Ne-a părăsit unul dintre cei mai dăruiți și îndrăgiți cineaști ai lumii – Miloš Forman

Milos Forman regizor cineast american originar din Cehoslovacia

Miloš Forman, celebrul cineast american de origine cehă, a murit vineri, 13 aprilie 2018, la vârsta de 86 de ani, în SUA.

Potrivit soției artistului, „plecarea sa a fost calmă, înconjurat tot timpul de familia lui şi de cei mai apropiaţi prieteni”.

Miloš Forman, pe numele său real Jan Tomas Forman, s-a născut la 18 februarie 1932, în Caslov, Cehoslovacia.

După invazia trupelor sovietice din 1968 a emigrat în Statele Unite și, câțiva ani mai târziu, a devenit cetățean american.

Filmul care avea să îi aducă celebritatea este Zbor deasupra unui cuib de cuci –  o ecranizare a romanului omonim a lui Ken Kesey – a fost realizat în 1975. A primit atunci primul premiu Oscar pentru Cel mai bun regizor.

Pelicula Amadeus (1984) despre viaţa şi opera marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart a fost al doilea mare succes al regizorului.

Alte filme celebre ale marelui regizor sunt: Valmont, People vs. Larry Flint, Man on the Moon, Goya’s Ghosts.

De-a lungul carierei, Miloš Forman a fost recompensat cu numeroase premii, între care Oscar, Bafta, Palme d’Or, Globul de Aur

 

TVRA murit regizorul Miloš Forman, premiat cu Oscar pentru „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ şi „Amadeus“

Sursa material: TVR

Sursa foto: Facebook

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md