Placă memorială și plic cu timbru fix întru cinstirea regretatului regizor și scenarist de film, Victor Bucătaru


La 27 decembrie 2018, o placă comemorativă cu imaginea regretatului regizor Victor Bucătaru a fost dezvelită pe faţada clădirii în care a activat în ultimii 20 de ani de viaţă distinsul patriot şi om de cultură. Ideea a venit din partea fiului său, a fost susţinută financiar şi moral de Ministerul Educaţiei, Culturii, Cercetării, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor şi familia Bucătaru.

Nepoata Nina-Raluca şi fiul lui Victor Bucătaru au dezvelit placa comemorativă, realizată de sculptorul Valentin Vîrtosu.

„A vorbi despre Vicu este foarte greu, despre el vorbesc filmele şi vor vorbi prietenii. Vicu va rămâne Vicu, tăticul, bunelul, cât o să putem noi o să-i păstrăm memoria”, a declarat fiul lui Victor Bucătaru, Sorin Bucătaru.

„Cel mai drag îmi este filmul „Revoluţia Twiter”. Deşi e un film despre război mă uit la el cu o anumită căldură pentru că ştiu că am fost alături de bunelul în momentul creării”, a declarat nepoata Nina-Raluca Bucătaru.

 

 

„Am reuşit să-l cunoaştem şi ca cineast  şi ca preşedinte al juriului la festivalul „Cronograf” şi ca participant şi ca câştigător, chiar în ultimul an de viaţă a reuşit să ia Marele Premiu la secţiunea CadRO”, a spus președintele Uniunii Cineaștilor, Virgiliu Mărgineanu.

„În 1992, la Festivalul de la Costineşti, Victor Bucătaru a venit cu un film nou-nouţ. Direct de pe lina frontului, el a venit cu o maşină străpunsă de gloanţe şi a intrat în mijlocul festivalului. El era pe front altfel nu-şi imagina viaţa lui de regizor, era, de fapt şi cronicar”, a declarat directorul Centrului Național de Cinematografie, Valeriu Jereghi.

Talentul şi curajul lui Victor Bucătaru rămân un model pentru oamenii care i-au fost alături.

„În activitate am fost împreună 20 de ani. Mi-a fost ca un învăţător,  mi-a deschis ochii la multe lucruri, era foarte citit, am luat din biblioteca lui cărţi pe care nu le găseam nicăieri atunci”, a spus cameramanul de la Moldova 1, Veaceslav Dabija.

„Dacă unii regizori doreau să facă filme pentru publicul unional, din fosta URSS, Vicu Bucătaru nu avea sindromul acesta, el le făcea pentru ai noştri: şi „Mioriţa”, şi „Troiţa”, toate au avut priză la public”, a spus actorul Boris Bechet.

Virgiliu Mărgineanu spune că a participat recent la o dispută: cui aparţine Vicu Bucătaru: cineaştilor sau  Moldova 1, unde şi-a început activitatea?! „Eu zic că este şi al Moldova 1, şi al cineaştilor, al întregii Moldove şi al spaţiului românesc”, a declarat Virgiliu Mărgineanu.

 

 

În 21 decembrie a fost pus în circulaţie plicul poştal cu marca fixă „Victor Bucătaru, 70 de ani de la naştere” cu o imagine din ultimul documentar „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat”.

 

Victor Bucătaru a fost regizor la „Telefilm-Chişinău”, a fondat  un studio independent, a fost Preşedinte al Uniunii Cineaştilor. Regizorul s-a stins din viaţă în 12 august 2013, în acelaşi an numele lui se regăsea printer laureații Premiului Naţional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportajul Moldova 1 TV: La Chişinău a fost dezvelită o placă comemorativă a regretatului cineast Victor Bucătaru

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Astăzi, la Bucureşti: PREMIERA filmului regizorului Victor Bucătaru despre războiul Rusiei contra Moldovei (1992)

Gen. Ion Costaş îl critică pe Mircea Snegur că a dispus eliberarea lui Smirnov şi a dat armatei ruse statut „pacifictor”

 

Nicolae Costin – discurs la Marea Adunare Națională din 16 decembrie 1990 (contra rămânerii în URSS)

Doc. VIDEO// Poetul Grigore Vieru interpretează propriul cântec „Graiul meu nemuritor”

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Placă memorială și plic cu timbru fix întru cinstirea regretatului regizor și scenarist de film… […]

  2. […] Placă memorială și plic cu timbru fix întru cinstirea regretatului regizor și scenarist de film… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter