Moldova a avut noroc de „Noroc”-ul din diasporă la Festivalul Int. al Ţărilor din Est (Mons, Belgia)


Asociaţia de Moldoveni „Noroc” din Belgia a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est (Festivale International de l’Est). Cea de-a V-a ediţie a Festivalului a avut loc în oraşul Mons, Belgia, în perioada 6-8 noiembrie 2015. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai diasporelor armeană, georgiană, rusă, ucraineană şi azerbaidjană.

Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, din programul dedicat Republicii Moldova, intitulat „Moldavie en Folie”, au făcut parte expoziții de pictură şi fotografie, proiecții de filme, precum și dansuri populare, degustare de vinuri și de mâncare tradițională.

Potrivit Auricăi Ușcov, președinta Asociației de Moldoveni „Noroc”, scopul participării la eveniment a fost de a transmite un mesaj publicului european, prin care să accentueze importanța protejării și a promovării diversității lingvistice și culturale, tradițiilor și obiceiurilor Republici Moldova în Europa, păstrarea legăturilor social-culturale cu Belgia și Republica Moldova, consolidarea asociațiilor și comunităților diasporei.

Participarea Asociației de Moldoveni „Noroc” la Festival a fost posibilă datorită suportului oferit de Guvernul Republicii Moldova, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Bruxelles (ICR Bruxelles).

La Festival au fost proiectate filmele documentare Te iubesc, Ion și Doina, dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea Teodorovici și Iubirile lui Mihai Volontir, primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir.

De asemenea, operele a șase pictori au fost expuse în cadrul unei expoziții prezentate de Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei.

La eveniment a evoluat un grup de dansatori de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău.

 

Festivalul Interntional Est -Mons Belgia-6-8 nov2015

 

Sursa material: Ştiri TRM / Lucia Ciobanu

Sursa foto: BRD

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter