Postul este „o faptă de cinstire a Lui Dumnezeu” (despre post – scurt, clar, pe înţelesul tuturor)


Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire. Dar este în același timp, și un act de cult, adică o faptă de cinstire a Lui Dumnezeu, pentru că El este o jertfă, adică o renunțare de bună voie la ceva care ne este îngăduit, izvorâtă de iubirea și respectul pe care îl avem față de Dumnezeu.

«Postul este înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu…».

Postul este și un mijloc de desăvârșire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei și sârguinței noastre, spre asemănarea cu Dumnezeu și cu îngerii, care n-au nevoie de hrană.

«Postul este lucrul Lui Dumnezeu, căci Lui nu-i trebuie hrană – scrie Sf. Simeon al Tesalonicului. Este viață și petrecere îngerească, pentru că îngerii sunt fără hrană. Este omorârea trupului, că acesta hrănindu-se, ne-a făcut morți și izgonirea patimilor este postul, căci lăcomia întărâtă patimile trupului».

 

Din vol. Învățătura de credință ortodoxă, Editura Doxologia, 2009, p. 317

 

 

Sursa material: Doxologia

Sursa foto: www.doxologia.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Postul este „o faptă de cinstire a Lui Dumnezeu” (despre post – scurt, clar, pe înţelesul t… […]

  2. […] Postul este „o faptă de cinstire a Lui Dumnezeu” (despre post – scurt, clar, pe înţelesul t… […]

  3. […] Postul este „o faptă de cinstire a Lui Dumnezeu” (despre post – scurt, clar, pe înţelesul t… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter