Minunile Sf. Nicolae: părintele Nicolae de la Cruglic ales să-i poarte numele și bunătatea în lume


Minunile Sfântului Ierarh Nicolae nu sunt doar în poveștile copiilor, ci în viața noastră, aici, alaturi…

Acum 40 de ani, o mama binecuvântată din Basarabia a născut doi fii gemeni. S-a gândit să-i numească Nicolae (primul născut) și Sergiu, dar cât timp a stat în maternitate simțea că ceva nu se leagă între numele puse de ea în gând și firea fiilor… După două zile, le-a schimbat numele și apoi i-a botezat cum a luminat-o Sf. Nicolae, nou născuții reacționau firesc la mângâierile mamei fericite…

Peste 20 de ani, fiul botezat Nicolae, frumos și luminos ca o zi de Craciun, a devenit preot Nicolae Ciobanu, care, în prezent, slujește Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Biserica „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, Criuleni, toată lumea asemuind blândețea, bunătatea, zâmbetul senin și dăruirea sa, ca preot și Om al cetății, cu cea a Sf. Ierarh Nicolae, care ajuta și dăruia totul oamenilor nevoiași, copiilor îndeosebi.

 

2-Parintele Nicolae Ciobanu-Cruglic-Criuleni parintii sai

Acasa, alaturi de parintii sai si parintele Ioan Mosnegutu, episcop de Soroca

 

Pe lângă misiunea sa de păstor al sufletelor enoriașilor, părintele Nicolae ajuta cu drag oamenii din sat, se ocupă de educația și cultura generală a elevilor, animează un club de șah pentru elevi, organizează diverse concursuri și competiții pentru copii. Pe scurt, fiecare creștin din sat și împrejurimi poate spune că preotul Nicolae este omul lui, care știe să îmbine cu înțelepciune sfânta tradiție a ortodoxiei cu modernul, inclusiv cu tehnologiile performante, care pot fi puse în sprijinul Binelui și Învățăturii întru ființă.

 

6-Parintele Nicolae Ciobanu-Cruglic-Criuleni si elevii Clubului de sah

Impreuna cu elevii invingatori ai Clubului de sah din satul Cruglic, vara 2017

 

L-am cunoscut în acest an, la o sfințire de casă din Chișinău, și pot spune cu mâna pe inimă că părintele Nicolae, deși foarte tânăr ca preot, este un model de față bisericească, cu școală și cultură temeinică, care nu irosește harul Domnului, ci îl înmulțește spre bucuria creștinilor, la fel cum a făcut pe plaiurile Moldovei de Est regretatul părinte Vasile Petrache de la Bisercia „Sf. Irerah Nicolae” din Chișinău, supranumit duhovnciul intelectualității din Basarabia, cum sunt actualii vrednici părinți, pe care îi cunosc: Vlad Mihăilă, Vasile Ciobanu, Pavel Borșevschi, Severian (Biserica de lemn „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” , centrul Chișinăului). Cu regret, lista e scurtă și nu doar a celor pe care îi cunosc personal…

Părintele Nicolae de la Cruglic, născut al doilea dintre gemeni, este, totodată, o ilustrare perfecta a vorbei biblice: …și ultimul va fi primul în Fața Domnului… Prin urmare e o lecție pentru noi: prin Credință nețărmurită, strădanie, râvnă, bunătate, dragoste, fiecare dintre noi poate deveni primul la fapte bune!

 

5-Parintele Nicolae Ciobanu-Cruglic-Criuleni si copilul Stelian

Daca vrei sa intelegi cit de intai chemat este un preot, priveste-l prin ochii copiilor… Elevul Stelian Cibotaru din imagine va lua in asta zi binecuvantare pentru a juca rolul copilului Eugen Doga in noul documentar Flacara Film. Chisinau, 22 august 2017

 

Ca om de radio din fragedă tinerețe, constat cu bucurie că până și timbrul vocii acestui părinte este distinct, îți dai seama că este față bisericească fără să știi cum îl cheamă și unde activează, vă îndemnăm să vă convingeți de acest adevăr, ascultând (în playerul AUDIO de lângă prima foto) interviul părintelui Nicolae Ciobanu acordat în direct colegei Larisa Verdeș de la Radio Moldova, emisiunea Casa Radio, pe 18 decembrie 2017, în ajunul sărbătorii Sf. Ierarh Nicolae (stil vechi).

În aceste zile avem patru motive pentru a-l felicita pe tânărul părinte Nicolae Ciobanu:

cu ocazia zilei onomastice;

cu prilejul aniversării a 40-a din ziua nașterii și a 20-a de când a fost binecuvântat preot;

pentru noua apariție editorială Vrednici ostenitori ai Bisericii, apărută recent la Chișinău, un dicționar enciclopedic dedicat personalităților Neamului, inclusiv unor martiri întru Hristos, precum Valeriu Gafencu, volum apărut și cu contribuția părintelui Nicolae Ciobanu.

La mulți ani cu sănătate, părinte Nicolae, Dumnezeu să vă binecuvânteze să fiți și de-acum încolo un vrednic urmaș al Sf. Ierarh Nicolae, purtător de lumină, adevăr și bunătate!

Sărbători fericite!

 

3-Parintele Nicolae Ciobanu-Cruglic-Criuleni Biserica din sat

Biserica „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, Criuleni, zidita de parintele Nicolae Ciobanu impreuna cu satenii

 

Parintele Nicolae Ciobanu-Cruglic-Criuleni 2

Parinte Nicolae Ciobanu, rugati-va si pentru noi Domnului Iisus Hristos si Sf. Ierarh Nicolae! AMIN

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Flacăra Film – 100 români celebri născuţi în Moldova: „Petru Movilă” (1596 – 1646)

Binecuvântarea Patriarhului TEOCTIST pentru emisiunea „Focul dn Vatră” // 01-01-2000

 

„Focul din Vatră” cu părintele Pavel Borşevschi: Credinţă, Patrie, Blajinii Neamului (PARTEA 1)

„Focul din Vatră”, vocile Blajinilor: V. Petrache, V.Cupcea, I.Vatamanu, L.Istrati, Ion-Doina-Petre (PARTEA 2)

File din ultimele zile ale Artistului Ion Ungureanu… Mărturii la Radio Moldova și Moldova 1 TV

 

Amintiri din copilărie despre Crăciun cu Aurica Basarabeanca, Angela și Filip Rudenco la Radio Moldova

videoCLIP Flacăra Film: „Moş Crăciun” (vs. Moş Gerilă) cu Aurica Dicusară Basarabeanca

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: pagina FB și blogul părintelui Nicolae Ciobanu

Sursa audio: Radio Moldova

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

 1. larisa
  22 dec.. 2017, 23:48 · Răspunde

  O activitate pastorala minunata a parintelui Nicolae Ciobanu, dar si o insiruire jurnalistica pe potriva! Am avut o revelatie! Sa ne traiti!

  • Flacara TV
   24 dec.. 2017, 15:48 · Răspunde

   Draga Larisa Verdes, va multumim pentru interviul inspirat cu parintele Nicolae, realizat la Radio Moldova, la fel, pentru toata activitatea ambilor de semanare in lume a Binelui si Frumosului! Sarbatori binecuvintate, la multi ani cu sanatate!

 2. […] Minunile Sf. Nicolae: părintele Nicolae de la Cruglic ales să-i poarte numele și bunătatea în l… […]

 3. […] Minunile Sf. Nicolae: părintele Nicolae de la Cruglic ales să-i poarte numele și bunătatea în l… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter