Ministrul Andreea Păstîrnac susține demersul legitim al românilor din Ucraina de a studia în limba maternă


În contextul unor întâlniri cu reprezentanții revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți – București) și membri de onoare ai Academiei Române, legate de activitatea asociațiilor și organizațiilor romanești din Ucraina, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a reiterat următoarele poziții cu privire la învățământul în limba română din Ucraina:

Abordarea unor subiecte legate de situaţia învățământului în limba română din Ucraina este un demers firesc și mereu prezent în întâlnirile noastre cu reprezentanții românilor din această ţară.

Evident, dialogul nostru cu comunitatea română din Ucraina și autoritățile ucrainene în legătură cu acest subiect s-a intensificat în contextul dezbaterilor actuale din legislativul ucrainean cu privire la Proiectul de Lege privind învățământul în Ucraina, având în vedere interesul legitim al României ca această lege să nu afecteze învățământul în limba română din Ucraina.

Comunitatea românească din Ucraina, una dintre cele mai importante din punct de vedere istoric, cultural, dar și ca pondere demografică, participă activ la ansamblul vieții democratice din acest stat. Păstrarea identității lingvistice este parte integrantă a identității comunității românești din Ucraina, iar învățământul în limba română joacă un rol esențial în păstrarea acesteia.

Limba română este studiată în clasele pre-universitare pe teritoriul statului ucrainean, în centrele urbane, dar și în zonele rurale, cu același interes prin care este promovată și studiată limba oficială, cea ucraineană. Încurajarea diversității lingvistice și culturale este un element constitutiv al valorilor europene și democratice.

Este important ca acest proces amplu de consolidare a limbii ucrainene ca limbă de stat să nu afecteze drepturile lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale, inclusiv celei românești, și vom continua să sprijinim formele de studiu, programele și proiectele educaționale și de comunicare în limba română, în cooperare cu autoritățile din statul de reședință”.

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: Ministrul pentru românii de pretutindeni

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter