Pasărea pre limba ei piere… Lăudărosul Laszlo Tokes şi preşedintele său au sărbătorit la Timişoara „Revoluţia” lor


Câteva sute de persoane au participat, miercuri seara, la întâlnirea cu președintele Ungariei, la Timișoara. Áder János, președintele republicii Ungaria a fost invitatul special al europarlamentarului Tokes Laszlo, în cadrul programului paralel, organizat de pastor,  cu ocazia aniversării a 25 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989.

În sală s-au aflat peste 400 de etnici maghiari, dar și numeroși studenți maghiari, veniți special de la Oradea pentru acest eveniment. „Este o onoare pentru noi să fim vizitați de președinte”, spune unul dintre participanți.

Directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely, Balas Attila, a povestit despre evenimentele fierbinți din decembrie 1989. Primul care a luat cuvântul e fost pastor reformat, Tokes Laszlo.

„Din păcate, din partea României nu a venit nicio personalitate politică. Nu a depins de noi”, a spus europarlamentarul la începutul discursului în care a salutat audiență. A continuat cu exemple despre cum, de la început s-a încercat să se falsifice trecutul și să i se minimizeze importanța. Bine informat, a amintit de Radu Tinu, fostul adjunct al șefului Securității Timiș în timpul Revoluției, care a vizitat „arogant” o expoziție privind ororile comunismului, în urmă cu câteva luni și menționează că „din păcate” serviciile secrete de acum vorbesc de „riscuri privind siguranța țării”, atunci când aduc în discuție lupta maghiară pentru autonomie.

„Învingând frustrările că revoluția ne-a fost deturnată, noi, maghiarii din Transilvania, trebuie să fim foarte mândri și să ne asumăm rolul pe care l-am jucat în eliberarea țării noastreși în atingerea libertății românilor. Timișoara, Ardealul și Biserica Reformată au fost în fruntea Revoluției. Putem fi mândri de faptul că în spiritul calvinismului și al mesajului apostolic am înfăptuit ceea ce am făcut. Trebuie să cedăm numai lui Dumnezeu și nu oamenilor”, a spus Tokes Laszlo.

Tokes și comunitatea maghiară își pun toate speranțele în noul președinte ales. „Cu ocazia ultimelor alegeri s-a realizat acea unitate româno-maghiară care exemplifică spiritul Timișoarei. Klaus Iohannis a apărut pe scenă, lucru care ne promite și noi schimbări. Avem speranța să apară schimbări radicale și în viața maghiarilor din Ardeal”, a mai spus europarlamentarul la finalul discursului său.

 

Flacăra TVMai multe despre implicarea acestui pastor „misionar”, Laszlo Tokes, în evenimentele provocatoare şi sângeroase din Timişoara ’89, aflaţi din aceste materiale documentare:

 

Timişoara. FOTO km. zero al revoltei din 15-16 decembrie 1989, evenimentul „revoluţia română” declanşat de maghiari

Mărturii şi film: în 1989, maghiarii din diasporă au pregătit din timp interviul cu pastorul László Tőkés de la Timişoara

 

 

Sursa material: Pres Alert.ro / Georgeta Stanici

Sursa foto: www.mediafax.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Pasărea pre limba ei piere… Lăudărosul Laszlo Tokes şi preşedintele său au sărbătorit la T… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter