Preotul poet Alexei Mateevici cinstit la baștina sa din Căinari, în satul în care a copilărit – Zaim și la Căușeni


Zilele Naţionale Alexei Mateevici”, prilejuite de cea de-a 130-a aniversare de la naşterea cântăreţului limbii noastre, au debutat sub genericul „Să-i luminăm pe toţi cu lumină dreaptă”. A 26-a ediţie a evenimentului s-a desfăşurat la Căinari, locul unde s-a născut, la Zaim – unde a copilărit şi la Căuşeni, în faţa bustului său din centrul oraşului.

Soarele a răzbătut de dimineaţă printre norii ploioşi, luminând chipurile participanţilor la eveniment.

„Aducem omagiu celui care ne-a chemat să venim să luăm „lumină dreaptă”, care în creaţia sa a scris despre mamă, ţară, identitate naţională, limba română. În poeziile „Pietre vechi”, „La Noul Neamţ” cu deosebită dragoste a descris istoria, natura şi baştina”, a spus în deschiderea ceremoniei, vicepreședintele raionului Căușeni, Sergiu Gogu.

 

5-Mateevici-Zaim-cintec Basarabeanca-16 martie 2018

 

Scriitorii au vorbit despre actualitatea operei lui Mateevici, iar artiştii amatori au recitat din creaţia lui.
„E emoţionant să ne aflăm la aniversarea de 130 de ani în acest spaţiu în care s-a născut, a învăţat poetul şi preotul care a dat cea mai frumoasă odă limbii române”, a spus președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.

Călătoria pe urmele lui Mateevici a continuat la Zaim, primul popas a fost la vechea Biserică „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. În această Biserică a venit să slujească în 1893 preotul Mihail Mateevici, tatăl lui Alexei Mateevici, care își are aici locul de veci.

În memoria dinastiei Mateevici a fost săvârşită o slujbă de pomenire.

 

3-Mateevici-Zaim-cintec Basarabeanca-16 martie 2018

 

„Tatăl său a fost transferat din parohia Căinari la Zaim. Alexei Mateevici avea pe atunci 5 ani. Aici a copilărit, aici a scris poezii”, a povestit preotul din Chircăiești, Pavel Drăgan.

Curtea casei din Zaim, acolo unde a locuit familia, a fost plină de lume, adunată să-i aducă un omagiu regretatului poet Mateevici. De trei decenii, casa e transformată în  muzeu, diriguit cu multă competenţă şi dragoste de scriitorul Ion Găină.

„Suntem de trei decenii în garda de corp a culturii şi-l readucem acasă pe Mateevici nu doar aici, în Zaim, dar în întreg spaţiul românesc. Lansăm cartea „Altarele Limbii noastre”, care aduce un omagiu celor 12 strofe, zise 12 altare ale Limbii noastre”, a povestit directorul muzeului, scriitorul Ion Găină.

Corul de la sfânta mănăstire „Marta şi Maria” a dat glas unor sublime melodii pe versurile regretatului poet, iar elevii școlilor din localitate au interpretat o seamă de cântece patriotice, inclusiv „Basarabie, nu plânge!”, scris de Aurica Basarabeanca.

 

4-Mateevici-Zaim-cintec Basarabeanca-16 martie 2018

 

În cadrul manifestărilor a fost conferită Medalia comemorativă „Alexei Mateevici 130” mai multor personalităţi din spațiu nostru românesc.
„Dacă ar fi să ne întrebăm: ce ar zice Alexei Mateevici? Răspunsul ar fi acesta: ar zice să ne unim într-o credinţă şi într-o faptă. Ar zice să facem parte dintr-o Mitropolie Românească, pentru că aşa şi-a dorit el, să se citească în biserică româneşte”, a menționat artista poporului, Zinaida Bolboceanu.
Zilele Naţionale Alexei Mateevici se vor desfăşura până pe 30 martie 2018.

Amintim că pe 15 martie 2018, la Chișinău, au avut loc mai multe evenimente prilejuite de cea de-a 130-a aniversare de la naşterea preotului poet Alexei Mateevici.
 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

2-Mateevici-Zaim-cintec Basarabeanca-16 martie 2018

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

100 de ani fără preotul poet Alexei Mateevici – „Părinte al limbii noastre” // Reportaj TV
100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevici
Act de Dreptate istorică pentru martirii Neamului Alexei Mateevici, Simeon Murafa, Andrei Hodorogea

De ziua naşterii preotului Alexei Mateevici, să luăm-aminte la poemul testament: „Basarabenilor”
Valentin Dânga: „Limba noastră”, să onorăm Imnul de Stat al R. Moldova şi pe Artistul care i-a dat puterea Carpaţilor
Încă o versiune admirabilă a Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretează fetele de la Amadeus

  

 

Sursa material: Moldova 1 TV
Sursa foto: capturi video
Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter