Ducu Bertzi – „Când s-o-mpărţit norocul…”, un nume şi-un cântec lansate de Cenaclul „Flacăra”, 1976


Artist de prim rang al scenei româneşti, maramureşeanul Ducu Bertzi este primul Om de poveste al emisiunii Diligenţei de Bizanţ de la Radio Cluj, care marchează două decenii de la prima ediţie şi care este cea mai veche emisiune de muzică folk pe undele radio, din ţară.

Descins în Bucureşti din capitala legendarului Maramureş istoric, însoţit de câteva dintre cântecele tradiţionale ale acelor locuri, Ducu Bertzi a dus Norocul maramureşenilor săi în fiecare orăşel, pe fiecare scenă din ţara aceasta, ba chiar pe multe altele din lume, acolo unde trăiesc români. Cântecul deplânge norocul de care a avut parte cel care îl cântă, atunci când Dumnezeu a împărţit oamenilor bunătăţile lumii acesteia. Iar lui, cântăreţului, se pare că i-a mai rămas doar dorul (şi talentul de a-l cânta), care s-a vădit apoi a fi cel mai mare noroc al său în viaţă:

În Maramureş am copilărit, acolo am crescut şi m-am format! Este un mare noroc pentru mine şi cred că pentru orice maramureşean, fiindcă este foarte important să te naşti într-o zonă bogată spiritual. Şi, faptul că provin din Maramureş, chiar mi-a purtat noroc în viaţă!, mărturiseşte Ducu Bertzi.

Cine îi cunoaște bine cântecele, ştie că Ducu Bertzi este un cantautor cu o personalitate complexă, un compozitor extrem de exigent şi inspirat, care a dat folkului românesc nenumărate cântece de succes. Niciunul cu versuri proaste, niciunul greu de fredonat! De altfel, credem că muzicalitatea cântecelor sale i-a adus lui Ducu Bertzi o popularitate ieşită din comun, câştigată încă din timpul Cenaclului Flacăra, mişcare artistică legată indestructibil de numele lui Adrian Păunescu:

Reuşita a fost a lui Adrian Păunescu şi până într-un anumit moment lucrurile au mers perfect şi nu văd să fi putut să facă altcineva chestia asta. Dar, consider că cea mai mare greşeală care s-a făcut a fost că s-a ieşit pe stadioane cu genul ăsta de spectacol. Eu nu aş fi făcut niciodată asta, aş fi rămas în continuare la nivel de săli de sport, eventual cu o stagiune în oraşele mai mari, ne răspunde Ducu Bertzi.

Îl întrebasem ce ar fi făcut altfel la Cenaclu…

 

Ducu Bertzi-Radio Cluj-eisiunea Diligent de Bizant-600px

 

Popularitatea lui Ducu Bertzi se datorează şi sufletului pe care el îl pune în cântecele sale. Este un risc în zilele noastre să fiu sincer, zâmbeşte el când este întrebat de acest aspect!

În ultimul an şi jumătate, Ducu Bertzi a fost realizatorul emisiunii TV Omul cu chitara, unde a încercat să promoveze şi nume tinere ale muzicii folk. Aflăm acum că emisiunea îşi trăieşte ultimele ediţii, în aceste săptămâni!

Ce am remarcat de-a lungul a un an şi jumătate, cât am făcut emisiunea Omul cu chitara, care în vara aceasta îşi va încheia mandatul, a fost rezistenţa la… folk! Dacă din start mi s-a sugerat de către Stelian Tănase să fac o emisiune similară cu cea de la radio, Omul cu chitara, în momentul în care am trecut la practică mi s-a spus că este prea mult folk. Că trebuie să mai schimbăm, să mai aducem şi altceva. Şi, mi s-a cerut să aduc numai oameni consacraţi. Cu chiu cu vai am reuşit să îi mai aduc pe Cosmin Vaman cu Alexandra Andrei, pe Silvan Stâncel sau pe alţi câţiva. Printre picături, doar!

Însă, acasă la Sighet, Ducu Bertzi are parte de tot concursul autorităţilor locale pentru a realiza un festival, Floare de colţ în care să îi poată promova fără restricţii pe cei tineri. Ca un frate mai mare, rămas el însuşi veşnic tânăr prin cântecele sale.

 

 

 

 

 

Sursa material: Radio Cluj / Florin Săsărman

Sursa foto: www.radiocluj.ro / www.jurnalul.ro

Sursa video:  YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] chei, M-am îndrăgostit numai de ea,  Și de-ar fi…, dar și cântecul cules în Maramureș Când s-o-mpărțit norocu’ (Ș-așa-mi vine câte-o data…), care l-a consacrat odată cu interpretarea acestuia în anul […]

  2. […] Ducu Bertzi – „Când s-o-mpărţit norocul…”, un nume şi-un cântec lansate de Cenaclul… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter