Montreal// Conferinţa UNIRII, organizată de diaspora R. Moldova şi României


La Centrul Comunitar din Montréal a avut loc Conferința Unirea. Perspective și provocări, dedicată celei de-a 98-a aniversări a Unirii Basarabiei cu România, Act istoric votat de deputaţii Sfatului Ţării de la Chişinău în 27 martie 1918.

Organizat de Asociația Culturală Română şi Comunitatea Moldovenilor din Québec, evenimentul din 24 martie 2016 s-a desfășurat în colaborare cu Consulatul României la Montréal.

În discursul său de suflet, Consulul Victor Socaciu, şi-a amintit și de manifestările culturale de la Chișinău, la care a participat și unde, în anul 1993, a lansat cunoscutul său cântec Basarabie frumoasă.

În cadrul Conferinţei UNIRII, evenimentul Istoric din 1918 a fost evocat şi de prof.univ. Antoine Soare de la Université de Montréal; Paul Dancescu, președintele Asociației Culturale Române, Ala Mîndîcanu, președintele Comunităţii Moldovenilor din Québec; Dan Constantin Mieila, președintele Comunităţii Românilor din Montérégie; Adrian Erbiceanu, președintele Asociației Scriitorilor de Limba Română din Québec; Corina Luca, secretar la Asociației Canadiene a Scriitorilor Români; Lilian Curevici, membru al Cenaclului Eminescu , Diana Haiduc ş. a. 

La concursul Emoții pentru Basarabia, Mihaela Ciovică a prezentat un tablou în spiritul Tricolorului românesc și a vorbit cu emoție despre bunicii săi de la care a aflat despre Basarabia, iar Marc Marinescu a pregătit un afiș inspirat, consacrat aniversării a 98 de ani de la Unire.

Melania Rusu-Caragioiu, Alina Nichita, Lilian Curevici, Eva Halus și Corina Luca au prezentat lucrări literare în versuri și poză. D.H. Silvian a trimis niște fotografii consacrate Basarabiei.

Atmosfera Conferinței a fost una plină de emoții, de căldură sufletească și, totodată, de durere pentru Basarabia care mai are de parcurs un drum lung spre Libertate…

 

Conferina Unirii la Montreal-logo-500px

Logo de Marc Marinescu

Conferina Unirii la Montreal-Mihai Eminescu-Grigore Vieru-500px

 

Conferina Unirii la Montreal-consulul Romaniei in sala-500px

Victor Socaciu, Paul Dancescu, Antoine Soare, Adrian Erbiceanu, Adela Erbiceanu

Conferina Unirii la Montreal-public-500px

Consulul României, artistul Victor Socaciu

Conferina Unirii la Montreal-Eva Halus-500px

Eva Halus

Conferina Unirii la Montreal-Diana Haiduc-500px

Diana Haiduc

Conferina Unirii la Montreal-Ala Mindicanu-500px

Ala Mîndîcanu

Conferina Unirii la Montreal-Tricolor-500px

 

 

Sursa material: FlacăraTV

Sursa foto: Comunitatea Moldovenilor din Québec

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter