Nicolae Lupan, disidentul basarabean expulzat din URSS în 1974, a fost petrecut pe ultimul drum…


Astăzi, 27 ianuarie 2017, la Paris, a fost petrecut pe ultimul drum disidentul politic Nicolae Lupan, președinte fondator al Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, organizație mondială creată în 1990, cu filiale în peste 20 de țări, care luptă în continuare pentru reUnirea Basarabiei și nordului Bucovinei în componența României.

Potrivit unui comunicat al Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”, Nicolae Lupan a decedat miercuri, 25 ianuarie 2017, la Paris, Franța, țară în care s-a stabilit în anii `80 după ce fusese dat afară de la RadioTeleviziunea de stat din Chișinău, apoi expulzat din RSS Moldovenească și URSS, împreună cu soția și cei trei copii ai lor, fiind acuzat de „naționalism românesc și propagare a culturii occidentale la radio și televiziune” și declarat „dușman al poporului sovietic și al limbii moldovenești”.

Nicolae_Lupan_1921-2017_probasarabiasibucovina-ro_Nicolae Lupan, jurnalist, scriitor, fondator al programului II Luceafărul de la Radio Moldova, s-a născut la 16 martie 1921, în satul Cepeleuți, județul Hotin, Regatul România. Și-a făcut studiile în satul natal, apoi la Cernăuți, Botoșani, Bruxelles.

Timp de 12 ani difuzează emisiuni săptămânale de 10 minute la Radio Europa Liberă. Aproape 20 de ani colaborează cu ziarul Cuvântul Românesc din Hamilton, Canada, susținând pagina Între Prut și Nistru.

Este autor al mai multor cărți de publicistică și cercetare, toate legate de drama Basarabiei și a nordului Bucovinei, între acestea: Plânsul Basarabiei, (1981, Madrid); Bessarabie, terre roumaine (1982, Bruxelles); Basarabia și Bucovina sunt Pamânturi Românesti (1984, Bruxelles); Scrisoare fratelui meu (1984, Bruxelles); Imagini nistrene (1986, 1990); Pământul Basarabiei (1989, Bruxelles); Străin la mine acasă (1996), Mareșalul Ion Antonescu. Soldat martir; Invazia sovietică ș.a.

 

NicolaeLupan_Carti

 

 

Anume în legătură cu ceea ce numea Eminescu Cestiunea Basarabiei am avut bucuria să-l cunosc personal pe marele unionist Nicolae Lupan: la Parlamentul României, în 27 martie 1998, cu prilejul aniversării a 80-a de la Actul Unirii Basarabiei cu România, adoptat de Sfatul Țării de la Chișinău în 27 martie 1918. Sper să găsesc în arhivă interviul realizat atunci și să-l public aici, pe Flacăra TV, la rubrica Dialoguri la Focul din Vatră.

 

Leonida Lari-Ion Ungureanu-Nicolae Lupan-Luminita Dumbraveanu-Crucea basarabiei din Bucuresti-27 martie 1998-800px

Lidia Ungureanu, Nicolae Lupan, Leonida Lari, Ion Ungureanu, Luminita Dumbraveanu s.a. la Crucea Basarabiei din Bucuresti, 27 martie 1998

 

Până atunci, vă îndemnăm să-l vedeți pe Nicolae Lupan și să-i auziți ultimul mesaj public transmis românimii anul trecut, cu ocazia aniversării a 98-a de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment organizat de Asociația Culturală „Pro Basarabia și Bucovina” la Parlamentul României, Sala „Avram Iancu”.

 

Dumnezeu să ierte și să mântuiască sufletul marelui luptăror pentru Reîntregirea Neamului românesc, Nicolae Lupan.

Luminoasă să-i fie amintirea, precum i-au fost și faptele.

 

Nicolae Lupan – 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Parlamentul României

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

In Memoriam! Patriotul român NICOLAE LUPAN, urmași demn al răzeșilor de pe meleagurile județului Hotin, s-a angajat plenar în apărarea teritoriilor și ființei românești

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Romania Breaking News și Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Romania Breaking News

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter