Omul de Teatru și Radio, scriitorul Emil Nicula ar fi împlinit 80 de ani din ziua nașterii


O viaţă trăită prin artă – Emil Nicula”: zeci de cărţi, fotografii, fragmente din sute de emisiuni radio şi TV, rod al gândirii şi muncii regretatului scriitor Emil Nicula, care, la 7 august, ar fi împlinit 80 de ani de la naştere, personalitate a culturii naţionale, care s-a afirmat în diverse domenii, a fost poet, prozator, ziarist, actor, regizor la Televiziunea Naţională, redactor-şef la Radio Moldova, a scris cărţi pentru toate vârstele.

„Emil Nicula a fost o personalitate polivalentă, complexă, a scris şi a activat în diverse funcţii, a abordat mai multe genuri în literatură, poezie, proză, eseu, a fost un regizor TV remarcabil”, a spus vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Teo Chiriac.

Impresionantă a fost dragostea lui Emil Nicula pentru teatru. Credinţa în sublimul şi forţa acestei arte a promovat-o la radio şi televiziune.

„Emil Nicula a fost un mare iubitor de teatru, întotdeauna aducea actori buni la radio. De la începuturile colaborării noastre îl invitam să citească versuri, ,,era un actor nemaipomenit”, a menționat maestrul în artă Olga Şveţ, regizoare la Radio Moldova.

„Prima mea emisiune la televiziune a fost dirijată şi regizată de Emil Nicula, eu m-am mirat, pentru că eram prezentatoare la Radio şi nu la TV, mi-a explicat într-o zi cât alţii într-un an. A fost un om extraordinar, ne dorim ca el de acolo, de Sus să vadă cât îl iubim”, a mărturisit artista poporului Tamara Bârzoi, fostă crainică la Radio Moldova.

 

 

 

 

Şi oamenii de teatru preţuiesc comunicarea cu Emil Nicula.

„Am avut şi eu un noroc: în viaţa mea a fost Emil Nicula, regizor la radio, la televiziune, făcea emisiunea „În luminile rampei”, teatrul televizat „Dialog”. Dumnezeu l-a înzestrat cu un diapazon foarte larg”, își amintește artista poporului Paulina Zavtoni.

„Noi comunicam cu sufletul, despre viaţă, despre artă, despre frumos… Emil a fost o personalitate prin felul său de a fi şi a fost şi un mare copil, aşa ne-a rămas în memorie: bun, blând, omul frumos cum spunea Dan Puric”, mărturisește artista poporului Ninela Caranfil.

În acorduri muzicale îndrăgite de regretatul om de cultură participanţii i-au evocat faptele, au vizionat secvenţe din emisiunile realizate la Moldova 1 despre scriitorul și omul de teatru Emil Nicula, care s-a născut la 7 august 1939, în satul Mereni, Anenii Noi, trecând la cele veșnice în 20 ianuarie 1999, la Chișinău. Liceul Teoretic din satul natal îi poartă cu drag numele.

Lumină din Lumină sufletului lui Emil Nicula

 

 

Reportajul Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV // 7 august 2019

 

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter