Mircea Morariu: Africanizarea TVR sub Stelian Tănase


Am scris de nenumărate ori despre situaţia din ce în ce mai proastă în care se află Televiziunea Română. Am vorbit adesea despre dezastrul financiar care se amplifică pe zi ce trece, despre managementul defectuos, despre strategia editorială şi de programe catastrofală, despre prost conceputa politică de economii ce se decontează păgubos în calitatea programelor, în scăderea audienţelor şi, implicit, a încasărilor din publicitate.

Am atras în repetate rânduri atenţia asupra modului neprofesionist în care succesivele conduceri ale TVR au înţeles să gestioneze relaţia acesteia cu telespectatorii. Asupra declaraţiilor iresponsabile ale şefilor ori ale unora dintre angajaţi care vorbesc doar ca să se afle în treabă. Ba mai nou se ceartă în văzul lumii, slujindu-se în acest scop de Facebook, bloguri şi spaţiile rezervate comentariilor din articolele de presă.

Vinile celor ce au fost desemnaţi pe criterii eminamente politice să conducă TVR, de la Tudor Giurgiu la Alexandru Sassu, de la Alexandru Lăzescu şi bodyguardul său ideologic, colonel Rodica Culcer, la Elwis Claudiu Săftoiu, culminând cu încăpăţânarea agresivă, nepriceperea patentată şi machiavelismul lui Stelian Tănase sunt în afara oricărui dubiu. Doar sancţiunile întârzie să apară. O stranie inamovibilitate pare să acţioneze asupra celor ce au prăduit TVR.

Niciunul dintre cei sus-numiţi nu a dat socoteală şi se pare că nici nu va da vreodată socoteală în justiţie pentru cele făcute şi cele nefăcute. E straniu că nici un control serios nu a fost declanşat, deşi a fost adesea făgăduit, că nimeni nu a vrut să afle cu adevărat care sunt motivele reale, poate chiar ascunse cu bună ştiinţă, ce fac ca în Calea Dorobanţi 191 lucrurile să meargă din rău în mai rău. Totul seamănă a îndemn la incompetenţă, vorbe de clacă, indiferenţă, dacă nu cumva chiar la furt în şir indian. Furt retribuit căci PDG-ul TVR încasează, spre a-i fi recompensată activitatea nocivă, un salariu ce îl depăşeşte de trei ori pe cel al preşedintelui României.

Fiecare nou preşedinte-director general constată şi denunţă, la preluarea mandatului, dezastrul. Promite că îl va tempera ori chiar că îl va stopa, că va face lumină în stufărişul de vinovăţii, că va aduce în văzul lumii şi, mai ales, al justiţiei hoţii, că va moderniza instituţia. Nimic din toate acestea nu se întâmplă. Elanul justiţiar se temperează brusc, ca la comandă, într-un fel de solidaritate prost înţeleasă a sortiţilor la demitere înainte de termen, a celor ce muşcă şi fug, în vreme ce avântul reformator dobândeşte forme aberante. Aşa cum se întâmplă de mai bine de un an de când obsesia unui model BBC, în realitate neînţeles şi dorinţele de a-şi căpătui financiar prietenii gratulaţi cu emisiuni bine remunerate în pofida audienţei scăzute sunt elementele de bază, dacă nu cumva unicele, ale pretinsei strategii manageriale a d-lui Stelian Tănase. Care e personajul principal al piesei Uite-o, nu e!, o monodramă, un one man show jucat prost, dizgraţios difuzat zilnic de TVR.

Am scris nu doar despre incapacitatea managerilor sau despre reaua lor credinţă care, conjugate, par să îndrepte Televiziunii publică spre căderea în prăpastie. Ci şi despre indiferenţa politicului şi a guvernanţilor faţă de soarta TVR. O indiferenţă ale cărei origini se află în evidenţa că nici un partid politic nu mai vede în instituţia din Calea Dorobanţi un agent ori un suport electoral, această funcţie fiind preluată de posturile private ai căror proprietari sau sponsori sunt încatenaţi politic. Iar cum cele mai multe dintre aceste televiziuni sunt în serviciul actualei guvernări, CNA-ul, având în componenţa sa oameni de tot mai proastă calitate, nu are niciun fel de reacţie la această aberaţie antidemocratică.

Preocupaţi de propriile afaceri, obsedaţi de gândul de a-şi acorda din ce în ce mai multe zile libere mascate sub străveziul pretext al muncii în teritoriu, parlamentarii sunt insensibili la tot mai numeroasele semnale de alarmă ori la solicitările privind necesitatea elaborării şi adoptării unor legi noi. Legi care să ţină seama de specificul vremurilor şi să creeze condiţiile funcţionării normale a serviciilor publice de radio şi televiziune.

Cu încă şi mai mare indiferenţă se comportă Guvernul României şi prim-ministrul său, dl. Victor Ponta. În vara anului 2012, la două-trei luni de la preluarea guvernării, dl. Ponta părea a arăta un oarecare interes pentru salvarea TVR, ajutând-o atunci, din considerente politice şi de imagine, desigur, să depăşească situaţia fără precedent a blocării totale a conturilor de către ANAF. Guvernul României a devenit în acel moment parte a unui memorandum ce viza reeşalonarea datoriilor Televiziunii publice şi care prevedea implicarea sa în adoptarea acelor modificări legislative absolut necesare în absenţa cărora continuarea funcţionării activităţii TVR pare imposibilă.

Nimic din promisiunile guvernamentale nu s-a concretizat, iar dl. Ponta dă semn că-şi revarsă asupra instituţiei inamiciţia personală faţă de dl. Stelian Tănase şi răbufnirile acestuia cu greşeli de ortografie pe blogul personal. Faţă de acelaşi Stelian Tănase pe care el însuşi l-a titularizat în funcţia de PDG, folosind în acest scop până şi lingura de pantofi unsă cu vinurile de la Cetate ale lui Mircea Dinescu. Care şi aşa ne-a arătat că lucrează.

Iată însă că zilele trecute pe adresa prim-ministrului român a sosit o scrisoare care, în cazul dl. Ponta ar fi cu adevărat un politician responsabil, s-ar cuveni măcar să îl pună pe gânduri. O scrisoare al cărei expeditor e EBU, un organism internaţional ce reuneşte televiziunile publice europene.

În textul scrisorii i se reamintesc premierul României imensele datorii pe care TVR le are faţă de EBU, aproape 36 milioane de euro, eforturile şi înţelegerea organismului cu pricina de a o ajuta să depăşească starea de dificultate în care se află. Epistola, concepută în cei mai civilizaţi termeni cu putinţă, atrage categoric atenţia asupra rezultatelor implicării politicului în desemnarea PDG şi demiterea acestora. Scrisoare îşi manifestă îngrijorarea în privinţa consecinţelor deloc dorite pe care le-ar avea nu doar asupra TVR, ci şi asupra bunei funcţionări a EBU intenţia punerii în practică a planului vizând declararea insolvenţei Televiziunii publice din ţara noastră. O soluţie agreată, din câte se pare, în cronica lui neştiinţă, chiar de Stelian Tănase.

Iată, aşadar, că problema TVR se internaţionalizează. Iată deci că, în loc să se europenizeze, SRTV se automarginalizează şi se africanizează cu ajutorul nemijlocit al politicienilor şi al guvernanţilor.

Cum singurele preocupări legate de televiziuni ale d-lui Ponta sunt cele ca pe micile ecrane să se vorbească cât mai puţin despre tot mai serioasele probleme cu justiţia ale ilustrei sale famiglii, mă tem că premierul României va încerca să facă pierdută scrisoarea cu pricină.

Poate că nu ar fi deloc rău ca o atare intenţie să fie dejucată de însuşi preşedintele României. Şi asta nu pentru a da curs demersurilor şi cererilor fanteziste ale d-lui Tănase, ci pentru că însăşi condiţia de politician responsabil a Primului om în Stat reclamă o atare implicare. Deşi e de trei ori mai prost retribuit decât Stelian Tănase.

 

 

Sursa material:  Adevarul.ro / Mircea Morariu

Sursa foto: www.adevarul.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter