Omagiul TVM poetului Grigore Vieru și actorului Victor Ciutac, plecați la Hristos în aceeași zi din 2009


A adunat prin creaţia sa totul neamul grămăjoară ca într-o singură icoană şi a rămas în memorie ca unul dintre marii poeţi care au scris despre mamă, dragoste şi limba română. Este vorba despre regretatul maestru al Cuvântului, Grigore Vieru, de la trecerea în eternitate a căruia se împlinesc astăzi opt ani.

Primii care au venit de dimineaţă cu flori şi multă recunoştinţă la locul de veci al poetului au fost elevii de la Școala „Grigore Vieru” din capitală.

„Poetul nu s-a stins, el a rămas în inimile noastre, a intrat în sufletul fiecărui copil”, a spus cu multă tristețe una dintre eleve.

În această zi, la mormântul poetului, din Cimitirul Central din capitală, un sobor de preoți de la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, în frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu, prietenul şi duhovnicul lui Grigore Vieru, a oficiat o slujba de pomenire.

„Frumuseţea sufletului acestei mari personalităţi a Neamului nu va seca nu doar în creaţie, dar şi în felul său de a fi, cum gândea, cu emoţiile şi dragostea pentru Limba Română, pentru lumea mult pătimitoare, el a fost și rămâne pentru toate timpurile”, a declarata protoiereul Ioan Ciuntu.

De la ceremonia de comemorare nu au lipsit colegii de breaslă și prietenii poetului.

„El a ştiut cu mijloace puţine să creeze efecte valoroase în poezie, la fel ca şi Bacovia”, a menționat poetul Valeriu Matei.

„Grigore Vieru şi-a construit programul estetic şi etic pe identitatea cu Neamul său, pe acel LEGĂMÂNT cu Eminescu, care a constituit crezul lui civic şi estetic”, a afirmat academicianul Mihai Cimpoi.

Cel mai greu au trecut aceşti ani pentru familia Vieru.

„Unii spun că trec anii şi se uită, nu se uită nimic. Acum lucrăm la o carte în România „Cartea de aur”, a spus soția regretatului poet, Raisa Vieru.

Cărţile lui Grigore Vieru sunt solicitate în tot spaţiul românesc, asta deoarece poetul a creat şi a trăit cu idealurile Neamului.

„Voi  rămâne până la capătul vieţii alături de bucuriile şi tristeţile acestui pământ pe care-l iubesc până la lacrimi”, spunea poetul Grigore Vieru într-o înregistrare din anul 2007.

 

2-Omagiu Victor Ciutac-18 ian 2017

Actorul Victor Ciutac, captură video din reportaj

 

Flacăra TV vă îndeamnă să priviți reportajul colegei Silvia Hodorogea, în care îl veți revedea / reauzi și pe dăruitul actor Victor Ciutac, care a părăsit astă lume tot pe 18 ianuarie 2009, la Iași, unde a activat în ultimi ani ai vieții sale.

 

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Grigore Vieru recită poemul-premoniţie „Legământ”, dedicat Poetului poeţilor, Mihai Eminescu

ULTIMA ORĂ, cele de pe urmă filmări cu Grigore Vieru înainte de accidentul fatal din 16-01-2009

 

Doc. VIDEO// Poetul Grigore Vieru interpretează propriul cântec „Graiul meu nemuritor”

Limba Română şi Tricolorul n-au fost o pomană… Poezia „Curcubeul” de Grigore Vieru – interzisă-n ’70!

 

Testamentul lui Grigore Vieru – „Limba Română, oastea noastră naţională”// AŞM, 30-08-2007

Grigore Vieru: „Mi-e dor de voi şi vă sărut!”. L. Dumbrăveanu în dialog cu Raisa Vieru, soţia poetului

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter