Personalităţi ale Neamului evocate de TVM astăzi, de Paştele Blajinilor


Au creat opere de artă ce au îmbogăţit tezaurul spiritual al Republicii Moldova.

Vorbim despre personalităţile din domeniul culturii, care-şi dorm somnul de veci la Cimitirul Central din capitală. Zile întregi ar fi necesare pentru a-i evoca pe toţi oamenii de valoare. Echipa Mesager de la Moldova 1 s-a oprit doar la câteva morminte ale Demnităţii şi Neuitării.

La mormântul academicianului Anatol Codru era oficiată o slijbă de pomenire. Ecaterina Barbu, soţia şi prietena de o viaţă a regretatului poet şi cineast l-a evocat într-o carte „Jumătate de veac cu Anatol Codru”, un prilej de bucurie, umbrită totuşi de tristeţe.

Sfintele Cruci vegheau eternitatea poetei Leonida Lari şi a maestrului Glebus Sainciuc.

„Oamenii de cultură pe parcursul vieţii îşi construiesc un monument etern şi care va rămâne în spiritualitaea noastră, trebuie să-i cinstim, să le mulţumim pentru tot sacrificiul pe care l-au făcut”, a afirmat actrița Ninela Caranfil.

Trei ani au trecut de la decesul temerarului apărător al limbii române, Valentin Mândâcanu. „Parcă-l văd cu tocul în mâină pe care nu l-a lăsat niciodată. El nu a ajuns momentul să vadă Unirea, care precis va fi”, a afirmat soția lui Valentin Mândâcanu.

Cimitirul Central este un adevărat  muzeu în aer liber al personalităţilor.

Unii oameni au sugerat ca la intrare în cimitir să fie instalate indicatoare, care i-ar orienta pe cei interesaţi unde pot găsi locurile de veşnică odihnă ale gloriei culturii naţionale.

 

Reportajul Silviei Hodorogea de la Cimitirul Central din Chişinău

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter