Nicolae Costin, eroul care a debolșevizat Chișinăul, omagiat la 22 de ani de la trecerea la Domnul


De 22 de ani suntem lipsiţi de unul dintre cei mai importanţi promotori ai Mişcării Naţionale. Vorbim despre Nicolae Costin, fostul primar de Chişinău (1990-1994). Trecerea sa în eternitate a fost comemorată asa cum se cuvine.

Mai mulţi elevi de la gimnaziul „Nicolae Costin”, îmbrăcaţi în straie naţionale, i-au adus la Primăria din Chişinău un omagiu primului primar ales în mod democratic.

„A fost pilonul culturii. A condus Mişcarea Naţională, a readus denumirile străzilor.”

„A fost primul primar democrat al municipiului Chişinău. A fost un primar de aur al Chişinăului, care a transformat un oraș rusesc în unul românesc.”

La comemorarea celui care a militat pentru identitate Naţională au participat şi reprezentanţi ai primăriei Chişinăului. Viceprimarul Nistor Grozavu l-a cunoscut personal pe Nicolae Costin.

„A activat în consens cu Ideea Naţională – de a trece de la un sistem demult depăşit și revenirea la făgaşul normal”, a declarat Nistor Grozavu.

Nicolae Costin rămâne viu în memoria celor care l-au cunoscut. O placă memorială a fost inaugurată în incinta Primăriei mun. Chișinău şi o alta pe blocul în care a locuit cândva Nicolae Costin. S-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, judeţul Orhei din regatul României, astăzi raionul Rezina, Republica Moldova. A fost unul din fruntaşii Mişcării de Emancipare Naţională din RSS Moldovenească, deputat în primul Parlament şi coautor al Declaraţiei de Independenţă.

 

Reportaj TVR,

în care elevii Liceului „Nicolae Costin” îl omagiază pe vrednicul primar prin muzica și versurile artistei Aurica Basarabeanca:

„Luptă pentru Libertate, azi pământul tău o cere!”

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Iuliana Gorea Costin: Decretul lui Mircea Snegur de demitere şi hărţuiala Procuraturii au grăbit sfârşitul lui Nicolae Costin

Tudor Condrea, şoferul lui Nicolae Costin, dezvăluiri despre uciderea lentă a vrednicului primar de Chişinău

Nicolae Dabija: De ce strada Puşkin nu se numeşte Grigore Vieru?! (despre „rânză” şi laşitate) 

 

Primarul erou – Nicolae Costin ar fi împlinit 80 de ani, dacă n-ar fi fost iradiat de „servicii”

Dacul Liber, profesorul, deputatul, primul primar român al Chişinăului, Nicolae Costin, omagiat la 20 ani de la plecare…

Manifestări în cinstea patriotului român Nicolae Costin, Primarul care a făcut din Chişinăul sovietic un oraş românesc

 

 

Sursa material: TVR Moldova

Sursa foto: captură video

Sursa video: TVR Moldova / Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Nicolae Costin, eroul care a debolșevizat Chișinăul, omagiat la 22 de ani de la trecerea la Domnu… […]

  2. […] Nicolae Costin, eroul care a debolșevizat Chișinăul, omagiat la 22 de ani de la trecerea la Domnu… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter