Mitropolia Basarabiei, lichidată de sovietici în 1944, marchează 25 ani de la reactivarea în Moldova de Est


„Un act Sfânt de adevăr şi dreptate” – astfel este apreciată reactivarea de acum 25 de ani a Mitropoliei Basarabiei. Cu prilejul aniversării sunt programate numeroase evenimente, care au debutat la Centrul de cultură şi artă „Ginta Latină” cu un concert de colinde şi muzică bizantină.

Au fost proiectate imagini din 19 decembrie 1992, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe  Române a recunoscut reactivarea Mitropoliei Basarabiei cu reşedinţa la Chişinău.

„A fost un act sfânt, reparatoriu de dreptate. În sfârşit, am reuşit să obţinem legalitatea de 15 ani pentru că ştim până în 2002 preoţii, clericii Mitropoliei noastre au fost persecutaţi pentru faptul că doreau ca adevărul ecleziastic din acest spaţiu să fie la locul cuvenit”, a menționat Preasfințitul Antonie de Orhei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Mitropolia Basarabiei a fost desfiinţată de regimul sovietic în 1944. Reactivarea a fost posibilă datorită eforturilor comune ale mirenilor, preoţilor. Drepturile Mitropoliei Basarabiei au fost apărate şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

„Este o luptă care nu s-a terminat nici astăzi,ea va continua pentru că natura ei este geospirituală, avem un factor de presiune dinspre Moscova, care se simte şi în alte zone ale fostului imperiu sovietic. Este o luptă pentru emanciparea noastră. Mitropolia Basarabiei, este, dacă vreţi, echivalentul spiritual al Independenţei Republicii Moldova”, susține Vlad Cubreacov, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO.

Participanţii la sărbătoare s-au bucurat de colindele interpretate de Corala Parohiei „Sfânta Mahramă a Domnului şi Sf. Mucenici Brâncoveni” şi de muzică bizantină cântată de Corul psaltic Chivotul de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

„E o puritate. Cântecele sunt sacre, de suflet.” „Credincioșii din Corlăteni au binevoit să meargă cu Mitropolia Basarabiei deoarece este a Neamului. Am înfiinţat Parohia în 2004, am construit biserică nouă şi ne bucurăm”. „Mitropolia Basarabiei este unul dintre reperele cele mai principale pentru a te simţi în rând cu toate naţiunile şi a fi un neam”, declară enoriașii.

Mitropolia Basarabiei reuneşte peste 140 de biserici şi mănăstiri.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea de la Teatrul de Revistă „Ginta Latină” din Chișinău

  

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter