Războiul din Ucraina, analiză Stratfor: Ruşii ar putea face joncţiunea cu Transnistria în mai puţin de o lună


Pentru realizarea joncţiunii cu forţele din Transnistria, Rusia ar trebui să lanseze o ofensivă care să implice până la 60.000 de militari şi să realizeze o înaintare de peste 600 de kilometri în mai puţin de o lună.

Eventualitatea ca forţele ruse să reia ofensiva în Ucraina rămâne în atenţia agenţiei Stratfor, care a publicat o analiză în care evaluează posibilele direcţii de atac în următoarea perioadă.

Analiştii Stratfor au luat în considerare capacităţile militare ruse existente şi intenţiile politice ale Moscovei faţă de Ucraina pentru a evalua posibilele modalităţi de reluare a ofensivei pro-ruse. Exerciţiul teoretic al Stratfor are intenţia de a realiza o mai bună înţelegere a opţiunilor militare ruse în Ucraina şi modul în care ar putea evolua eforturile militare în eventualitatea în care va fi rupt acordul de încetare a focului.

O poziţie periculoasă

Stratfor apreciază că în acest moment poziţia militară a Rusiei în Ucraina este una dificilă şi a costat foarte mult faţă de câştigurile politice reduse care au fost obţinute. ”Bastionul strategic al Crimeei poate fi apărat ca o insulă, însă este în permanent supus pericolului izolării. Poziţia separatiştilor ucraineni şi a ruşilor care îi sprijină în estul Ucrainei reprezintă în esenţă un cap de pod extins care va avea nevoie de investiţii militare foarte mari pentru a fi menţinut şi nu a ajutat Moscova să îşi atingă scopul strategic de a obţine o graniţă uşor de apărat. Acest lucru ridică întrebarea dacă nu cumva Rusia va întreprinde acţiuni militare suplimentare în Ucraina pentru a-şi asigura interesele”, se arată în analiza Stratfor.

Novorossia-tank rusescPentru a răspunde la această întrebare, analiştii americani au examinat şase scenarii militare care ar putea fi luate în considerare de Rusia pentru a-şi rezolva problemele de securitate din Ucraina, scenarii care merg de la continuarea unor operaţii de hărţuire de mică amplitudine până la o invazie pe scară largă a Ucrainei până la fluviul Nipru. Scenariile Stratfor apreciază perioada de timp şi forţele necesare pentru ca Rusia să atingă anumite obiective, capacitatea de executare a acestor operaţiuni şi costurile implicate. În aceste scenarii se porneşte de la ipoteza că forţele ruse se vor confrunta exclusiv cu cele ucrainene, fără alte intervenţii externe.

Legătura directă cu Crimeea

În primul scenariu, analiştii Stratfor presupun că forţele ruse vor dori să realizeze o legătură terestră între Donbas şi Crimeea prin intermediul unui coridor terestru care să se oprească pe fluviul Nipru. În această situaţie liniile defensive se vor sprijini pe acest râu. Forţele ruse vor trebui să realizeze o înaintare de 400 de kilometri în cadrul unei regiuni cu o suprafaţă de 46,6 mii kilometri pătraţi, ceea ce va duce la crearea unei linii defensive lungi de aproximativ 450 de kilomteri şi va trebui controlată o populaţie de aproximativ 2 milioane de oameni.

Pentru ca această operaţiune să aibă succes va fi nevoie de o forţă ofensivă de 24-36.000 de militari, urmând ca atacul să dureze circa 14 zile. Pentru apărarea achiziţiilor teritoriale ar urma să fie nevoie de menţinerea unei forţe de 40-55.000 de militari în regiune. De asemenea, ar trebui să fie luată în considerare şi eventualitatea unei mişcări de insugenţă, de vreme ce populaţia este mai puţin pro-rusă în afara regiunii Donbas.

Joncţiunea cu Transnistria Novorossia-harta-adevarul.roStratfor prezintă şi varianta în care Rusia va încerca să ocupe întreaga zonă costieră din sudul Ucrainei şi să realizeze joncţiunea cu forţele din regiunea transnistreană. În spatele unei astfel de operaţiuni s-ar afla ideea de a tăia accesul Kievului către Marea Neagră.

Conform evaluărilor Stratfor, pentru ca forţele ruse să ocupe întregul litoral ucrainean ar fi nevoie de o forţă de atac formată din 40.000 – 60.000 de militari care vor trebui să realizeze o înaintare de 645 de kilomteri pentru a ocupa peste 100.000 de kilometri pătraţi în 23 până la 28 de zile. Pentru a menţine această achiziţie teritorială ar fi nevoie de o forţă defensivă de 80.000 până la 112.000 de militari. În paralel, ar fi creată o poziţie dificil de menţinut deoarece legătura dintre trupe va trebui făcută peste fluviul Nipru. În plus, populaţia care ar trebui să accepte această ocupaţie va fi de aproximativ 6 milioane de oameni, ceea ce ar creşte şansele izbucnirii unor mişcări de insurgenţă.

Analiştii Stratfor apreciază că aceste două scenarii implică apariţia unor poziţii militare extrem de vulnerabile: ”Poziţiile extinse peste zone de câmpie – mai ales despărţite de un fluviu – sunt greu de menţinut, dacă nu imposibil atunci când ar fi vorba de un atac concentrat al unei forţe militare moderne. Liniile de aprovizionare ar fi extrem de lungi”.

Frontiera pe Nipru

Novorossia-Soldati rusiUn al treilea scenariu luat în considerare de Stratfor este cel în care forţele ruse ar încerca să ocupe întreg teritoriul ucrainean aflat la est de fluviul Nipru, urmând ca acest curs de apă să fie folosit drept linie defensivă. Din punctul de vedere al apărării teritoriului cucerit, acest scenariu pare a fi cel mai logic: fluviul Nipru are puţine puncte de traversare şi puţine zone unde pot fi realizate treceri tactice, ceea ce înseamnă că forţele defensive se pot concentra doar asupra acestor puncte. Însă şi acest scenariu are punctele sale slabe: ”O astfel de operaţiune ar reprezenta o implicare militară masivă.

Zona avută în vedere are o suprafaţă de 222 de mii de kilometri pătraţi, pentru apărare fiind nevoie de 90.000 – 135.000 de militari, iar distanţa ce va trebui acoperită de o eventuală ofensivă va fi de 400 de kilomteri. Regiunea, cu o populaţie de 13 milioane de oameni ar avea nevoie de forţă masivă de combatere a mişcărilor de insurgenţă. Forţele terestre ale Rusiei sunt în jur de 280.000 de militari, ceea ce înseamnă că o astfel de ofensivă ar implica o mare parte din toate trupele ruse”. Ocuparea teritoriului ucrainean din stânga Niprului ar dura maxim două săptămâni, deoarece forţele ruse ar putea avansa pe mai multe direcţii de atac. Pe de altă parte, ”această operaţiune ar necesita o mobilizare vastă şi o retrasare a sarcinilor pentru forţele militare ruse, ceea ce ar face ca intenţiile Moscovei să fie detectabile şi să alarmeze din timp Europa şi Statele Unite”.

Variaţiuni pe aceeaşi temă

Ultimele două scenarii luate în considerare de Stratfor iau în considerare implicarea unor forţe reduse. O variantă de acţiune ar putea lua în considerare extinderea dominaţiei forţelor rebele spre sudul ori spre nordul actualelor regiuni ieşite de sub controlul Kievului, însă o astfel de evoluţie ar aduce o contribuţie minimă la intenţiile strategice ale Moscovei. Ultimul scenariu prezentat de Stratfor presupune o serie de operaţiuni de hărţuire de-a lungul întregii graniţe ruso-ucrainene, ceea ce va duce la o blocare a armatei Ucrainei în afara actualei zone de contact din Donbas.

 

 

Sursa material: Adevărul / George Damian

Sursa foto: www.adevarul.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter