Primele fresce din Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” de la Chişinău sunt pictate de o femeie


Isus Hristos Pantocratorul, Sfinţii Apostoli şi cei şapte Arhangheli au prins culoare şi spirit divin în cupola bisericii ortodoxe române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din sectorul Buiucani al capitalei. Acesta este abia începutul unei mari lucrări în tehnica bizantină, realizată de pictorul bisericesc Elena Pretuleac.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” pare o imensă corabie pe valurile vieţii. Lăcașul sfânt a fost numit de regretatul Andrei Vartic „cea mai albă, mai zveltă şi mai românească din Basarabia”. Turnul mare are în exterior înălţimea de 42 de metri. Anume aici  a urcat şi continuă să urce  pentru a da culoare zidurilor  pictorul bisericesc Elena Pretuleac. Pictorița a finisat lucrările sub cupola bisericii, circa 450 de metri pătraţi, a aplicat  cu foiţe de aur nimbul sfinţilor, iar acum le conturează aura şi scrisul.

În Republica Moldova este prima mare lucrare, care-i aduce:

„Emoţii, dar şi bucuria revenirii la Chişinău, că de aici am plecat de fapt şi mare responsabilitate pentru că e o biserică care reprezintă Mitropolia Basarabiei, are o arhitectură extraordinar de frumoasă, fiind suplă, înaltă, e una dintre cele mai înalte”, a mărturisit pictorița.

Elena este originară din Cuhureştii de Sus, Floreşti. A studiat teologia şi restaurarea la Iaşi, locuieşte la Craiova. A pictat singură cinci biserici în România, alte zeci de sfinte lăcaşe le-a zugrăvit împreună cu dascălii săi.

Săptămâna viitoare, schelele vor fi strămutate. Elena Pretuleac va începe pictura celui mai important spaţiu din biserică – Altarul. Estimativ urmează să picteze 2500 de metri pătraţi – o împărăţie a cerurilor, a credinţei, a harului divin.

„E o artă sacră, deci e o pictură  îmbinată şi cu rugăciune, tot timpul trebuie să vorbeşti cu Sfinţii pe care-i reprezinţi, să le cunoşti viaţa”, susține Elena Pretuleac.

„Am ales pictura bizantină, frescă fiindcă aşa-i tradiţional. Pe pereţi vor fi Sfinţii, scene din Biblie, Botezul Domnului, intrarea în Biserică a Domnului”, a menționat Petru Buburuz, paroh al Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Prima donaţie în valoare de cinci mii de dolari pentru zugrăvirea Bisericii a oferit-o Valentin Ţepordei din SUA. Au urmat şi altele, dar sunt încă necesare sume enorme pentru  finisarea lucrărilor.

  

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: TVM

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter