OWH Studio şi UE ajută tinerii de la Chişinău şi Tiraspol să facă film documentar


Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului, reuniţi în cadrul proiectul „Filme peste Nistru”, învaţă timp de patru zile cum să creeze scurtmetraje. Iniţiatorul proiectului este OWH Studio Chişinău, în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală „Apriori” din Tiraspol, iar sprijinul financiar vine din partea Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”.

Diversitatea camerelor de luat vederi, parametrii tehnici și felul cum funcţionează optica sunt doar câteva aspecte abordate la atelierul susţinut astăzi de trainerul Ruben Agadjanean în faţa tinerilor, care vor să facă filme documentare.

„Ei au făcut cunoştinţă cu două zile în urmă şi deja lucrează împreună la idee, la abordare. Ei află tot felul de informaţii, care, de obicei, se cunosc timp de un an sau doi într-o instituţie de învăţământ. Atelierul e foarte dinamic şi foarte eficient”, a menționat trainerul Ruben Agadjanean.

Cursurile practice și cele teoretice oferă multe oportunităţi, spun tinerii. Carolina Dutca este fotograf documentarist la Tiraspol. A ţinut să-şi ia o pauză de la muncă pentru a participa la proiect.

„Mă interesează nu doar imaginea, dar şi tot ceea ce ţine de sunet, video. Este o experienţă nouă şi foarte utilă pentru realizarea viitoarelor mele proiecte”, a afirmat Carolina Dutca.

„Legăm relaţii de prietenie cu vecinii noştri de peste Nistru. Pentru mine cam tot a fost nou, căci noi acolo învăţăm, dar nu aşa desfăşurat. Aici am înţeles cum alegem ideea”, a spus studentul din Tiraspol, Maxim Voronin.

 

Poduri peste Nistru-proiect OWH Studio si Tiraspol-poster

 

Proiectul are drept scop colaborarea cineaştilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Constă în organizarea atelierelor la care se discută despre filmul documentar – de la idee la producţie. Subiectele au fost discutate cu primul trainer, Violeta Gorgos şi ieri s-au format deja echipe şi subiectele sunt foarte interesante”, a declarat coordonatoarea proiectului Natalia Sava.

Fiecare echipă este formată din doi tineri, unul de pe malul drept, iar altul de pe cel stâng al Nistrului.

„Facem echipă cu Vadim, el este din Tiraspol. Lucrăm asupra unui film care se numeşte „Sate părăsite”. Vrem să arătăm problemele din cauza cărora au plecat oamenii. Vom lucra împreună, umăr la umăr”, a menționat studentul din Chișinău, Vadim Șeptichin.

La filmarea şi editarea scurtmetrajelor tinerii vor fi asistaţi de traineri. Producţiile vor fi proiectate la Chişinău şi Tiraspol, dar şi în alte cinci localităţi de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ideea OWH Studio a devenit posibilă datorită susţinerii financiare oferită de UE.

 

Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea
Sursa foto: OWH Studio Chişinău
Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter