele mai multe ori departe, în locuri inaccesibile. Când Pilat l-a întrebat pe Cristos: „Ce este adevărul?” – Cristos a tăcut. Ar fi trebuit să întrebe: „Unde, în cine este adevărul?” Celor apropiaţi lui, Cristos le-a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa.” Celor apropiaţi, adică ucenicilor. În faţa lui Pilat a tăcut. Degeaba i-ar fi destăinuit şi lui unde, în cine se află adevărul. Omul aştepta răspuns la o altă întrebare.

***

Dacă totul se învaţă, atunci şi credinţa poate fi învăţată. Dar dacă un om nu are auz muzical, poate fi el învăţat să cânte? Dacă un om nu are în el o anumit disponibilitate pentru credinţă, orice cuvânt trece pe alături de conştiinţa lui. Cel mai bine ar fi să întrebăm aşa: „Un om care are înclinare pentru credinţă poate fi chemat la credinţă?”

***

Mircea Ciobanu: V-aţi gândit la toate acestea îndelung…

Da, de când am aflat ce îmi lipseşte şi ce ar trebui să caut pentru ca suferinţa unei vieţi departe de ţară să capete semnificaţie.

M.C. Înţeleg că suferinţa aceasta n-a putut fi depăşită.

Nicidecum. Sunt însă suferinţe absurde. Acestea sunt foarte greu de suportat. N-au un înţeles, par să vină dincolo de orice necesitate.

Când o suferinţă îşi găseşte rostul, ea începe să-ţi vorbească în felul unui educator.

***

M.C. Ce carte preţuiţi mai mult de oricare?

Biblia, fără doar şi poate.

M.C. Ce altă carte a contribuit la deşteptarea spirituală a Majestăţii Voastre?

Nici o altă carte. Convorbirile cu mama au însemnat pentru mine mai multe decât multe cărţi de teologie. Mama a fost un adevărat stâlp în viaţa mea. Ea a fost puternică prin rugăciune. Rugăciunea este fapta noastră cea mai necesară raportului cu Dumnezeu. Şi pentru că a venit vorba de faptă: am observat că oamenii se leagă mi mult de ceea ce spui decât de ceea ce faci.

***

Cineva spunea că ura este o formă prelungită de sinucidere. Din ură nu creşte nimic. Ea este sterilă.

***

Ceea ce suntem e darul dat de Dumnezeu nouă. Ceea ce devenim este darul nostru către Dumnezeu. Este unul din acele gânduri atât de simple şi atât de adevărate, încât omul pare să se fi născut cu ele.

 

Din volumul „Convorbiri cu Regele Mihai I al României” de Mircea Ciobanu

 

 

Abdicarea forţată a Regelui Mihai şi proclamarea Republicii (30 dec. 1947)

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cuvinte ale Regelui Mihai: „Mi-am recăpătat liniştea, înţelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor”

Regele Mihai despre poporul român

 

DOC. 22 iunie 1941 // Ordinul gen. Ion Antonescu: „Ostaşi, treceţi Prutul!” şi telegrama de aprobare a Regelui Mihai I

70 ani de la Yalta 1945. Regele Mihai: „Nu pot să-l iert pe Churchill, ne-a aruncat în mâinile ruşilor” (video Historia)

6 martie 1945, instalarea de sovietici a guvernului Petru Groza – ziua în care românii au devenit tovarăşi pentru 45 ani

 

După 73 de ani, Familia Regală a României – Principesa Margareta va intra de Sf. Paşti în Catedrala din Chişinău

Principesa Maria, mezina Regelui Mihai I, în prima sa vizită în R. Moldova

Burse ale Casei Regale Române înmânate tinerilor deștepți ai Universității AȘM// Reportaj VIDEO și FOTO

 

 

Sursa material: Știri pentru viață

Sursa foto: Casa Regală a României

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter