Oamenii Televiziunii – Teodor Guțu, regizor artistic // INTERVIU


A păşit pragului televiziunii în perioada studenţiei. A trecut prin şcoala marilor oameni de televiziune precum Ştefan Culea. De la asistent de regizor a trecut prin Redacţia Copii, Tineret, Educaţie, iar în prezent este şeful Departamentului Divertisment. De Ziua Televiziunii Naționale Moldova 1 TV am vorbit cu Teodor Guţu despre viaţa în televiziune. 

Când ați pășit prima dată pragul postului public Moldova 1? 

Pentru prima dată am venit la Televiziunea Națională în anul 1992, în redacția Telematinal, în prezent – Bună dimineața!  Am fost angajat în calitate de asistent de regizor, fiind și student la Institutul de Arte din Moldova, la Facultatea Regie, specialitatea Regie TV. Acea primă experiență în televiziune mi-a dat șansa să lucrez în echipă cu mari profesioniști cum ar fi Ștefan Culea, Ion Gonța, Elena Afteni, Sergiu Corcebaș, Alina Chicu, Aurica Vasilică, Svetlana Ciuhrii, de la care am învățat multe lucruri importante și secrete ale meseriei. De fapt, școala lor m-au format ca profesionist. Emisia pe viu te disciplinează, în primul rând, te face să fii foarte responsabil, te călește, îți dezvoltă imaginația și reacția promptă, ceea ce este foarte important pentru emisiunile în direct / live. A fost un mare noroc al meu să lucrez cu acea echipă de titani ai televiziunii de la care aveam a învăța foarte multe în fiecare zi. Am activat la „Telematinal” în calitate de asistent de regizor până în anul 1996.

 

2-Oamenii-televiziunii Teodor Gutu-regizor artistic

 

Cum a evoluat creșterea Dvs. profesională în tot acest timp?

Din 1996 a urmat activitatea în Redacția Emisiuni pentru Copii. Având deja o experiență în  televiziune în calitate de asistent de regizor, fiind și  în anul IV la facultate, îmi doream să cresc și să mă afirm ca regizor. Conștientizam că mai sunt lucruri pe care trebuia să le cunosc, dar ambiția de a lansa un proiect al meu era foarte mare. Și iată că împreună cu Iulia Vrabie, autor și prezentator, am lansat ciclul de emisiuni Paradisul culorilor, o emisiune despre arta plastică, despre și pentru copii, care era una distractivă, cognitivă și foarte colorată. Aveam și concursuri cu implicarea copiilor din toată țara. Era o emisiune foarte privită și apreciată. Primeam saci cu scrisori săptămânal. Pe atunci doar așa se vedea ratingul emisiunilor, așa se măsura, în baza scrisorilor pe care le primea emisiunea de la spectatori. Mai apoi, o serie din emisiunile „Paradisul culorilor” au fost solicitate și puse pe post pe TVR 2. Din toată grila noastră de emisie TVR 2 au ales doar trei proiecte printre care era și „Paradisul culorilor”. La fel, cu acest proiect am câștigat și două trofee la concursul Antena de aur, care se organiza anual, de Ziua Televiziunii, cu premiere de gală la Palatul Național. Pe lângă acest proiect am realizat în Redacția Copii și maratoane de Ziua Copiilor, precum și transmisiuni în direct. Erau proiecte la care țineam mult.

Dar dorința de a mă dezvolta în arta regiei nu mă lăsa, simțeam nevoia să realizez și alte proiecte pe care nu le puteam înfăptui în Redacția Copii. Și, după trei ani de activitate în calitate de regizor al Redacției Emisiuni pentru Copii, m-am transferat în Redacția Tineret. Aici a pornit marea mea activitate în televiziune. Lucram zi și noapte nu atât pentru bani, cât pentru a avea posibilitatea să fac proiecte foarte diverse. Am realizat videoclipuri muzicale cu Nelly Ciobanu, Janet Erhan, Carolina Prepelița, Larisa Busuioc; emisiuni pentru tineret: Generația nouă, În lumea Dansului; Revelioane în direct; filme documentare. Concomitent, lucram pe jumătate de salariu și în calitate de crainic al Televiziunii Naționale, apoi  și prezentator la emisiunea Doi într-un fotoliu.

 

3-Teodor-Gutu la pupitrul regizoral-Moldova 1 TV-800px

 

Regretatul jurnalist Ion Gonța, care era un mare specialist, m-a invitat să fiu și regizorul emisiunilor sale.

Astfel am început să realizez și emisiuni de analiză politică, emisiuni de sinteză, emisiuni cu tematică socială. Realizam ediții cu primele persoane în stat. Îmi amintesc când prima oară Ion Gonța m-a prezentat președintelui țării, pe atunci Petru Lucinschi, caracterizându-mă ca un regizor de televiziune al viitorului, eu am crezut că leșin de emoții. Aveam 25 de ani și pentru mine era ceva de necrezut că stau în biroul președintelui țării ca un profesionist, care urmează să realizeze o emisiune cu primul om în stat. De la Ion Gonța am învățat să fiu foarte bine documentat, organizat și pregătit până în cele mai mici detalii atunci când realizam o emisiune sau alta.

În 2002 aveam 27 de ani și pot spune deja o experiență destul de mare și diversă în domeniul TV, zeci de ore cu transmisiuni în direct, concerte, manifestații, festivaluri, emisiuni de diferite genuri, clipuri muzicale. Eram mereu dornic să fiu cel mai bun și mereu aveam crezul că ceea ce fac mă reprezintă drept profesionist, de aceea mă străduiam să realizez proiectele la care lucram, la cel mai înalt nivel.

9-teodor-gutu-cu-gloria-gorceag

 

În 2002, la vârsta de 27 de ani, am fost numit director artistic al TV Națională. Atunci am realizat împreună cu o echipă de specialiști din televizune rebrandingul postului TVM în Moldova 1. Tot atunci a luat start și noul proiect „Bună dimineața!”. La început, când am fost numit director artistic, eram privit cu ironie de către mulți colegi, dar când au apărut primele rezultate a rămas loc doar de apreciere.

Pe parcursul timpului am fost numit și director de producție al Moldova 1. La fel am realizat  împreună cu Natalia Moraru-Vasilcău primele două ediții a concursului Eurovision.

Apoi am avut o pauză, timp în care am fost plecat de la Moldova 1 și am activat în funcție de director artistic și apoi director general al unui post privat de televiziune. Am revenit la Moldova 1 în 2013, în funcția de editor-coordonator și producător la Redacţia Divertisment.

Aici am lansat două proiecte mari: emisiunea Cine vine la noi? și un alt proiect Ora stelelor, la care sunt autor, producător și prezentator.

Cu echipa Divertisment TV am realizat în 2013 și în 2015 Revelionul Moldova 1, la care am fost producător și regizor. De asemenea, am realizat două ediții cu artiști din Republica Moldova și România – Cu cei dragi de sărbători, emisiune pentru sărbătorile de Paști și Hai la hora mare!, emisiune consacrată Zilei României, alte proiecte.

 

5-Teodor Gutu si prima echipa a emisiunii Cine vine la noi-TVM-960px

6-Teodor-Gutu-echipa Cine-vine-la-noi de azi-800px

 

 

 

 

 

 

 

 

În toți anii de activitate, cu siguranță ați prins multe valuri de reforme și schimbări ideologice, tehnice, și de alt gen. Cum au fost aceste procese pentru Dvs?

Aceste procese au fost și benefice, vorbesc de cele tehnice, de creație, dar au fost și unele destul de greu de suportat, cum ar fi cele ideologice sau cele privind statele de personal.  Dacă m-aș referi la cele benefice, eram nespus de bucuros să cunosc noi tehnologii, noi posibilități tehnice care ne ajutau enorm la realizarea ideilor artistice. Îmi amintesc, când apăruse primele calculatoare cu videografică, stăteam zile în șir cu Elena Iordosopoli, graficiană și realizam împreună diferite generice, cartoane, elemente grafice pentru ilustrarea emisiunilor. Acum acest lucru este ceva obișnuit. Atunci însă era ceva absolut nou și doar unități știau să aplice corect videografica în emisiuni. La fel ne plăcea cu pictorița Eugenia Crivoșeeva să experimentăm în scenografie cu noi materiale, abordări și forme de expresie. Iar reformele pe care le-am trecut foarte greu, cele ideologice și cele a statelor de personal, când erai țesut la fiecare pas, verificat orice cuvânt, în perioadele electorale se ajungea până la etapa când nu aveam voie să folosim o culoare sau alta în decor, costume sau videografică ca nu cumva să se asocieze cu vreun partid.  Au fost perioade când emisiunile artistice mai că nici nu erau luate în considerare.

Era  foarte complicat când un administrator sau altul nu cunoștea tehnologia televizată, nu cunoștea procesul adevărat de lucru în televiziune și în loc să se documenteze, să consulte specialiștii din interior sau să meargă la alte companii din afara țării, să facă o inițiere, ei se apucau să facă reforme la propriul lor chef. Când se cerea să lucrăm pentru cantitate și pentru bifă, dar de calitate se uita.

Regretul meu este că s-a tăiat prea dur și s-au pierdut mulți specialiști. Acum este cam greu să ții piept provocărilor, să fii la un nivel înalt, când ani la rând nu s-a investit în dotarea tehnică modernă, în pregătirea și menținerea cadrelor necesare, nu au fost lansate proiecte mari și cu rezonanță.

Dar în pofida  greutăților cei care suntem acum ținem piept acestor momente mai grele pentru oamenii de creație. Ne străduim să realizăm un produs de calitate și să aducem spectatorilor diverse proiecte televizate.

 

7-Teodor-Gutu cu-vedetele muzicii din Moldova-GRUP-900px

 

Care sunt trei lecții importante de viață pe care le-ați învățat în activitatea la Moldova 1?

Multe lecții de viață am învățat în televiziune, dar dacă aș numi trei cred că ar fi:
1. Mereu trebuie să fii foarte organizat și bine pregătit în ceea ce faci. Nu te opri la ceea ce ai realizat, întotdeauna există loc pentru mai bine;
2. Să fii consecvent în toate, indiferent de greutățile pe care le întâlnești, doar așa obții rezultate mari;
3. Trebuie să faci ceea ce-ți place nu ceea ce ți se cere, altfel nu vei crește niciodată ca bun  profesionist, vei fi doar un bun executor;
4. Am să o zic și pe a patra lecție. Nu tinde să devii vedetă, vedetismul este trecător, tinde să devii personalitate și atunci vei fi mereu apreciat.

Ce mesaj aveți pentru echipa Moldova 1 și tânăra generație care urmează să treacă pe la postul public?

Felicit pe toți colegii mei din televiziune, inclusive pe cei care au lucrat cândva în Televiziunea Națională, cu ocazia acestei aniversări. Le doresc înainte de toate: SĂNĂTATE, noi și noi realizări frumoase pentru Măria Sa, telespectatorul! Tinerilor de azi pot să le spun că meseria de televiziune este una foarte responsabilă și complicată. Televiziunea cere foarte multe – timpul personal, dăruire absolută în ceea ce faci, atitudine și multă muncă. Se știe că televiziunea este și un exemplu pentru spectator, are un rol important și în educare societății, lucru care nu-ți permite să fii superficial sau un specialist nepregătit. În același timp meseria de televiziune este și una foarte frumoasă și interesantă.

La mulți ani Moldova 1! La mulţi ani, dragi colegi!

 

1-Oamenii-televiziunii Teodor Gutu-regizor artistic

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Doina Bejenaru

Sursa foto: Teodor Guțu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Oamenii Televiziunii – Teodor Guțu, regizor artistic // INTERVIU […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter