Parlament MD// Cetățenii moldoveni care muncesc în Italia ar putea beneficia de pensii ale statului italian


Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de acord privind stabilirea şi exportul prestaţiilor de asigurări sociale cu Republica Italia. Comisia pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului a avizat astăzi, 31 ianuarie 2018, un proiect de lege în acest sens.

Proiectul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova. Aceasta se referă la cei care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante, anunţă un comunicat emis de Legislativ.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vârstei de pensionare vor beneficia de pensie din acest stat.

Totodată, pe perioada de activitate vor fi asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, iar membrii familiei vor fi asigurați în caz de deces al întreținătorului. Vor beneficia de pensii și alte prestații doar persoanele care au plătit contribuții de asigurări sociale de stat în țara în care sunt angajate.

Conform principiului proporțional de calculare a pensiilor, fiecare stat va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Aceasta va fi transferată în statul de domiciliu al persoanei.

Proiectul acordului  urmează să treacă toate etapele și procedurile interne aferente semnării, ratificării și punerii în vigoare a unui tratat.
Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 13 state, 11 acorduri sunt implementate.
  
 

Sursa material: știri TRM.md
Sursa foto: Independent.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter