Geoană: Reacția MAE rus e inacceptabilă și deplasată, denaturând în mod voit declarațiile premierului Ponta


Senatorul PSD Mircea Geoană afirmă că reacția Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă este „inacceptabilă și deplasată”, denaturând „în mod voit și tendențios” declarațiile premierului Victor Ponta de la Alba Iulia privind relațiile actuale și viitoare ale României cu Republica Moldova.

„Prins într-o realitate paralelă, care guvernează acțiunile Federației Ruse în ultima perioadă prin care subminează integritatea teritorială și suveranitatea vecinilor săi, MAE rus încearcă să reînvie o retorică specifică propagandei sovietice pentru a influența dezbaterea din Republica Moldova înaintea campaniei electorale din această toamnă”, consideră Geoană, într-un comunicat de presă remis marți AGERPRES.

Senatorul PSD mai precizează, în același comunicat, că „premierul Ponta a vorbit, în mod repetat, despre destinul comun al României și Republicii Moldova într-o Europă unită, exprimând speranța că invitația adresată Republicii Moldova de aderare la UE și ratificarea Tratatului aferent să se producă până în 2018-2019, la celebrarea a 100 de ani de la făurirea Marii Uniri, respectiv în perioada în care România va asigura președinția semestrială a Consiliului European”.

‘”Cred că obligația noastră este să arătăm că suntem toți români, că avem toți o șansă, putem să vorbim cu adevărat despre Marea Unire, Marea Unire în Europa cu cei de pe malul stâng al Prutului. (…) Vreau, ca președinte, împreună cu Guvernul pe care dvs îl veți susține, să muncim pentru români, vreau să facem schimbarea adevărată și să facem Marea Unire pentru România”, a declarat Victor Ponta, la Congresul extraordinar al PSD, la Alba Iulia, vinerea trecută.

Moscova își exprimă îngrijorarea în legătură cu declarațiile premierului român Victor Ponta cu privire la viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activiști ai Partidului Social-Democrat (PSD) la Alba Iulia, menționează Departamentul de Informare și Presă din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, într-un comentariu postat marți pe site-ul oficial internet al MAE rus.

Din apelurile deschise ale candidatului la funcția de președinte al României ‘de a înfăptui a doua mare unire în 2018’ rezultă clar că anumite cercuri politice de la București alimentează în continuare planuri anexioniste față de țara vecină neutră și suverană, se menționează în același text.

Diplomația rusă consideră ‘iresponsabile și inacceptabile astfel de declarații din afară în condițiile campaniei electorale care a început în Republica Moldova’.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor: Mihai Simionescu)

 

Sursa material: AGERPRES

Sursa foto/video: www.agerpres.ro / CRISTIAN NISTOR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter