Mitropolitul Olteniei Nestor Vornicescu, originar din Basarabia, cinstit cu pietate la Chișinău


Vlădica Nestor Vornicescu: un cărturar basarabean pe scaunul mitropolitan al Olteniei” – a fost genericul unui şir de acţiuni prilejuite de aniversarea a 90-a de la naşterea regretatului Ierarh, membru de onoare al Academiilor Române şi din Republica Moldova. Comemorările s-au desfăşurat la Craiova, România, apoi în satul de baştină – Lozova, Străşeni, dar şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” din Chişinău.

Un Ierarh ca o lumină, Nestor cel bun şi înţelept – astfel era numit încă în timpul vieţii Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nestor Vornicescu. S-a născut la Lozova, într-o familie de răzeşi şi a parcurs o cale deloc uşoară până a deveni Mitropolitul Olteniei.

„Nu întâmplător acest fiu de ţăran a ajuns Înalt Ierarh, pentru că a avut în spate zestrea spirituală de acasă, cumsecădenia ţăranilor din Basarabia. Şi alţi refugiaţi din Basarabia: preoţi, învăţători, medici au dus cu ei în refugiu o parte din sufletul pământului natal”, a declarat directorul Muzeului „Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi.

 

IPS-Nestor Vornicescu-Mitropolit al Olteniei

 

Cei prezenţi la evenimentul de comemorare a Mitropolitului au vizionat un documentar consacrat lui Nestor Vornicescu, în care Ierarhul vorbea despre prezenţa lui Dumnezeu în viaţa oamenilor.

„Dumnezeu priveşte lumea cu milostivenie şi se uită la oameni şi vede ce fapte bune mai fac şi atunci Dumnezeu binecuvântează şi zice: să mai trăiască pământul, să mai fie oameni care fac bine”, spunea mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu.

Mitropolitul Nestor Vornicescu a plecat la Hristos în 2000, fiind înmormântat la Craiova. Liceul şi o stradă din satul natal îi poartă numele, iar delegaţia din România a promis că la anul va inaugura la Lozova şi un bust al Ierarhului.

 
Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: TVM

Sursa foto: Catedrala Sf. Dumitru din Craiova

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Mitropolitul Olteniei Nestor Vornicescu, originar din Basarabia, cinstit cu pietate la Chișinău […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter