Portugalia// Asociaţia „Mioriţa” a bucurat copiii cu bomboane şi colăcei din Moldova


Sărbătorile de iarnă au fost un motiv de întrunire şi pentru conaţionalii noştri din Portugalia.

Colinde, urături au răsunat la Sărbătorea fulgilor de nea, organizată de Asociaţia culturală a imigranţilor moldoveni „Mioriţa” din oraşul portughez Bariero.

Solicitată de TRM, Rodica Gherasim, președinta Asociației „Miorița” a menționat că la eveniment au fost prezenți atât copii, cât și maturi, originari din Republica Moldova, România și Portugalia.

„Părinții s-au simțit ca în copilărie, cu iernile pline de zăpadă, cu pom de Crăciun, cu sunetul clopoțeilor. Au răsunat apoi colinzi ale grupului de femei și ale grupului de bărbați ale asociației. Nu a lipsit nici tradiționala urătură „Bădița Traian” culeasă din folclorul autentic. Iar gazda le-a dat colacul bine meritat, așa cum dictează tradiția strămoșească”, a remarcat Rodica Gherasim.

 
Portugalia-moldovenii au sarbatorit Craciunul-Colinda-600px

Portugalia-moldovenii au sarbatorit Craciunul-colind barbati 600px

 

Ca atmosfera de sărbătoare să fie ca-n Moldova, Iurie Eftimescu, Aliona si Victor Gârlea din Chişinău, profesori universitari, au trims copiilor din Portugalia bomboane delicioase de la renumita fabrică „Bucuria”, iar colăceii dăruiți copiilor au fost împletiți cu mult drag de Eudochia Gherasim, profesoară de clasele primare din Ungheni, cu o experiență pedagogică de mai bine de 40 de ani.

 

Portugalia-moldovenii au sarbatorit Craciunul copii cu Mosul si Preotul-600px

Portugalia-moldovenii au sarbatorit Craciunul-copiii-GRUP 2-600px

 

„Când e vremea colindelor și a urăturilor, când se aud clopoței în îndepărtată țară, singura hrană sufletească este tradiția adevărată care trebuie păstrată cu sfințenie și dăruită copiilor, descendenții moldovenilor care sunt născuți pe alte meleaguri, dar care trebuie să-și cunoască rădăcinile și să nu lase să se stingă focul din vatră”, a explicat președinta Asociației „Miorița”.

Sărbătoarea a primit binecuvântarea Părintelui Oleg Chiaburu de la Parohia „Sfântul Andrei” din orașul portughez Setubal, preotul a dăruit și tradiționalul colac și vinul sfințit.

  Portugalia-Biserica-preotii-sfanta Impartasanie-600px

  Portugalia-Biserica-preotul si enoriasii moldoveni-grup-600px

 

 

Sursa material: ştiri TRM / Lucia Ciobanu

Sursa foto: Asociaţia imigranţilor moldoveni „Mioriţa”, Bariero

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter